Open API

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα ανοιχτό API (συχνά αναφερόμενο ως δημόσιο API) είναι μια δημόσια διαθέσιμη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών που παρέχει στους προγραμματιστές προγραμματιζόμενη πρόσβαση σε ιδιωτική εφαρμογή ή υπηρεσία ιστού. [1] [2] Τα API είναι σύνολα απαιτήσεων που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο μια εφαρμογή μπορεί να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με μια άλλη. Τα API μπορούν επίσης να επιτρέπουν στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες εσωτερικές λειτουργίες ενός προγράμματος, αν και αυτό δεν συμβαίνει τυπικά για API ιστού . Με απλούστερους όρους, ένα API επιτρέπει σε ένα λογισμικό να αλληλεπιδρά με ένα άλλο λογισμικό, είτε μέσα σε ένα μόνο υπολογιστή μέσω ενός μηχανισμού που παρέχεται από το λειτουργικό σύστημα είτε μέσω εσωτερικής ή εξωτερικής βάσης TCP / IP ή μη TCP / IP βασισμένο στο δίκτυο. [3] Στα τέλη του 2010, πολλά API παρέχονται από οργανισμούς για πρόσβαση με HTTP . Τα API μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους προγραμματιστές εντός του οργανισμού που δημοσίευσε το API ή από οποιονδήποτε προγραμματιστή εκτός αυτού του οργανισμού που επιθυμεί να εγγραφεί για πρόσβαση στην διεπαφή.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανοικτά API έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Είναι διαθέσιμα για χρήση από προγραμματιστές και άλλους χρήστες με σχετικά λίγους περιορισμούς. Περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάγκη εγγραφής στην υπηρεσία που παρέχει το API. [4]
  2. Συνήθως υποστηρίζονται από ανοιχτά δεδομένα . [5] Τα ανοικτά δεδομένα είναι ελεύθερα διαθέσιμα για χρήση και αναδημοσίευση από τον καθένα όπως επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς από πνευματικά δικαιώματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή άλλους μηχανισμούς ελέγχου. Ένα Open API μπορεί να είναι ελεύθερο για χρήση, αλλά ο εκδότης μπορεί να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα API.
  3. Βασίζονται σε ανοικτό πρότυπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What is open API? - Definition from WhatIs.com». SearchCloudApplications. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
  2. Proffitt, Brian (19 Σεπτεμβρίου 2013). «What APIs Are And Why They're Important». Readwrite. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2015. 
  3. «API Strategy 201: Private APIs vs. Open APIs | API Design and Strategy». www.apiacademy.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2015. 
  4. Dodds, Leigh. «What is an Open API?». Lost Boy. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2015. 
  5. «What is Open Data?». opendatahandbook.org. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2015.