Myst III: Exile

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Myst III: Exile
ΔημιουργόςPresto Studios
ΕκδότηςUbisoft
ΠλατφόρμαXbox, PlayStation 2[1], Microsoft Windows[1], macOS[2] και Classic Mac OS
Ημ/νία κυκλοφορίας8  Μαΐου 2001 και Σεπτέμβριος 2017 (Steam και GOG.com)
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Myst III: Exile είναι βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας και παζλ. Είναι ο τρίτος τίτλος της σειράς Myst. Ενώ τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, Myst και Riven, είχαν παραχθεί από την Cyan και είχαν διανεμηθεί από την Brøderbund, το Exile αναπτύχθηκε από την Presto Studios και διανεμήθηκε από την Ubisoft. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε τέσσερις δίσκους για Mac OS και Microsoft Windows στις 8 Μαΐου του 2001, ενώ οι εκδοχές για τα Xbox και PlayStation 2 κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2002.

Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του Ξένου (Stranger), ένας φίλος του Atrus. Ένα μέλος της φυλής των D'ni, Ο Atrus μπορεί να δημιουργήσει συνδέσεις με άλλους κόσμους γράφοντας περιγραφικά βιβλία που ονομάζονται Ages. Στην Εξορία, Ο Atrus έχει γράψει μια εποχή για την D'ni για να ζήσουν κατά την ανοικοδόμηση του πολιτισμού τους, το βιβλίο όμως έχει κλαπεί από μια μυστηριώδη φιγούρα. Ο Ξένος ακολουθεί τον κλέφτη, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει εκ νέου το βιβλίο του Atrus.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρόπος παιχνιδιού του Myst III: Exile είναι παρόμοιος με εκείνο των προκατόχων του. Ο παίκτης εξερευνά καθηλωτικα, τα pre-rendered περιβάλλοντα γνωστά ως Ages χρησιμοποιώντας είτε το κλικ του ποντικιού ή το πλήκτρο διαστήματος για τη μετακίνηση από το σύνολο των κόμβων κατά μήκος κάθε Age.[3] Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, τα οποία χρησιμοποιούσαν μια σειρά από στατικές εικόνες, το Exile χρησιμοποιεί ένα σύστημα «ελεύθερη ματιά», η οποία δίνει στον παίκτη ένα πεδίο θέας 360 μοιρών.[3] Το παιχνίδι διαθέτει επίσης μία προαιρετική λειτουργία Zip, όπως το Myst και το Riven, με την οποία εξερευνά ο παίκτης το έδαφος γρήγορα παρακάμπτοντας πολλές κόμβους.[3] Κάνοντας κλικ επιτρέπει στον παίκτη να χειρίζεται και να πάρει αντικείμενα. Ο δείκτης στην οθόνη αλλάζει σε αυτό το πλαίσιο για να δείξει πιθανές ενέργειες.[4]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δημιουργοί του franchise Myst έδωσαν το έργο της δημιουργίας του τρίτου παιχνιδιού Myst στην Presto Studios, γνωστή για τη σειρά παιχνιδιών περιπέτειας του The Journeyman Project. Η Presto προσπάθησε να αναπτύξει ένα ευρύ και λογικά και προσεγγισμένα τους γρίφους και τα Ages. Οι προγραμματιστές προσέλαβαν τον Jack Wall για να αναπτύξει ένα μουσικό ύφος διαφορετικό από τα προηγούμενα του συνθέτη και παραγωγού Robyn Miller, αλλά παραμένοντας πάντα αναγνωρίσιμα ως ένα παιχνίδι Myst. Το Myst III: Exile χρειάστηκε εκατομμύρια δολάρια και πάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph αποκάλεσε το Exile ως το καλύτερο παιχνίδι της σειράς Myst. Αντιθέτως, κριτικοί της σειράς παραπονέθηκαν ότι το Exile συνέχισε να αποδεικνύει ότι η πιο αργή εμπειρία παιχνιδιού στο Myst δεν ανήκε στο γρήγορο ρυθμό της σύγχρονης εποχής των βιντεοπαιχνιδιών.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο συντάκτης του GameSpot, Greg Kasavin, ανέφερε ότι η σειρά Myst έχει χάσει τη σημασία της. Παρά της πωλήσεις περισσότερων από ενός εκατομμυρίου κομματιών μέσα στον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του, το Exile σημείωσε χαμηλότερη εμπορική πορεία από το Myst και το Riven, τα οποία συνολικά είχαν πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα μαζί το Myst IV: Revelation, το τέταρτο παιχνίδι της σειράς, που αναπτύχθηκε και δημοσιεύθηκε από την Ubisoft.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) redump.org.
  2. Steam. 12  Σεπτεμβρίου 2003. 925930. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2023.
  3. 3,0 3,1 3,2 Presto Studios (2001). Myst III: Exile – User's Manual. "Playing the Game" (PC/Mac έκδοση). Ubisoft. σελ. 4. 
  4. Presto Studios (2001). Myst III: Exile – User's Manual. "Manipulating Objects" (PC/Mac έκδοση). Ubisoft. σελίδες 5–6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]