Gongylonema pulchrum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Gongylonema pulchrum
Εικόνα αρσενικού Gongylonema pulchrum από μικροσκόπιο.[1]
Εικόνα αρσενικού Gongylonema pulchrum από μικροσκόπιο.[1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Animalia
Συνομοταξία: Nematoda
Ομοταξία: Secernentea
Τάξη: Spirurida
Οικογένεια: Gongylonematidae
Γένος: Gongylonema
Είδος: G. pulchrum
Διώνυμο
Gongylonema pulchrum
Molin, 1857

Το Gongylonema pulchrum είναι το μοναδικό παράσιτο της οικογένειας Gongylonema που είναι ικανό να μολύνει τους ανθρώπους.

Οι λοιμώξεις του Gongylonema pulchrum οφείλονται σε ανθρώπους που λειτουργούν ως τυχαίοι ξενιστές για το παράσιτο. Υπάρχουν επτά είδη σπειροειδών νημάτων που μολύνουν τυχαίους ανθρώπινους ξενιστές: Gnathostoma, Thelazia, Gongylonema, Physaloptera, Spirocerca, Rictularia. Το παράσιτο Gongylonema pulchrum είναι ένα νηματοειδές σκουλήκι της κατηγορίας spirurida. Είναι ένα σχετικά λεπτό νηματοειδές σκουλήκι, και όπως και άλλα σκουλήκια στην ίδια κατηγορία, δεν διαθέτει κυκλοφορικό ή αναπνευστικό σύστημα. Τα υπόλοιπα είδη Gongylonema μολύνουν τα πουλιά και τα θηλαστικά: υπάρχουν 25 είδη που βρέθηκαν σε θηλαστικά και 10 είδη που βρέθηκαν σε πουλιά.

Αυτό το παράσιτο είναι πολυκυτταρικό και ικανό στο να κινείται. Έχει πολλές προεξοχές στην βλεννογόνο, οι οποίες βοηθούν στην πρόωση μέσω του λεπτού στρώματος του δέρματος στο εσωτερικό του στόματος του ανθρώπινου ξενιστή. Έχουν επίσης ένα σύστημα αποβολής με πλευρικές προεξοχές. Αυτό το παράσιτο τρέφεται με επιθηλιακά κύτταρα. Πολύ συχνά οι προεξοχές είναι μια περιοχή σχηματισμού φλεγμονής, μέσω της συσσώρευσης εκκρίσεων σε αυτές. Το Gongylonema καταπίνει επίσης αυτές τις εκκρίσεις.

To 2013 σημειώθηκε το πρώτο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου με Gongylonema στη Γαλλία.[1]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω είναι όλες φωτογραφίες από ένα αρσενικό σκουλήκι Gongylonema pulchrum, το οποίο βγήκε από έναν άνδρα στη Γαλλία.[1]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pesson, B.; Hersant, C.; Biehler, JF.; Abou-Bacar, A.; Brunet, J.; Pfaff, AW.; Ferté, H.; Candolfi, E. (2013). «First case of human gongylonemosis in France». Parasite 20: 5. doi:10.1051/parasite/2013007. PMID 23425508.  open access

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]