Nikon F

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κάμερα Nikon F, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου του 1959,[1] αποτέλεσε την πρώτη τύπου SLR κάμερα της Nikon.[2][3] Συγκαταλεγόταν μεταξύ των πλέον προχωρημένων καμερών κατά την περίοδο κυκλοφορίας της. Παρά το γεγονός πως πολλές από τις δυνατότητές της, ήδη, υφίσταντο σε άλλα μηχανήματα, ωστόσο, αποτέλεσε την πρώτη περίπτωση όπου το σύνολο των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ενσωματώθηκαν σε ένα μοντέλο κάμερας. Η παραγωγή της διήρκεσε έως τον Νοέμβριο του 1973, ημερομηνία κατά την οποία αντικαταστάθηκε από τη σειρά Nikon F2. Πτυχές του σχεδιασμού της παραμένουν ορατές στο σύνολο των αμέσως επόμενων καμερών τύπου SLR της Nikon, έως και τα σημερινά μοντέλα Nikon F6 φιλμ και Nikon D6 ψηφιακής χρήσης, τα οποία εξακολουθούν και χρησιμοποιούν τον τύπο στηρίγματος Nikon F για φακούς. Το «F» εντός του ονόματος Nikon F επελέγη αντί του όρου «re-f-lex», καθώς η προφορά του πρώτου γράμματος «R» δεν είναι διαθέσιμη σε αριθμό ασιατικών γλωσσών.[4] Η συγκεκριμένη παράδοση συνεχίστηκε στο σύνολο της κορυφαίας σειράς καμερών της Nikon έως και την εισαγωγή των ψηφιακών καμερών Nikon D1 αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Χάρη στην αντοχή της χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο του Βιετνάμ.[3] Ειδικώς τροποποιημένες κάμερες Nikon F χρησιμοποιήθηκαn στο διάστημα κατά τις απαρχές της δεκαετίας του 1970 εντός του διαστημικού σταθμού Skylab.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) «Nikon F, April 1959». Mir. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. (Αγγλικά) Dunlop, Joshua. «10 Must-Have Film Cameras | Best Film Photography Equipment». Expert Photography. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 «Noesis | Φωτογραφική Μηχανή Nikon F». archive.noesis.edu.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023. 
  4. (Αγγλικά) «Debut of Nikon F». Nikon. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2018. 
  5. (Αγγλικά) «Vol. 12. Special titanium Nikon cameras and NASA cameras». Nikon. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023.