Reign: Ο κατακτητής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Reign: Ο κατακτητής (ιαπωνικά: アレクサンダー戦記), γνωστό και ως Μέγας Αλέξανδρος, είναι ιαπωνοκορεατική σειρά anime που κυκλοφόρησε το 1999. Πρόκειται για μια φανταστική εξιστόρηση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου η οποία βασίζεται στο φερώνυμο μυθιστόρημα του Χιρόσι Αραμάτα. Στην παραγωγή πήρε μέρος μια πολυεθνική ομάδα επαγγελματιών. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των σκηνικών έγινε από τον Πίτερ Τσανγκ (γνωστό από το Æon Flux). [1] Το μεγαλύτερο μέρος δημιουργήθηκε από Κορεάτες ανιμέιτορ.

Στην αρχική προσπάθεια να γίνει αμερικανική διανομή, οι παραγωγοί προχώρησαν σε μια μεταγλώττιση υπό τη διεύθυνση του έμπειρου σκηνοθέτη φωνής Τζακ Φλέτσερ. Ωστόσο, όταν το anime το ανέλαβε η εταιρεία TOKYOPOP και προετοιμάστηκε για κυκλοφορία το 2003 ως Reign: Ο κατακτητής, έγινε άλλη μεταγλώττιση. Πάντως, το TOKYOPOP διατήρησε τα δικαιώματα για τα πρώτα τέσσερα επεισόδια της σειράς που περιείχαν την αρχική μεταγλώττιση του Φλέτσερ και τα χρησιμοποίησε στα πρώτα τέσσερα επεισόδια της αμερικανικής κυκλοφορίας. Χρησιμοποίησε τη δεύτερη μεταγλώττιση για τα υπόλοιπα επεισόδια.

Υπάρχει και μια κινηματογραφική εκδοχή του Reign: Ο κατακτητής, η οποία αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλάνα από τη σειρά, ενώ το μόνο νέο περιεχόμενο είναι οι σύντομες σκηνές της αρχής και του τέλους. Η ταινία καλύπτει τα πρώτα δέκα επεισόδια του anime, που τελειώνουν με τη νίκη του Αλέξανδρου επί του Δαρείου και του περσικού στρατού.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος είναι γιος του Φιλίππου Β', βασιλιά της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας, μιας γητεύτρας φιδιών. Ο Αλέξανδρος πηγαίνει στο δάσος με τον Φιλώτα και τον Ηφαιστίωνα, όπου δαμάζει ένα άγριο ανθρωποφάγο άλογο. Εκεί, συναντά και γίνεται φίλος με τον Κλείτο και τον Πτολεμαίο Α', τους οποίους στρατολογεί στο ιππικό του. Η Μακεδονία ξεκινά πόλεμο με την Αθήνα, με επικεφαλής τον βασιλιά Φίλιππο και τους κορυφαίους συμβούλους του, τον Άτταλο, τον Παρμενίωνα (πατέρα του Φιλώτα) και τον Αντίπατρο. Ο Φίλιππος ανησυχεί για την απουσία του Αλέξανδρου, αλλά ο Αλέξανδρος και το ιππικό του φτάνουν την τελευταία στιγμή, εκμεταλλευόμενοι ένα διάλειμμα του αθηναϊκού στρατού και οδηγούν τη Μακεδονία στη νίκη. Μετά την ήττα τους, οι πρεσβευτές της Αθήνας κατευθύνονται στην Περσία, όπου ελπίζουν να συμμαχήσουν με τον νέο βασιλιά Δαρείο Γ'. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος και οι φίλοι του εισέρχονται, κρυφά καθώς οι σκλάβοι της Αθήνας σκοτώνουν τους φρουρούς, κάνοντας τους Πέρσες να πιστεύουν ότι η Αθήνα τους προδίδει. Ενώ ο Πτολεμαίος αιχμαλωτίζεται, ο Αλέξανδρος καταφέρνει να τον σώσει από την εκτέλεση την τελευταία στιγμή, απελευθερώνοντας όλα τα άλογα της πόλης από τους στάβλους τους. Ενώ βρίσκεται στην Περσία, ο Αλέξανδρος συναντά μια γυναίκα που ονομάζεται Ρωξάνη.

Ο Άτταλος ξεγελά τον Φίλιππο και τον κάνει να πιστέψει ότι η Ολυμπιάδα και ο Αλέξανδρος προσπαθούν να τον προδώσουν. Έτσι, ο Φίλιππος διώχνει την Ολυμπιάδα και παντρεύεται την κόρη του Άτταλου Ευρυδίκη, η οποία γεννά έναν γιο που ο Φίλιππος επιθυμεί να γίνει βασιλιάς αντί για τον Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος διοργανώνει μια μεγάλη τελετή για να παρουσιάσει το νέο του πρίγκιπα στα πλήθη και επίσης κατασκευάζει ένα τεράστιο χρυσό άγαλμα του εαυτού του, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του θεό. Κατά τη διάρκεια της τελετής όμως το άγαλμα καταρρέει και ένας φρουρός, υπνωτισμένος από την Ολυμπιάδα, δολοφονεί τον Φίλιππο.

Μετά το θάνατο του Φιλίππου, ο Αλέξανδρος ανεβαίνει στον θρόνο και ο Άτταλος εκτελείται. Η Αθήνα σχεδιάζει να αντεπιτεθεί εναντίον της Μακεδονίας, αμφισβητώντας τη δύναμη του Αλεξάνδρου, αλλά υποχωρεί όταν η Μακεδονία νικά τη Θήβα στη μάχη. Ο Αλέξανδρος θέτει αυστηρές απαιτήσεις στην Αθήνα αλλά υποχωρεί στις περισσότερες από αυτές μετά από συνάντησή του με τον φιλόσοφο Διογένη. Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος σχεδιάζει να κάνει επίθεση στην Περσία και αρχίζει να οδηγεί τα στρατεύματά του εκεί. Εκείνη την εποχή, ο Παρμενίων αποκαλύπτει στον Φιλώτα ένα μυστικό για τον Αλέξανδρο, ότι πριν από τη γέννησή του η Ολυμπιάδα ανακοίνωσε ότι θα κατέστρεφε τον κόσμο. Επιπλέον, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης στέλνει την ανιψιά του, την Κασσάνδρα, να ενταχθεί στο ιππικό του Αλεξάνδρου. Οι δυνάμεις της Μακεδονίας συνεχίζουν να διέρχονται από τα εδάφη της Περσίας με πολλαπλές νίκες. Στην πορεία, ο Αλέξανδρος στρατολογεί τον γιατρό Φίλιππα αφού λύσει τον Γόρδιο δεσμό που λέγεται ότι μπορεί να λυθεί μόνο από τον βασιλιά. Στην επόμενη μάχη τους με την Περσία, ο Δαρείος λέει στις δυνάμεις του να υποχωρήσουν, παρόλο που ο στρατός του υπερέχει αριθμητικά. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Φιλώτας πέφτει από το άλογό του και βλέπει την Ολυμπιάδα να καλεί δαίμονες.

Ενώ βρίσκεται στην Αίγυπτο, ο Αλέξανδρος συναντά τον Δεινοκράτη, ένα μέλος του στρατού του, και του λέει για τη μεγάλη πόλη που θα ήθελε να ιδρύσει εκεί, την Αλεξάνδρεια. Ο Αλέξανδρος βλέπει όραμα ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, όπου επισκέπτεται το μέρος όπου τον έθαψε ο Πτολεμαίος. Πριν φύγουν από την Αίγυπτο, ο Αλέξανδρος και οι άνδρες του επισκέπτονται τον ναό του Άμωνα, όπου μαθαίνουν ότι ο Αλέξανδρος θα σκοτωθεί από εκείνον που εμπιστεύεται περισσότερο. Ο Πτολεμαίος λαμβάνει μια άλλη προφητεία, σύμφωνα με την οποία θα γίνει μέγας βασιλιάς του κόσμου. Ο Δαρείος οδηγεί τον στρατό της Περσίας εναντίον των Μακεδόνων. Ο Αριστοτέλης στο μεταξύ συναντά τον Διογένη, ζητώντας το Πλατώεδρο, τη συσκευή που περιέχει τη γνώση όλου του κόσμου. Ο Διογένης όμως ισχυρίζεται ότι το έχει πετάξει. Οι δυο τους παρακολουθούν καθώς η μάχη συνεχίζεται. Ο μακεδονικός στρατός αποκτά νέα δύναμη όταν γίνεται έκλειψη σελήνης και εμφανίζεται το Πλατώεδρο ενώ ανεβαίνει στους ουρανούς. Καθώς η μάχη πλησιάζει στο τέλος της, ο Αλέξανδρος σκοτώνει τον Δαρείο, νικώντας τους Πέρσες οριστικά.

Με την Περσία πλέον μέρος της αυτοκρατορίας του, ο Αλέξανδρος στρατολογεί τον Σατιβαρζάνη, πρώην σύμβουλο του Δαρείου και σατράπη, που θα γίνει κορυφαίος σύμβουλός του. Ο μακεδονικός στρατός ανησυχεί ότι ο Αλέξανδρος θέλει να συνεχίσει να κατευθύνεται ανατολικά αντί να επιστρέψει στη Μακεδονία. Ο Αριστοτέλης ανησυχεί επίσης για τις πράξεις του Αλεξάνδρου και λέει στην Κασσάνδρα ότι θα πρέπει να τον σκοτώσει αν συνεχίσει να πηγαίνει προς τα ανατολικά. Ο Φίλιππας, κρυφό μέλος της Πυθαγόρειας λατρείας, συνωμοτεί με άλλα μέλη να σκοτώσουν τον Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια του γάμου του με τη Ρωξάνη, χρησιμοποιώντας μια χορεύτρια που είχε δηλητήριο. Κατά τη διάρκεια της μάχης, η χορεύτρια δηλητηριάζει τον Αλέξανδρο αλλά πεθαίνει η ίδια πριν τον αποτελειώσει. Ο Σατιβαρζάνης παγιδεύει τον Παρμενίωνα και τον Φιλώτα κατηγορώντας τους για προδοσία. Ο Παρμενίων σκοτώνεται από τους συνωμότες και ο Φιλώτας δένεται και σκοτώνεται διά λιθοβολισμού. Όταν ο Αλέξανδρος φτάνει κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού, ο Φιλώτας ζητά να τον αφήσει να πεθάνει για να μη δείξει αδυναμία στους Πέρσες. Ο Φίλιππας, ο οποίος περιθάλπει τον Αλέξανδρο, έχει την ευκαιρία να τον δηλητηριάσει, αλλά του αποκαλύπτει την αλήθεια και τον παρέχει τα μέσα για να θεραπευτεί και μετά αυτοκτονεί με το δηλητήριο που προοριζόταν για τον Αλέξανδρο.

Αφού εκτέλεσε τον Σατιβαρζάνη και τους άλλους Πέρσες προδότες, ο Αλέξανδρος οδηγεί τις δυνάμεις του προς την Ινδία. Ο Αριστοτέλης δίνει στην Κασσάνδρα μια περγαμηνή που της δίνει εντολή να διαβάσει όταν φτάσουν στην Ινδία. Φτάνουν στην Ινδία, όπου ο Κλείτος, που γίνεται όλο και πιο καχύποπτος με τον Αλέξανδρο, αμφισβητεί τα κίνητρά του. Τότε, τους επιτίθενται ξαφνικά Βραχμάνοι μοναχοί, διακόπτοντάς τους. Καθώς ο Αλέξανδρος και ο Κλείτος τους αποκρούουν, η Κασσάνδρα διαβάζει την περγαμηνή, στην οποία ο Αριστοτέλης την υποχρεώνει να σκοτώσει τον Αλέξανδρο. Όταν κινείται προς το μέρος του, ο Κλείτος μπαίνει στη μέση και τραυματίζεται ο ίδιος θανάσιμα.

Ο Αλέξανδρος και οι άλλοι συνεχίζουν να πορχωρούν στην Ινδία, όπου συναντούν έναν τεράστιο στρατό που αποτελείται από όλους τους στρατιώτες που έχουν σκοτώσει όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Ηφαιστίωνας σκοτώνεται όταν ο Αλέξανδρος πολεμά το φάντασμα του Δαρείου. Ο Αλέξανδρος αντιμετωπίζει τον βασιλιά Πώρο, ο οποίος παίρνει τη μορφή του Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος νικά τον σωσία του στη μάχη. Στη συνέχεια συναντά τον Πυθαγόρα στο τέλος του κόσμου, αλλά ο Πυθαγόρας δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει τον Αλέξανδρο να καταστρέψει τον κόσμο. Επαναλαμβάνει τα λόγια του Διογένη προς τον Αλέξανδρο ότι καταστρέφοντας τον κόσμο, ο Αλέξανδρος θα τον ξαναδημιουργήσει. Ο Αλέξανδρος φαινομενικά αγκαλιάζει τη μοίρα του ως καταστροφέας του κόσμου, αλλά ο κόσμος δεν τελειώνει: αντίθετα, ο σκοτεινός ουρανός είναι καθαρός και ο Αλέξανδρος αναδύεται από μια στήλη φωτός που βλέπει στη δύση. Διατάσσει ότι η μοίρα τον στέλνει τώρα προς αυτή την κατεύθυνση και ξεκινά για τη Μακεδονία.

Μετά την επιστροφή του Αλέξανδρου και του στρατού του στη Μακεδονία, ο Αριστοτέλης λαμβάνει ένα γράμμα από την Κασσάνδρα που τον ενημερώνει ότι επέλεξε να μείνει με τον Αλέξανδρο με δική της θέληση. Αργότερα, μια υπηρέτρια προσπαθεί να βρει τον Αλέξανδρο για να του πει ότι η Ρωξάνη είναι έγκυος. Παρακινούμενος από την προφητεία του, ο Πτολεμαίος επιχειρεί να μαχαιρώσει τον Αλέξανδρο, αλλά ο Αλέξανδρος τον εμποδίζει. Στη συνέχεια, αφήνει τον Πτολεμαίο να δραπετεύσει, δηλώνοντας ότι η προφητεία του Πτολεμαίου είναι αμετάβλητη.

Κάποια στιγμή, εμφανίζεται ένας στρατιώτης και ανακοινώνει ότι ο στρατός είναι έτοιμος να αναχωρήσει για την Αραβία. Η τελευταία σκηνή δείχνει το Πλατώεδρο του Ευκλείδη να ακουμπά στο έδαφος δίπλα στα διαγράμματά του, αιχμαλωτίζοντας τις ακτίνες του ήλιου που πέφτουν στη γη. Αυτή η εικόνα ξεθωριάζει σε μια στιβαρή μορφή του Αλέξανδρου πάνω στο άλογό του, με φόντο τον ήλιο και έναν κατακόκκινο ουρανό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Erickson, Hal (2005). Television Cartoon Shows: An Illustrated Encyclopedia, 1949 Through 2003 (2nd έκδοση). McFarland & Co. σελίδες 658–659. ISBN 978-1476665993. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]