Palm OS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Zire 71 και Lifedrive, και τα δυο με Palm OS 5

Το Palm OS (Πάλμ-Ο-Ες) είναι το λειτουργικό σύστημα για τους υπολογιστές παλάμης της σειράς Palm καθώς και για Smartphones.

Αρχικά, οι συσκευές κατασκευάζονταν μόνο από την εταιρία Palm, η οποία επινόησε και το λειτουργικό σύστημα. Αργότερα, η εταιρία Palm διαχωρίστηκε στις δυο θυγατρικές εταιρίες PalmSource (λογισμικό) και PalmOne (υλικό). Το 2005, η εταιρία PalmOne επανέκτησε τα δικαιώματα στο παλιό όνομα και μετονομάστηκε πάλι σε Palm. Οι Sony, Handspring, Garmin, Symbol και άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν το Palm OS στις συσκευές τους. Η Sony έχει όμως αποσυρθεί από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά και η Handspring εξαγοράστηκε από την Palm, έτσι ώστε οι συσκευές με Palm OS να κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά από την εταιρία Palm.

Το 2005, η PalmSource εξαγοράστηκε από την ιαπωνική εταιρία Access Co. Ltd..


Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Palm OS 1.0[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιείται από το 1996 στα μοντέλα Palm 1000 και Palm 5000. Περιέχει εφαρμογές για διαχείριση επαφών και υποχρεώσεων, ημερολόγιο, σημειωματάριο, αριθμομηχανή και μια εφαρμογή ασφαλείας.

Palm OS 2.0[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιείται από το 1997 στα μοντέλα PalmPilot Personal, PalmPilot Pro και το IBM WorkPad. Νέα χαρακτηριστικά είναι η φωτιζόμενη οθόνη, μια εφαρμογή για διαχείριση οικονομικών και πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης υπάρχει υποστήριξη του TCP/IP.

Palm OS 3.0[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, οι συσκευές Palm III και IBM WorkPad II είναι εξοπλισμένες με θύρες υπερύθρων.

Palm OS 3.1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999, οι συσκευές Palm IIIx, Palm IIIe και Palm V διαθέτουν βελτιωμένη οθόνη και ταχύτερο επεξεργαστή . Για πρώτη φορά γίνεται χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταρίων και το Visor της Handspring έχει υποδοχή για προσθήκη π.χ. καρτών μνήμης (Springboard Expansion Slot).

Palm OS 3.2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Palm VII διαθέτει ενσωματωμένο ασύρματο μόντεμ, το οποίο όμως λειτουργεί μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Palm OS 3.3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το TRG Pro της Handera διαθέτει υποδοχή Compact Flash. Η Palm παρέχει δωρεάν αναβάθμιση για το Palm III, Palm IIIx και Palm V. Οι διαφορές από την έκδοση 3.1 είναι κυρίως η υποστήριξη του συμβόλου του Ευρώ, ταχύτερες διαδικασίες συγχρονισμού με Η/Υ (HotSync) και καλύτερη συνδετικότητα μέσω υπερύθρων.

Palm OS 3.5[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2000, παρουσιάζεται το Palm IIIc με οθόνη 256 χρωμάτων. Οι οθόνες των συσκευών Palm IIIxe και Palm Vx υποστηρίζουν μόνο 16 αποχρώσεις του γκρι, αλλά οι μπαταρίες τους παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας.

Palm OS 3.5.1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκδοση για το Palm m100, που εμφανίζεται τον Αύγουστο του 2000. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται η εφαρμογή "Notes", η οποία επιτρέπει χειρόγραφες σημειώσεις (παρόμοια με το DiddleBug κ.α.)

Palm OS 3.5.2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκδοση για το Handspring Visor.

Palm OS 3.5.3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PEG S300 της Sony έχει ένα Jog Dial (ροδέλα πλοήγησης) και υποστηρίζει κάρτες μνήμης MemoryStick. Το μοντέλο Handera 330 είναι εξοπλισμένο με οθόνη ανάλυσης 240×320 εικονοστοιχείων. Το Handspring Treo είναι υπολογιστής παλάμης με ενσωματωμένο κινητό τηλέφωνο και διατίθεται προαιρετικά και με πληκτρολόγιο.

Palm OS 4.0[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συσκευές Palm m500 και Palm m505 επιτρέπουν σύνδεση μέσω USB, έχουν υποδοχές για κάρτες μνήμης MMC και SD και διαθέτουν δονητική ειδοποίηση.