God Save the Queen (τραγούδι, Sex Pistols)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"God Save the Queen"
Single από Sex Pistols
από το άλμπουμ Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols
Κυκλοφόρησε27 Μαΐου 1977
FormatΒινύλιο
ΗχογραφήθηκεΟκτώβριος 1976 - Μάρτιος 1977 στα Wessex Sound Studios, Λονδίνο
ΕίδοςPunk
Διάρκεια3:20
ΔισκογραφικήVirgin, A&M
ΣτιχουργόςΠολ Κουκ - Στιβ Τζόουνς - Τζον Λίντον -Γκλεν Μάτλοκ
ΠαραγωγόςΚρις Τόμας - Μπιλ Πράις

To God Save the Queen είναι τραγούδι του αγγλικού Punk συγκροτήματος Sex Pistols, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο πρώτο και μοναδικό studio άλμπουμ τους Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols, του 1977. Κυκλοφόρησε και ως single, το δεύτερο από αυτόν τον δίσκο, τον ίδιο χρόνο. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Πολ Κουκ, Στιβ Τζόουνς, Τζον Λίντον και Γκλεν Μάτλοκ. Το single κυκλοφόρησε την ημέρα της 25ης επετείου της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως, ο Κουκ ανάφερε πως αυτό έγινε συμπτωματικά, και ότι δε γνώριζε για την επέτειο.[1] Κατά την εποχή της κυκλοφορίας του το κομμάτι λογοκρίθηκε και δεν παιζόταν στο ραδιόφωνο.

Το single είχε κάποια εισπρακτική επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο 2 στα σουηδικά chart αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.[2] Πιστεύεται από αρκετούς πως το κομμάτι πούλησε στην πραγματικότητα περισσότερο από το νούμερο 1, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε στο νούμερο 1 της Μεγάλης Βρετανίας καθώς το περιεχόμενό του προκαλούσε αμηχανία.[3] Το περιοδικό Rolling Stone το συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών, τοποθετώντας το στην 173η θέση, ενώ το Q magazine, το 2003, το συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα 100 Τραγούδια που Άλλαξαν τον Κόσμο, στην 3η θέση.[4] Το ίδιο περιοδικό τίμησε και το εξώφυλλο του single και το κατέταξε 1ο, στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Εξώφυλλα.[5]

Το τραγούδι είναι ένα από τα γνωστότερα του συγκροτήματος και έχει εμπνεύσει αρκετούς μουσικούς να το διασκευάσουν, όπως τους Anthrax.[6] Πιο γνωστή διασκευή είναι αυτή των Motörhead, οι οποίοι μάλιστα το κυκλοφόρησαν και ως single από τον δίσκο τους We Are Motörhead, ενώ κυκλοφόρησαν και video clip για την προώθηση του single.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lydon, John (1995). Rotten: No Irish, No Blacks, No Dogs. Picador. σελ. 234. ISBN 0-312-11883-X. 
  2. «Sex Pistols». Official Charts Company. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2013. 
  3. «Bragg attacks Pistols' royal views». BBC. 27 Μαΐου 2002. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2013. 
  4. «100 Songs That Changed The World». Rocklist.net. 
  5. «Sex Pistols cover tops chart». BBC. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2013. 
  6. «Anthrax's God Save the Queen cover of Sex Pistols's God Save the Queen». WhoSampled.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]