Klax (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Klax (βιντεοπαιχνίδι)
ΔημιουργόςAtari Games
ΕκδότηςAtari Games
ΣχεδιαστήςDave Akers
ΠλατφόρμαAtari 2600, Atari 5200, Atari 7800, ZX Spectrum, Commodore Amiga, Nintendo Entertainment System, Atari ST, Commodore 64, TurboGrafx-16, MSX, Amstrad CPC, Sega Mega Drive, DOS, Game Boy Color, Sega Master System[1], SAM Coupé[2] και Game Gear
Ημ/νία κυκλοφορίας1989
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Klax είναι βιντεοπαιχνίδι παζλ που σχεδιάστηκε από τον Ντέιβ Άκερς και Μάρκ Στίβεν Πίρς και κυκλοφόρησε το 1989. Ο στόχος είναι η παράταξη χρωματιστών μπλοκ σε σειρές παρόμοιων χρωμάτων για να εξαφανιστούν. Η Atari Games κυκλοφόρησε αρχικά το παιχνίδι ως την coin-op συνέχεια του Tetris, το οποίο είχε μπλέξει σε μια νόμιμη διαμάχη εκείνη την εποχή.

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Klax διαθέτει μια ιμάντα μεταφοράς στο πάνω μέρος της οθόνης. Κυλά συνεχώς προς τον χώρο του παίκτη, προσφέροντας μια σταθερή προμήθεια μπλοκ. Ο παίκτης χειρίζεται μια μικρή συσκευή που κάθεται στη διεπαφή μεταξύ του ιμάντα μεταφοράς και του χώρου του παίκτη, το οποίο μπορεί να μετακινηθεί αριστερά και δεξιά για να πιάσει το μπλοκ και να πέσει είτε στον χώρο του παίκτη (το οποίο μπορεί να κρατήσει 25 μπλοκ σε μία διάταξη 5x5) ή να το απωθήσει μέχρι την ιμάντα μεταφοράς. Η συσκευή μπορεί να χωρέσει μέχρι και πέντε μπλοκ. Ένα μπλοκ που δεν το κρατάει η συσκευή θεωρείται ένα "drop", ενώ ένα μπλοκ που αναβοσβήνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπαλαντέρ σε οποιοδήποτε χρώμα.

Στο χώρο του παίκτη, τα μπλοκ μπορούν να εξαλειφθούν με τη δημιουργία τριών ή περισσότερων του ίδιου χρώματος μπλοκ σε μια συνεχή γραμμή, γνωστή ως "Klax". Η γραμμή μπορεί να είναι οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια. Μια πολλαπλή ομαδοποίηση μετράει ως πολλαπλά Klaxes, όπως τέσσερα μπλοκ του ίδιου χρώματος (δύο Klaxes) ή πέντε μπλοκ του ίδιου χρώματος (τρία Klaxes). Μόλις ο στόχος επιτευχθεί, ο παίκτης κερδίζει μπόνους πόντους για τα υπόλοιπα μπλοκ στον ιμάντα μεταφοράς και της συσκευής, ενώ τα κενά στον κάδο. Επίσης, στα επίπεδα όπου απαιτείται ένα ορισμένο σημείο συνόλου, σημεία πέραν του απαιτούμενου ποσού υπολογίζονται και στη βαθμολόγηση και στους μπόνους πόντους.

Το Klax αποτελείται από 100 επίπεδα σε πέντε κουτιά. Στην αρχή του παιχνιδιού και μετά από κάθε πέμπτο επίπεδο (τα επίπεδα διαιρούνται με το πέντε, εκτός από τα επίπεδα 95 και 100), ένας παίκτης μπορεί να επιλέξει να παρακάμψει πέντε ή δέκα επίπεδα. Παρακάμπτοντας τα επίπεδα δίνει μπόνους πόντους και ένα υψηλότερο επίδομα πτώσης. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ο παίκτης είτε εξαντλήσει το επίδομα πτώσης μπλοκ, ή γεμίσει το χώρο του, ή τελειώσει το εκατοστό επίπεδο.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έικερς προγραμμάτισε το Klax μέσα σε λίγες εβδομάδες χρησιμοποιώντας το AmigaBASIC και μετά το μετέφερε στη γλώσσα C. Σε μια συνέντευξη του 1990, είπε ότι ήθελε να "δημιουργήσει κάτι playable, συμπαγής και σχετικά γρήγορο στην ανάπτυξη". Είχε εμπνευστεί από το Tetris και το tic-tac-toe.[3] Επέλεξε το όνομα από τους ήχους που κάνουν τα κεραμίδια όταν κυλούν κατά την οθόνη. Η Atari Games κυκλοφόρησε το Klax τον Φεβρουάριο του 1990,[4] και σύντομα είχε ονομαστεί ως ένα "σημαντικό arcade hit".[5] Σύντομα κυκλοφόρησαν και εκδόσεις για διάφορες κονσόλες με το εμπορικό σήμα Tengen. Ο Έικερς είχε δημιουργήσει τις εκδόσεις Nintendo Entertainment System και Sega Mega Drive. Ορισμένες μεταφορές 16-bit είχαν βελτιωμένα γραφικά.

Η Midway Games απέκτησε τα δικαιώματα του Klax καθώς αγόραζε την Atari Games το 1996. Ο τίτλος έχει επανακυκλοφορήσει σε ρετρό συλλογές για σύγχρονες κονσόλες. Ο Μάικ Μίκα της Midway, ο οποίος εργαζόταν για την έκδοση Game Boy Color του παιχνιδιού, τοποθέτησε μια κρυφή πρόταση γάμου μέσα σε αυτό, που πήρε την τότε γυναίκα του τρία χρόνια για να αποκαλύψει την πρόταση. Ο Μάικ είχε επίσης τοποθετήσει στο παιχνίδι ένα κρυφό παιχνίδι παρόμοιο με το φιδάκι και ένα minigame περιπέτειας ως easter eggs.[6]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αρχική κυκλοφορία του στα arcade, το Klax είχε μεταφερθεί σε πολλαπλά συστήματα βιντεοπαιχνιδιών και οικιακών υπολογιστών. Το Klax ήταν το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που είχε κυκλοφορήσει σε όλες τις κύριες κονσόλες της δεκαετίας του 1990, το Nintendo Entertainment System, το Sega Mega Drive και το TurboGrafx-16.[7] Το Klax είχε συμπεριληφθεί στο Arcade Party Pak για το PlayStation, ενώ είχε κυκλοφορήσει και στο Midway Arcade Treasures το 2003.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Famicom Tsūshin έδωσε στην έκδοση PC Engine του παιχνιδιού ένα 30 από 40,[8] ενώ είχε αριθμηθεί ως το 26ο καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών από το Amiga Power.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sega8bit.com». (Αγγλικά) Sega8bit.com.
  2. www.worldofsam.org/products/klax.
  3. «atari-explorer.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2007. 
  4. "Tengen sets arcade titles for NES, PCs; video games," HFD-The Weekly Home Furnishings Newspaper, 4 Ιουνίου 1990
  5. "Tengen sales increase to more than $41 million," 23 Μαΐου 1990.
  6. "Man hid wedding proposal in commercial Game Boy Colour game". Eurogamer
  7. "They're hot, they're new, they're fun,". Dennis Lynch, Chicago Tribune, 23 Νοεμβρίου 1990.
  8. 30 Point Plus: KLAX. Weekly Famicom Tsūshin. Νο.335. σ.30. 12–19 Μάιος 1995.
  9. Amiga Power, τεύχος 0, Future Publishing, Μάιος 1991

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]