IBM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
IBM Corp.
Νομική μορφήPublic
Εισηγμένη
  • NYSE: IBM
  • DJIA Component
  • S&P 100 Component
  • S&P 500 Component
ISINUS4592001014
ΚλάδοςΤεχνολογία
Ίδρυση16 Ιουνίου 1911 (ως CTR)
Έντικοτ, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.[1]
ΙδρυτήςΤσαρλς Ράνλετ Φλιντ
ΈδραArmonk, Armonk και Νέα ΥόρκηΆρμονκ, Η.Π.Α.
Σημαντικά πρόσωπαGinni Rometty, Samuel J. Palmisano, Louis V. Gerstner, John Fellows Akers, John R. Opel, Frank T. Cary, T. Vincent Learson, Thomas Watson, Thomas John Watson, Sr. και Arvind Krishna
Προϊόνταλογισμικό, κέντρο δεδομένων, unit record equipment, direct-access storage device, υλικό υπολογιστών, list of IBM products και Υπολογιστικό νέφος
ΙδιοκτήτηςBerkshire Hathaway
The Vanguard Group
State Street Corporation
Υπάλληλοι380.300 (2017)[2]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η IBM (International Business Machines Corporation) είναι πολυμετοχική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η IBM ιδρύθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1911. Αρχικά, η εταιρεία ονομαζόταν Computing-Tabulating-Recording Company (CTR), αλλά το 1924 μετονομάσθηκε σε IBM. Τα προϊόντα της περιελάμβαναν από ζυγαριές και συσκευές χρονομέτρησης για βιομηχανική χρήση μέχρι υπολογιστικές μηχανές και διάτρητες κάρτες. Σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας υπολογιστών με κεντρικά γραφεία στο Armonk στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η επιχείρηση είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών με μια συνεχή ιστορία που χρονολογείται από το 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1888). Κατασκευάζει και πωλεί υπολογιστές, το λογισμικό των υπηρεσίων υποδομής και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για κεντρικούς υπολογιστές. Έχει σχεδόν 330.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση τεχνολογίας πληροφοριών στον κόσμο.

Η ιστορία της IBM[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες της IBM βρίσκονται στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1911, μετά τη συγχώνευση αρκετών μικρών τεχνικών εταιρειών, ιδρύθηκε η Computing-Tabulating-Recording Company (C-T-R). Η C-T-R συνέχισε να διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα της έρευνας και της εφαρμοσμένης μηχανικής, ώσπου το 1924 μετονομάσθηκε σε International Business Machines Corporation. Ο Thomas Watson ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της C-T-R στις 4 Μαΐου 1914, ημερομηνία που θεωρείται ως η ημερομηνία ίδρυσης της IBM. Η IBM ιδρύθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στα πρώτα προϊόντα υπήρχαν επίσης υπολογιστικές μηχανές και διάτρητες κάρτες, μια τεχνολογία που επέτρεπε στους πελάτες στους κλάδους των σιδηροδρομικών μεταφορών, της χημικής βιομηχανίας, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των ασφαλειών ζωής να αυτοματοποιήσουν τις λογιστικές διαδικασίες.

Στις δεκαετίες ´20 και ´30[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δεκαετίες του ´20 και του ´30, η IBM διέθετε στην αγορά ολοκληρωμένες, προσαρμοσμένες λύσεις υπολογιστικών μηχανών για επιχειρήσεις. Το 1935, με το νόμο περί κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Act), η IBM σύναψε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σημαντική συμφωνία με την οποία αναλάμβανε τη διαχείριση των αρχείων 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, ένα δύσκολο έργο που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο λογιστικό έργο όλων των εποχών.

Στην διάρκεια του πόλεμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η IBM έκανε τα πρώτα της βήματα προς τη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών με τις βελτιώσεις που ανέπτυξε στα συστήματά της, όπως το Automatic Sequence Controlled Calculator (γνωστό ως Mark I). Το Mark I, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ήταν η πρώτη μηχανή που μπορούσε να εκτελέσει αυτόματα σύνθετους υπολογισμούς. Επίσης, τεχνολογία που ανέπτυξε η IBM χρησιμοποιήθηκε στην κατηγοριοποίηση των κρατούμενων στη ναζιστική Γερμανία με τη χρήση μηχανών ταξινόμησης.[3]

Δεκαετία του ´50[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1950, η IBM παρουσίασε τα ακόλουθα συστήματα:

  • IBM 701 (1952) - Ο πρώτος υπολογιστής μεγάλης κλίμακας της IBM που βασιζόταν σε λυχνίες κενού.
  • IBM 305 Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC) (1957) - Το πρώτο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων σε δίσκο.
  • FORTRAN (FORmula TRANslation) - Η IBM δημιούργησε επίσης τη FORTRAN, μια γλώσσα υπολογιστών που βασιζόταν σε κανόνες της άλγεβρας, της γραμματικής και του συντακτικού. Η FORTRAN εξελίχθηκε σε μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες υπολογιστών για τεχνικές εργασίες.

Το 1959, το IBM 7090 ήταν ένα από τα πρώτα συστήματα mainframe που βασιζόταν αποκλειστικά στη χρήση τρανζίστορ. Το IBM 7090 μπορούσε να εκτελέσει 229.000 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Στη δεκαετία του 1960, η IBM συνέχισε να εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη λύσεων που θα επέτρεπαν στους υπολογιστές να φέρουν μια νέα εποχή στις επιχειρήσεις. Η τεχνολογία της ΙΒΜ εφαρμόστηκε σε μια σειρά εφαρμογών, από τη διαχείριση των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων σε πραγματικό χρόνο, μέχρι την προσσελήνωση του πρώτου ανθρώπου στο φεγγάρι. Το System/360, που παρουσιάστηκε το 1964, ήταν η πρώτη οικογένεια υπολογιστών μεγάλης κλίμακας που μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά προϊόντα λογισμικού και περιφερειακές συσκευές. Αυτή η προσέγγιση υπήρξε η αφετηρία για μια νέα εποχή που ξέφευγε από τη φιλοσοφία του «ένα σύστημα για όλους».

Δεκαετίες ´80 και ´90[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δεκαετίες του '80 και του '90, η IBM συνέχισε να καινοτομεί δημιουργώντας νέα προϊόντα, όπως:

  • Τη σχεσιακή βάση δεδομένων που αποτελεί τη βάση όλων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών βάσεων δεδομένων.
  • Την αρχιτεκτονική συνόλου εντολών RISC (Reduced Instruction Set Computer) που αύξησε σημαντικά την ταχύτητα των υπολογιστών με τη χρήση απλοποιημένων εντολών μηχανής για τις λειτουργίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο.
  • Τη μικροσκοπία σάρωσης (scanning tunneling microscopy) με την οποία ελήφθησαν οι πρώτες τρισδιάστατες εικόνες της επιφάνειας ατόμων.
  • Τους μικρότερους και φθηνότερους προσωπικούς υπολογιστές ΙΒΜ Personal Computer, οι οποίοι ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 1981.

Το 1992 κάνει την εμφάνιση του ο πρώτος φορητός υπολογιστής ThinkPad 700C με έγχρωμη οθόνη TFT (Thin Film Transistor) 10.4" ιντσών και συσκευή κατάδειξης TrackPoint.

IBM Κέντρα Προηγμένων Σπουδών (IBM CAS)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΙΒΜ συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια ανά τον κόσμο για διεξαγωγή έρευνας μέσω των IBM Κέντρων Προηγμένων Σπουδών CAS (Centers of Advanced Studies)[4]. Υπάρχουν 20 IBM Κέντρα Προηγμένων Σπουδών και κάθε χρόνο, διοργανώνεται ένα ακαδημαϊκό συνέδριο στο οποίο μετέχουν και παρουσιάζουν την έρευνά τους. Το συνέδριο λέγεται CASCON (Centre for Advanced Studies Conference) και τυπικά λαμβάνει χώρα στην πόλη Μάρκαμ της επαρχίας Οντάριο του Καναδά (30 λεπτά περίπου από το Τορόντο) για 3-4 μέρες στο τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη[5][6].

Κέντρο Χώρα Πόλη Πανεπιστήμιο/Ερευνητικό Κέντρο
CAS Alberta Καναδάς Αλμπέρτα University of Alberta
CAS Atlantic Καναδάς Φρέντρικτον University of New Brunswick
CAS Austin Η.Π.Α. Όστιν IBM Research
CAS Barcelona Ισπανία Μπαρσελόνα Barcelona Supercomputing Center
CAS Benelux Ολλανδία Λουξεμβούργο
CAS Budapest Ουγγαρία Βουδαπέστη Budapest University of Technology and Economics
CAS Cairo Αίγυπτος Κάιρο Nile University
CAS Canada Καναδάς Τορόντο IBM Toronto Software Lab
CAS Chicago Η.Π.Α. Σικάγο
CAS Rome Ιταλία Ρώμη
CAS Trento Ιταλία Τρέντο Trento University Campus
CAS Japan Ιαπωνία
CAS NYC Η.Π.Α. Νέα Υόρκη
CAS Paris Γαλλία Παρίσι
CAS Portugal Πορτογαλία Πόρτο Universidade of Porto
CAS Poland Πολωνία Γκντανσκ Gdańsk University of Technology
CAS RTP Η.Π.Α. Ράιλι North Carolina State University
CAS Rochester Η.Π.Α. Ρότσεστερ University of Rochester
CAS San Francisco Η.Π.Α. Σαν Φρανσίσκο IBM Watson
CAS Tuscon Η.Π.Α. Τουσόν University of Arizona

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Certificate of Incorporation of Computing-Tabulating-Recording-Co, 14th day of June 1911
  2. «IBM Corporation Financials Statements». United States Securities and Exchange Commission. 
  3. Edwin Black, IBM and the Holocaust: The Strategic Alliance between Nazi Germany and America's Most Powerful Corporation. Washington, DC: Dialog Press, 2009.
  4. «IBM University Research and Collaboration - Faculty Innovation 2016». www.research.ibm.com (στα Αγγλικά). 7 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 
  5. «Event: CASCON». dl.acm.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 
  6. «CASCON 2018». www-01.ibm.com (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]