Power Rangers

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Power Rangers
Powerrangerslogo.png
Είδος Περιπέτεια/Δράση
Διάρκεια περίπου 30 λεπτά ανά επεισόδιο
Δημιουργοί Ηaim Saban
Πρωταγωνιστές Διάφοροι
Χώρα Η.Π.Α.
Τηλεοπτικός σταθμός Nickelodeon[1]
Προβολή
Αριθμός επεισοδίων 660+
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα http://www.powerrangers.com

Οι Power Rangers είναι μία μακρόβια αμερικανική τηλεοπτική σειρά, στηριζόμενη στην ιαπωνική σειρά “Super Sentai”. Συγκεκριμένα, η αμερικανική και διεθνής εκδοχή ( Power Rangers ) δανείζεται τις σκηνές από την ιαπωνική σειρά(Super Sentai) και αντικαθιστά τους Ιάπωνες ηθοποιούς με αμερικανούς, έτσι ώστε οι Power Rangers να είναι πιο κοντά στο κοινό των Δυτικών χωρών. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Kids το 1993, έχοντας τον τίτλο Mighty Morphin Power Rangers και συνεχίζεται να προβάλλεται μέχρι και σήμερα από διάφορα κανάλια σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι ένας Power Ranger[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη σειρά , Power Ranger θεωρείται ένα άτομο, το οποίο μεταμορφώνεται σε ένα παντοδύναμο υπερήρωα. Ο Ranger φοράει μια στολή μάχης (συνήθως φτιαγμένη από spandex) και ένα κράνος , το οποίο και προστατεύει την μυστική του ταυτότητα. Ένας Ranger διαθέτει μεγάλη σωματική δύναμη και ανθεκτικότητα , αλλά και άλλες δυνάμεις (π.χ. τηλεκίνηση) ανάλογα με τον Ranger. Γενικά, όταν μεταμορφώνονται οι Rangers διατηρούν την φυσιολογία του σώματος τους, αλλά έχουν υπάρξει και περιπτώσεως όπως αυτή του μπλε Turbo Ranger, ο οποίος ενώ ήταν ένα μικρό παιδί, όταν μεταμορφωνόταν αποκτούσε το σώμα ενός ενηλίκου. Οι Ρower Rangers συνήθως ξεκινούν ως ομάδες των πέντε ή των τριών ατόμων και όσο προχωρούν τα επεισόδια αποκτούν περισσότερα μέλη. Η στολή του κάθε Ranger έχει διαφορετικό χρώμα από των άλλων της ομάδας. Αυτό το χρώμα είναι που δίνει όνομα στον κάθε Power Ranger (π.χ. Ροζ Ranger , Μπλε Ranger). Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εκτός από το χρώμα του, ένας Power Ranger μπορεί να χαρακτηρίζεται και από τον αριθμό του ή από κάποια ιδιότητα του (π.χ. στους Power Ranger : Time Force, επειδή υπήρχαν δύο Rangers με κόκκινη στολή, ο ένας ονομαζόταν κόκκινος Ranger του χρόνου και ο άλλος Quantum Ranger). Επίσης, οι στολές των Rangers του κάθε κύκλου είναι πανομοιότυπες, εκτός από το χρώμα και το σχέδιο του κράνους. Τέλος, το χρώμα της στολής του κάθε Ranger είναι το ίδιο με το χρώμα των ρούχων που φοράει στην καθημερινή του ζωή.

Κανόνες που ισχύουν σε όλους του κύκλους επεισοδίων των Power Rangers[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε ομάδα Power Rangers, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπακούει σε κάποιους γενικούς κανόνες. Έτσι, οι Power Rangers απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για προσωπικό όφελος και να αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους στον κόσμο. Κάθε Ranger είναι εφοδιασμένος γενικά με ένα ίδιο όπλο ,με τους άλλους (πιστόλι ή ξίφος) αλλά και με ένα προσωπικό όπλο ,το οποίο ενώνεται με τα προσωπικά όπλα των άλλων Rangers και όλα μαζί σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο όπλο (συνήθως ένα κανόνι). Κάποιοι Rangers (συνήθως ο αρχηγός ) αποκτούν και εξαρτήματα που δεν έχουν οι άλλοι. Επίσης, καθώς ο κάθε κύκλος επεισοδίων εξελίσσεται, οι Power Rangers αποκτούν την προσωπική τους μοτοσυκλέτα ( όχι σε όλες τις περιπτώσεις )και το προσωπικό τους Zord ( τεράστιων διαστάσεων όχημα το οποίο ενώνεται με τα Zords των άλλων Rangers για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο και να νικήσουν ένα γιγαντιαίο τέρας). Στο τέλος του κάθε κύκλου συνηθίζεται να καταστρέφονται τα Zords για να καταφέρουν να νικήσουν τον αρχηγό των τεράτων του κάθε κύκλου.

Πορεία στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα oι Power Rangers άρχισαν να προβάλλονται από τον ΑΝΤ1, o oποίος προέβαλε μέχρι και τον 11ο κύκλο (Power Rangers: Wild Force). Έπειτα, ο 12ος κύκλος (Power Rangers: Ninja Storm) προβλήθηκε από το Alter Channel. Παράλληλα, με τα παραπάνω κανάλια, τη σειρά προέβαλε ταυτόχρονα και το Fox Kids (το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Jetix

και έπειτα σε Disney XD). Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής περιόδου 2010/2011 το Star Channel προέβαλλε τους κύκλους 14 (Mystic Force)[2] και 15 (Operation Overdrive).[3]. Από τις 20 Νοεμβρίου 2011, η σειρά άρχισε να προβάλλεται στην Ελλάδα από την ελληνική έκδοση του παιδικού καναλιού Nickelodeon.[4] Επεισόδια της σειράς κυκλοφορούν σε DVD, σε video clubs και μαζί με τα παιχνίδια των Power Rangers.

Κύκλοι επεισοδίων (Ονομαστικά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Έτος Βασισμένο στην ιαπωνική σειρά
Mighty Morphin' Power Rangers (Αποτελείται από τρεις κύκλους) 19931995 Kyōryū Sentai Zyuranger

(1ος κύκλος)

Kyōryū Sentai Zyuranger και Gosei Sentai Dairanger

(2ος κύκλος)

Kyōryū Sentai Zyuranger και Ninja Sentai Kakuranger

(3ος κύκλος)

Mighty Morphin' Alien Rangers (Ενσωματωμένη μίνι σειρά μέσα στον τρίτο κύκλο) 1996 Ninja Sentai Kakuranger
Power Rangers Zeo 1996 Chouriki Sentai Ohranger
Power Rangers Turbo 1997 Gekisou Sentai Carranger
Power Rangers in Space 1998 Denji Sentai Megaranger
Power Rangers Lost Galaxy 1999 Seijuu Sentai Gingaman
Power Rangers Lightspeed Rescue 2000 Kyuukyuu Sentai GoGo-V
Power Rangers Time Force 2001 Mirai Sentai Timeranger
Power Rangers Wild Force 2002 Hyakujuu Sentai Gaoranger
Power Rangers Ninja Storm 2003 Ninpuu Sentai Hurricaneger
Power Rangers Dino Thunder 2004 Bakuryuu Sentai Abaranger
Power Rangers S.P.D. (Space Patrol Delta) 2005 Tokusou Sentai Dekaranger
Power Rangers Mystic Force 2006 Mahou Sentai Magiranger
Power Rangers Operation Overdrive 2007 GoGo Sentai Boukenger
Power Rangers Jungle Fury 2008 Juken Sentai Gekiranger
Power Rangers RPM 2009 Engine Sentai Go-onger
Mighty Morphin' Power Rangers (Επανέκδοση του πρώτου κύκλου) 2010 Kyōryū Sentai Zyuranger
Power Rangers Samurai 2011 Samurai Sentai Shinkenger
Power Rangers Super Samurai[5] 2012 Samurai Sentai Shinkenger
Power Rangers Megaforce[6] 2013 Tensou Sentai Goseiger
Power Rangers Super Megaforce 2014 Kaizoku Sentai Gokaiger
Power Rangers Dino Charge[7] 2015 Zyuden Sentai Kyoryuger

Περιλήψεις κύκλων επεισοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Mighty Morphin Power Rangers , η μακροβιότερη σειρά, προβλήθηκε από το 1993 έως 1995 και αποτελείται από τρεις κύκλους. Η εξωγήινη μάγισσα Rita Repulsa και τα τέρατα της απελευθερώνονται και απειλούν την γη. Η εξωγήινη οντότητα Zordon και ο βοηθός του, Aplha, στρατολογούν 5 γήινους εφήβους με ικανότητες για να γίνουν οι πρώτοι Rangers. Στον πρώτο κύκλο της σειράς Rita δημιουργεί τον πράσινος Ranger για να πολεμήσει ενάντιας στους Rangers. Ωστόσο στην πορεία τα μάγια της Rita λύνονται και ο πράσινος ranger γίνεται καλός, μπαίνοντας στην ομάδα τον Power Rangers.Στοn δεύτερο κύκλο εμφανίζεται ο άρχοντας Zedd. O Zedd παντρεύεται την Rita και γίνεται ο αρχηγός της ομάδας των τεράτων που διέταζε η Rita. O πράσινος ranger χάνει τις δυνάμεις του και επιστρέφει ως λευκός. Οι ηθοποιοί που υποδύονταν τον κόκκινο, μαύρο και κίτρινο ranger αποχωρούν από τη σειρά και τη θέση του παίρνουν τρεις νέοι rangers. Οι rangers καταφεύγουν σε έναν μακρινό πλανήτη και με την βοήθεια του Ninjor αποκτούν δυνάμεις ninja. Στον τρίτο κύκλο παρεμβάλλεται μια μίνι σειρά μετίτλο "Mighty Morhin Alien Rangers". Σε αυτή εξωγήινοι rangers βοηθούν τους γήινους rangers αφού μετά από μάγια μετατρέπονται σε παιδιά χάνοντας της ικανότητα της μεταμόρφωσης σε Power Rangers.
 • Power Rangers Zeo (1996) Οι κακοί καταστρέφουν το αρχηγείο των Rangers. Οι Rangers ανακαλύπτουν πως υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου κάτω από το αρχηγείο. Αποκτούν νέες δυνάμεις και όπλα από τους κρυστάλλους Zeo. Ο άρχοντας Zedd και η Rita εξορίζονται από την αυτοκρατορία των μηχανών και τους βασιλιάδες τους Mondo και Machina. Ο κόκκινος ranger της πρώτης σεζόν επιστρέφει και με την βοήθεια των Αlien Ρangers γίνεται ο χρυσός ranger.
 • Power Rangers Turbo (1997) Ο Zordon αναχωρεί για τον πλανήτη του και αφήνει ως καθοδηγητή των ranger την Dimitria. Μια μοχθηρή πειρατής του διαστήματος, η Divadox, είναι η νέα απειλή για την γη. Τους Rangers στην μάχη ενάντια στο κακό βοηθάνε ο Bluesenturion και ο Phantom ranger. Η Divadon καταστρέφει ολοκληρωτικά το αρχηγείο και οι rangers χωρίς δυνάμεις ακολουθούν την Divadox στο διάστημα. Ο μπλε ranger μένει πίσω στην γη διότι είναι παιδί.
 • Power Rangers In Space (1998) Ο Dark Specter ηγέτης του κακού σε μια σύσκεψη όλων των τεράτων από τις προηγούμενες σεζόν ορίζει την Astronema νέα βασίλισσα του κακού. Οι 4 πλέον rangers με τον Alpha 6 εισέρχονται ως λαθρεπιβάτες σε ένα διαστημικό σκάφος. Εκεί συναντούν ένα νέο κόκκινο ranger, ο οποίος τους δίνει νέες δυνάμεις. Στην πορεία η ομάδα θα αποκτήσει ένα νέο μέλος, τον ασημένιο ranger που ήταν σε κόμμα για δύο χρονιά ύστερα από μάχη. Ο κόκκινος ranger μαθαίνει ότι η Astromena είναι η χαμένη του αδερφή. Οι Rangers νικούν τον Dark Specter, άλλα σε μία μαζική εισβολή τεράτων οι rangers δεν καταφέρνουν να υπερασπιστούν την γη. Ο κόκκινος ranger εισβάλει στο διαστημόπλοιο της Astronema (Karone: το παιδικό της όνομα). Εκεί βρίσκει τον Zordon, ο οποίος τον προτρέπει να καταστρέψει το σκάφος, το οποίο είναι η πηγή δύναμης των κακών όλου του διαστήματος. O κόκκινος ranger το κάνει και η δύναμη που απελευθερώνονται καταστρέφει τα τέρατα.
 • Power Rangers Lost Galaxy (1999) Οι νέοι rangers αντλούν τη δύναμη τους από ξίφη, Ζουν σε μία διαστημική αποικία που έχει ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι για να ανακάλυψη ένα νέο πλανήτη για να κατοικήσει το ανθρώπινο είδος. Παλεύουν με νέα τέρατα με αρχηγό τον Σκορπιό και την κόρη του την Trakeena. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο χαμένο γαλαξία, οι Rangers καταστρέφουν τους κακούς και βρίσκουν έναν νέο πλανήτη για να ζήσουν οι άνθρωποι.
 • Power Rangers Lightspeed Rescue (2000) Η γη απειλείται από δαίμονες-τέρατα και οι νέοι rangers καλούνται να τους αντιμετωπίσουν.
 • Power Rangers Time Force (2001), Το έτος 3000 μ.χ., έναν επικίνδυνος μεταλλαγμένος, αφού σκοτώνει τον κόκκινο ranger, δραπετεύει στο παρελθόν με σκοπό να καταστρέψει την ανθρωπότητα Οι υπόλοιποι Rangers με αρχηγό τη ροζ, γυρίζουν πίσω στο έτος 2001 και συναντούν έναν πρόγονο του κόκκινου Rangers, o οποίος ξεκλειδώνει τις δυνάμεις
  Οι Power Rangers Samurai

τους και γίνεται ο κόκκινος. Μέλος της ομάδας θα γίνει και ο Quantum rangers ο οποίος δυσκολεύεται να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους.

 • Power Rangers Wild Force (2002) Οι rangers αποκτούν δυνάμεις από αρχαία ζώα και αντιμετωπίζουν τα Orgs. Αυτός ο κύκλος αυτή περιέχει το επεισόδιο Forever Red γιορτάζοντας τα 10 χρονιά Power Rangers. Σε αυτό 10 κόκκινοι rangers από τις προηγούμενες σεζόν συμμαχούν για να καταστρέψουν έναν κοινό εχθρό. Αυτός είναι ο τελευταίος κύκλος της σειράς που γυρίστηκε στις ΗΠΑ.
 • Power Rangers Ninja Storm (2003) Οι ήρωες μας είναι μαθητές σε σχολή ninja και καλούνται να αντιμετωπίσουν τον Lothor και την εξωγήινη παρέα του. Από εδώ και πέρα τα γυρίσματα της σειράς γίνονται στη στη Νέα Ζηλανδία.
 • Power Rangers Dinothumer (2004), Οι rangers αντλούν τις δυνάμεις τους από αρχαία πετρώματα δεινοσαύρων. Ο Tommy Oliver, ο πράσινος και λευκός Mighty Morphin Ranger και κόκκινος Zeo και Turbo ranger, είναι καθοδηγητής τους και γίνεται ο μαύρος Dino Ranger.
  Οι Power Rangers Megaforce
 • Power Rangers SPD (2005) Στο κοντινό μέλλον οι εξωγήινοι και ο άνθρωποι ζούνε αρμονικά και οι SPD rangers συλλαμβάνουν τους κακούς. Συνδράμουν ο omega ranger και ο Shadow ranger.
 • Power Rangers Mystic Force, (2006) Σε αυτό τον κύκλο οι Rangers είναι μάγοι και μάχονται ενάντια στη μαύρη μαγεία που είναι παγιδευμένη στα βάθη της γης και προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια. Καθοδηγητές τους οι λευκή rangers και ο Solaris Knight.
 • Power Rangers Operation Overdrive (2007) Οι rangers μάχονται κόντρα στα τέρατα, προσπαθώντας να βρουν πρώτοι τα πετράδια που θα αποτελέσουν την Corona Aurora και την απόλυτη δύναμη που θα πηγάσει από αυτή. Σε αυτή της σεζόν η σειρά γιορτάζει τα δεκαπέντε χρονιά της, με τα επεισόδια Once a Ranger 1&2 όπου 5 rangers από παλαιότερους κύκλους επανεμφανίζονται και βοηθούν τους υπάρχοντες rangers.
 • Power Rangers Jungle Fury (2008) Οι rangers διδάσκονται τεχνικές μάχης βασισμένες σε άγρια ζώα για να αντιμετωπίσουν αρχαία τέρατα.
 • Power Rangers RPM (2009) Μία διαφορετική σεζόν σε φουτουριστικό στυλ, όπου οι rangers πολεμούν έναν ιό που έχει καταλάβει την γη μέσω των μηχανών και των υπολογιστών.
 • Power Rangers Samurai/Super Samurai (2011-2012), Η πρώτη σεζόν μετά την time force που παράγεται από την Saban Brands. Οι Samurai Rangers μάχονται τα τέρατα Nighlock που έχουνε σκοπό να "πλημμυρίσουν" την γη.
 • Power Rangers Megaforce/Super Megaforce (2013-2014)
 • Power Rangers Dino Charge (2015) [7]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δύο ταινίες με θέμα τους Power Rangers . Αυτές είναι η ταινία “Mighty Morphin Power Rangers: The Movie” η οποία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995 και η ταινία Turbo: A Power Rangers Movie, η οποία προβλήθηκε το 1997. Τον Νοέμβριο του 2011 προβλήθηκε από το αμερικανικό κανάλι Nickelodeon μια τηλεταινία με τίτλο "Power Rangers: Samurai - Clash of the Red Rangers". Η τηλεταινία δανείζεται σκηνές από την ιαπωνική κινηματογραφική ταινία "Samurai Sentai Shinkenger vs. Go-onger: GinmakuBang!!".[8]

Κανάλια προβολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικoί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 http://www.nickelodeon.gr/seires/power-rangers-samurai
 2. http://www.star.gr/tv/paidika/88/POWER_RANGERS_MYSTIC_FORCE
 3. http://www.star.gr/tv/paidika/389/POWER_RANGERS_OPERATION_OVERDRIVE
 4. http://www.nickelodeon.gr/newz/erxontai-sto-nickelodeon-oi-power-rangers-samurai-premiera-kuriaki-20-noemb
 5. http://www.jefusion.com/2011/10/power-rangers-samurai-super-samurai.html
 6. http://www.virtualpressoffice.com/publicsiteContentFileAccess?fileContentId=850069&fromOtherPageToDisableHistory=T&menuName=Events
 7. 7,0 7,1 http://www.usatoday.com/story/life/tv/2014/02/08/power-rangers-dino-charge-tv-series/5305153/
 8. http://www.jefusion.com/2011/11/power-rangers-samurai-rpm-clash-of-red.html