GPT-4o

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
GPT-4o
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας13 Μαΐου 2024
ΕίδοςΜεγάλο γλωσσικό μοντέλο
Διανομή
Λειτουργικά
Διαθέσιμο σεπολλαπλές γλώσσες
ΠροκάτοχοςGPT-4
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςOpenAI
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
openai.com/index/hello-gpt-4o

To GPT-4o (GPT-4 omni) είναι ένα πολύγλωσσο, πολυτροπικό μεγάλο πολυτροπικό μοντέλο γλώσσας σχεδιασμένο από την OpenAI. Ανακοινώθηκε από την διευθύνουσα τεχνολογίας της OpenAI, Mira Murati, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παρουσίασης στις 13 Μαΐου 2024 και κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα.[1] Το GPT-4o είναι δωρεάν, αλλά με όριο χρήσης που είναι 5 φορές υψηλότερο για τους συνδρομητές του ChatGPT Plus.[2] Το API του είναι δύο φορές πιο γρήγορο και στη μισή τιμή από τον προκάτοχό του, GPT-4 Turbo.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το GPT-4o πρωτοπαρουσιάστηκε κρυφά στο LMSYS, ως 3 διαφορετικά μοντέλα. Αυτά τα 3 μοντέλα ονομάστηκαν gpt2-chatbot, im-a-good-gpt2-chatbot και im-also-a-good-gpt2-chatbot. Στις 7 Μαΐου 2024, ο Sam Altman αποκάλυψε ότι η OpenAI ήταν υπεύθυνη για αυτά τα μυστηριώδη νέα μοντέλα.[3]

Δυνατότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το GPT-4o επιτυγχάνει αποτελέσματα αιχμής σε δείκτες φωνής, πολυγλωσσικούς και οπτικούς, θέτοντας νέα ρεκόρ στην αναγνώριση φωνής και τη μετάφραση.[4] Το GPT-4o σκοράρει 88.7 στον δείκτη Massive Multitask Language Understanding (MMLU) σε σύγκριση με το 86.5 του GPT-4.[4]

Το μοντέλο υποστηρίζει πάνω από 50 γλώσσες,[1] καλύπτοντας πάνω από το 97% των ομιλητών. Η Mira Murati παρουσίασε την πολυγλωσσική ικανότητα του μοντέλου μιλώντας Ιταλικά και κάνοντάς το να μεταφράζει μεταξύ Αγγλικών και Ιταλικών κατά τη διάρκεια της ζωντανής παρουσίασης της OpenAI στις 13 Μαΐου 2024.

Είναι το κορυφαίο μοντέλο στο σύστημα αξιολόγησης Elo της Large Model Systems Organization (LMSYS) από το University of California, Berkeley.[5]

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το GPT-4o ενσωματώνεται σε διάφορα προϊόντα της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, βελτιώνοντας την απόδοσή του στην κατανόηση και δημιουργία κειμένου. Επίσης, υποστηρίζει πολλές εφαρμογές τρίτων που απαιτούν προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας.

Το GPT-4o χρησιμοποιείται σε τομείς όπως η υγεία, τα οικονομικά και η εξυπηρέτηση πελατών για εργασίες όπως η αυτοματοποίηση υποστήριξης, η ανάλυση δεδομένων και οι πολύγλωσσες επικοινωνίες. Οι πολυτροπικές δυνατότητές του επιτρέπουν τη διαχείριση κειμένων, εικόνων και φωνητικών εισόδων, καθιστώντας το ένα ευέλικτο εργαλείο για ποικίλες εφαρμογές.

Ανάπτυξη και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το GPT-4o εκπαιδεύτηκε σε ένα ποικίλο σύνολο δεδομένων, που περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες και ήχους, για να ενισχύσει την πολυτροπική του κατανόηση. Η διαδικασία εκπαίδευσης περιλάμβανε σύγχρονες τεχνικές για τη βελτίωση της αντιληπτικής του ικανότητας και της ακρίβειας των απαντήσεών του. Η OpenAI ακολούθησε μια σειρά ηθικών κατευθυντήριων γραμμών και μέτρων ασφαλείας κατά την ανάπτυξη για να εξασφαλίσει την υπεύθυνη χρήση του μοντέλου και να ελαχιστοποιήσει τις προκαταλήψεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Wiggers, Kyle (13 Μαΐου 2024). «OpenAI debuts GPT-4o 'omni' model now powering ChatGPT». TechCrunch (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2024. 
  2. Field, Hayden (13 Μαΐου 2024). «OpenAI launches new AI model GPT-4o and desktop version of ChatGPT». CNBC (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2024. 
  3. Sam Altman "https://twitter.com/sama/status/1787222050589028528" Twitter, X. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2024.
  4. 4,0 4,1 «Hello GPT-4o». OpenAI. 
  5. Fedus, William. «GPT-4o is our new state-of-the-art frontier model».