Fullmetal Alchemist

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Fullmetal Alchemist
Οι αδελφοί Elric.
鋼の錬金術師
Hagane no Renkinjutsushi
ΕίδοςShōnen, επιστημονική φαντασία, δράση περιπέτεια
Manga Fullmetal Alchemist
ΣχεδιαστήςΧιρόμου Αρακάβα
ΕκδότηςGangan Comics
Δημοσιεύεται στοMonthly Shōnen Gangan
Έκδοση22 Ιανουαρίου 2002 – 12 Ιουνίου 2010
Αριθμός τόμων27 (108 κεφάλαια)
Anime Fullmetal Alchemist
ΜετάδοσηFulmetal Alchemist: 4 Οκτωβρίου 2003-2 Οκτωβρίου 2004
Fulmetal Alchemist: Brotherhood: 5 Απριλίου 2009-4 Ιουλίου 2010 –
Αριθμός επεισοδίωνFulmetal Alchemist: 51
Fulmetal Alchemist: Brotherhood: 64
Σχετικά έργα
Fulmetal Alchemist (anime)
Fulmetal Alchemist: Brotherhood
Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa
Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos
Fullmetal Alchemist (ταινία)

Το Fullmetal Alchemist (ιαπωνικά: 鋼の錬金術師, Χέπμπορν: Hagane no Renkinjutsushi) είναι σειρά manga της δημιουργού Χιρόμου Αράκαβα. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου 2002 στο μηνιαίο περιοδικό Monthly Shōnen Gangan της Square Enix και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου του 2010. Η πλοκή λαμβάνει χώρα την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα παράλληλο φανταστικό σύμπαν, όπου η αλχημεία αποτελεί την πιο προηγμένη επιστημονική πρακτική που είναι γνωστή στον άνθρωπο. Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες δύο αδελφών, των Έντουαρντ και Αλφόνς Έλρικ, στην προσπάθειά τους να διορθώσουν τις συνέπειες της καταστροφικής τους απόπειρας να διαπράξουν το απόλυτο ταμπού της αλχημείας: να φέρουν έναν άνθρωπο πίσω στη ζωή, την μητέρα τους.

Η σειρά μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση υπό τη μορφή anime, από το Studio Bones. Το πρώτο επεισόδιό της προβλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2003, ενώ ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2004. Η σειρά αρχικά ακολουθούσε την ιστορία του manga, αλλά ακολούθησε ένα δικό της μονοπάτι μετά από κάποια επεισόδια. Την πλοκή της σειράς συμπλήρωσε μία ταινία με τίτλο Fullmetal Alchemist η Ταινία: ο Κατακτητής της Σαμπάλα. Μια ποικιλία από μυθιστορήματα, OVAs, αφηγήσεις σε CD, soundtracks και βιντεοπαιχνίδια συμπληρώνουν το franchise. Στην Ελλάδα, η πρώτη σειρά anime και η ταινία προβλήθηκαν από το κανάλι Σινέ+.

Στον 20ό τόμο του manga, η δημιουργός της σειράς ανακοίνωσε πως μια δεύτερη εκδοχή του anime βρίσκεται στη φάση της παραγωγής.[1][2] Το έργο έχει αναλάβει και πάλι το ίδιο στούντιο, με νέο σκηνοθέτη και σεναριογράφο. Κατόπιν, ανακοινώθηκε πως η πρεμιέρα θα γίνει στις 5 Απριλίου 2009, ενώ οι ηθοποιοί που χάριζαν τις φωνές τους στα δύο αδέλφια θα αναλάβουν και πάλι τους ίδιους χαρακτήρες.[3][4] Η δεύτερη εκδοχή ονομάστηκε Fullmetal Alchemist Brotherhood, και ακολουθούσε αυστηρά την ιστορία του manga.

Η σειρά σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το Μάρτιο του 2007, είχε πουλήσει 27 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιαπωνία, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2008 είχε φτάσει τα 30 εκατομμύρια.[5] Κατά τη διάρκεια του 2008, ο τόμος 19 πούλησε 1.081.575 αντίτυπα, αποτελώντας το 10ο κατά σειρά manga της Ιαπωνίας σε πωλήσεις.[6] Εκτός από το κοινό, δέχθηκε και τα εγκώμια των κριτικών, που επιδοκίμασαν το γεγονός ότι οι χαρακτήρες της σειράς κερδίζουν λίγο λίγο σε ωριμότητα καθώς εξελίσσεται η σειρά, αλλάζοντας αντιλήψεις ανάλογα με τις εμπειρίες που βιώνουν.[7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της σειράς εξελίσσεται σε μια χώρα του μακρινού μέλλοντος με το όνομα Αμέστρις. Η εποχή στην οποία διαδραματίζεται η σειρά παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, αν και οι δύο εποχές μοιράζονται κοινά προϊόντα της τεχνολογίας, όπως τα τρένα και τα πυροβόλα όπλα, η επιστήμη στην Αμέστρις έχει μια άλλη μορφή και βάση: την Αλχημεία. Στην ιστορική πραγματικότητα, οι αλχημιστές ήταν επιστήμονες κατά το Μεσαίωνα που μελέτησαν την ύλη, με στόχο να δημιουργήσουν πολύτιμα μέταλλα μετουσιώνοντας άλλα μικρότερης αξίας. Στην Αμέστρις, οι αλχημιστές, κατανοώντας τη φυσική και χημική δομή των πραγμάτων, μπορούν με τη βοήθεια – σχεδόν μαγικών – κύκλων μετουσίωσης, να μετατρέψουν τη μοριακή δομή οποιουδήποτε αντικειμένου σε μία άλλη, αρκεί το νέο αντικείμενο να αποτελείται τελικά από την ίδια ποιότητα και ποσότητα χημικών στοιχείων. Έτσι λοιπόν οι αλχημιστές είναι πρακτικά οι επιστήμονες του κόσμου αυτού, χρησιμοποιώντας την επιστήμη τους για το καλό ή το κακό, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο.

Ανώτερη πολιτική δύναμη στην Αμέστρις είναι ένας άνθρωπος που ηγείται του στρατού, γνωστός και σαν «Πρόεδρος» ή «Φύρερ». Στην ιεραρχία ακολουθούν όλοι οι αξιωματικοί του στρατού, που κατέχουν τίτλους ανάλογους με αυτούς του πραγματικού κόσμου. Ο στρατός διαθέτει και ένα ειδικό σώμα, τους «Κρατικούς Αλχημιστές», οι οποίοι επιλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους αλχημιστές της Αμέστρις. Οι τελευταίοι απολάμβαναν πολλά προνόμια: πλούτο, σεβασμό, κονδύλια για τις έρευνές τους και πρόσβαση σε μεγάλες βιβλιοθήκες δεδομένων. Ωστόσο, σε περιόδους πολέμου ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν το στρατό και να χρησιμοποιούν την επιστήμη τους ακόμη και για να σκοτώσουν, ανάλογα με τις διαταγές που λάμβαναν. Για αυτό το λόγο ήταν ιδιαίτερα αντιπαθείς στον απλό λαό, που υβριστικά τους αποκαλούσε «τα σκυλιά του στρατού».

Μακριά από όλα αυτά, δύο μικρά αγόρια, ο Έντουαρντ και ο Αλφόνς Έλρικ, μεγάλωναν σε ένα όμορφο χωριό, το Ρίζενμπουλ. Ο πατέρας τους, ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος και γνωστός αλχημιστής με το όνομα Χόενχαϊμ, έφυγε από το σπίτι για αδιευκρίνιστους λόγους όταν ο Έντουαρντ και ο Αλφόνς ήταν μικρότεροι. Τα μικρά δεν έδιναν πλέον σημασία, καθώς υπεραγαπούσαν τη μητέρα τους, Τρίσα, και είχαν φίλους στο χωριό, ιδιαίτερα ένα κοριτσάκι με το όνομα Γουίνρι. Ωστόσο, ανακαλύπτοντας τα παλιά σημειωματάρια και βιβλία του πατέρα τους, ξεκίνησαν να ασχολούνται παίζοντας με την αλχημεία και εμφάνισαν ασυνήθιστα καλές επιδόσεις για την ηλικία τους. Η μητέρα τους όμως πεθαίνει ξαφνικά λόγω ασθένειας και τα παιδιά μετακομίζουν με τη Γουίνρι και τη γιαγιά της, μέχρι να βρουν δάσκαλο για να τους διδάξει αλχημεία. Ολοκληρώνοντας ένα κομμάτι της εκπαίδευσης, στην ηλικία των 11 και 10 ετών αντίστοιχα, ο Έντουαρντ και ο Αλφόνς αποφασίζουν να επιχειρήσουν το μεγαλύτερο ταμπού της αλχημείας: να φέρουν πίσω στη ζωή τη μητέρα τους.

Το πείραμα πηγαίνει ιδιαίτερα άσχημα. Ο Έντουαρντ χάνει το αριστερό του πόδι, ενώ ο Αλφόνς αρχίζει να εξαφανίζεται εντελώς. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τον σώσει, ο Έντουαρντ θυσιάζει και το δεξί του χέρι, ώστε να δέσει την ψυχή του Αλφόνς σε μια παλιά πανοπλία που είχαν στο υπόγειο. Ένας «Κρατικός Αλχημιστής» με το όνομα Ρόι Μάστανγκ, έμαθε για το γεγονός όταν στάλθηκε στο Ρίζενμπουλ. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο των παιδιών και κυρίως του Έντουαρντ, τους καλεί να τον βρουν στο αρχηγείο του στρατού και να γίνουν μέλη του σώματος, υπό τις διαταγές του. Μετά το ατύχημά τους, στόχος του κάθε αδελφού ήταν να αποκαταστήσει το σώμα του άλλου. Ο Έντουαρντ, εξοπλισμένος πλέον με δύο εξελιγμένα μηχανικά προσθετικά μέλη από ατσάλι (Auto-Mail), γίνεται τελικά το νεότερο στα χρονικά μέλος του σώματος των Κρατικών Αλχημιστών και μαζί με τον αδελφό του τίθεται στην αναζήτηση ενός τρόπου να αποκτήσουν μια μυθική πέτρα, γνωστή σαν «Φιλοσοφική λίθος», η οποία ίσως τους επιτρέψει να ανακτήσουν αυτό που έχασαν. Σύντομα όμως αντιλαμβάνονται πως δεν είναι οι μόνοι που την ψάχνουν και είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να την αποκτήσουν.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έντουαρντ Έλρικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του Χόενχαϊμ και της Τρίσα Έλρικ, ταλαντούχος αλχημιστής, ο Έντουαρντ είναι ένα παιδί–θαύμα στο χώρο της αλχημείας. Ψάχνει μαζί με τον αδελφό του, Αλφόνς, τη Φιλοσοφική Λίθο για να επαναφέρει το σώμα του αδελφού του. Παρά τα συχνά του ξεσπάσματα ανωριμότητας και την τάση του να αντιδρά υπέρμετρα στα πειράγματα των άλλων για το μικρό του ύψος, στην πραγματικότητα είναι ένα ανιδιοτελές αγόρι που κερδίζει σιγά σιγά τη φήμη του προστάτη των αδύναμων, χάρη στο ανεπτυγμένο αίσθημα δικαιοσύνης που διαθέτει. Η αυταπάρνησή του φαίνεται στο γεγονός πως δε νοιάζεται ιδιαίτερα για την αποκατάσταση των δικών του χαμένων άκρων, αλλά για να δώσει τέλος στα βάσανα του Αλφόνς. Του δόθηκε η επωνυμία του «Μεταλλικού Αλχημιστή» (Fullmetal Alchemist ή Hagane no Renkinjutsushi) από τον ίδιο τον Φύρερ, όταν πέρασε με επιτυχία τις δύσκολες εξετάσεις για να γίνει Κρατικός Αλχημιστής. Το όνομα δεν του δόθηκε τόσο για τα μεταλλικά του άκρα, όσο για τον πεισματάρικο χαρακτήρα του. Είναι ιδεαλιστής σε επίπεδα που αποβαίνουν επικίνδυνα γι’ αυτόν, ωστόσο, μπορεί να θυμάται μια αδικία για πάντα. Διατηρεί κυνική στάση απέναντι στη θρησκεία και στις μορφές εξουσίας, ωστόσο, υπάρχουν φορές που αναγκάζεται να πάει με το ρεύμα των γεγονότων και της λογικής των μεγαλύτερων, κερδίζοντας και ο ίδιος ένα κομμάτι από την οπτική γωνία των ενηλίκων: μέσα από τα βιώματά του συνειδητοποιεί σιγά σιγά πως κάποια πράγματα ωφελούν να μην κρίνονται και να μην αλλάζουν, πως κάθε άνθρωπος καλείται κάποια στιγμή να δει κατάματα τα λάθη του και να ζήσει με αυτά, αναζητώντας παρηγοριά εκεί που μπορεί.

Αλφόνς Έλρικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μικρότερος αδελφός του Έντουαρντ που είχε την ατυχία να χάσει το σώμα του κατά την προσπάθεια επαναφοράς της μητέρας του στη ζωή. Η ευφυΐα του αδελφού του κατάφερε να τον κρατήσει στη ζωή, επισυνάπτοντας την ψυχή του σε μία πανοπλία. Επειδή αυτή είναι ιδιαίτερα ψηλή και ο ογκώδης, συχνά τον μπερδεύουν με τον αδελφό του, θεωρώντας πως ο ίδιος είναι ο «Αλχημιστής από Ατσάλι». Ταλαντούχος αλχημιστής και ο ίδιος, ταξιδεύει παντού με τον αδελφό του αναζητώντας τη Φιλοσοφική Λίθο. Σαν χαρακτήρας είναι πάντα ευγενέστατος και πρόθυμος να προσφέρει. Όντας λογικότερος και λιγότερο οξύθυμος από τον αδελφό του, είναι αυτός που συχνά αποτελεί για εκείνον τη φωνή της λογικής. Ωστόσο, νιώθει πάντα ενοχές που στάθηκε η αιτία να χάσει ο Έντουαρντ το χέρι του, έτσι έταξε τη ζωή του στο να του επιστρέψει τα χαμένα του μέλη. Καθώς ο Αλφόνς δεν έχει φυσικό σώμα, δε μπορεί να νιώσει, να φάει ή να κοιμηθεί. Και καθώς έχασε και ορισμένες από τις αναμνήσεις του, αρχίζει με τον καιρό να αμφιβάλλει για το αν ποτέ υπήρξε πράγματι άνθρωπος.

Γουίνρι Ρόκμπελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδική φίλη των αδελφών Έλρικ και ταλαντούχα μηχανικός auto-mail (προσθετικών μηχανικών άκρων, όπως αυτά που φορά ο Έντουαρντ), η Γουίνρι τρέφει μεγάλη συμπάθεια για τους αδελφούς και πάντα προσπαθεί να βοηθήσει επισκευάζοντας τα μηχανικά άκρα του Έντουαρντ. Τους συντροφεύει κατά καιρούς στα ταξίδια τους και τελικά εμπλέκεται κι εκείνη στις περιπέτειες τους με το στρατό και τους θανάσιμους αντιπάλους τους. Όταν ήταν μικρή, έχασε τους δύο της γονείς, στρατιωτικούς γιατρούς, στον μεγάλο εμφύλιο της Ίσμπαλ, καθώς βοηθούσαν αφιλοκερδώς τραυματίες και από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις. Στο παρόν κατοικεί με τη γιαγιά της, την Πινάκο, εντρυφώντας στα θαύματα της τεχνολογίας. Διαθέτει για τα κατσαβίδια της το ίδιο πάθος που άλλες κοπέλες έχουν για τα ρούχα ή τα ψώνια. Αγαπημένο της χόμπι είναι να διαλύει τα πάντα για να δει πώς είναι φτιαγμένα και έπειτα να τα κατασκευάζει από την αρχή.

Ρόι Μάστανγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόι Μάστανγκ με την ομάδα του. Από αριστερά: Χέιμανς Μπρέντα, Κάιν Φούερι, Βάτο Φάλμαν, Ρίζα Χώκαϊ, Ρόι Μάστανγκ και Τζην Χάβοκ. Κάτω αριστερά διακρίνεται και ο Μαύρος Χαγιάτε.

Κρατικός Αλχημιστής με τον τίτλο του «Αλχημιστή της Φλόγας» και υψηλόβαθμος στον στρατό, ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε στον Έντουαρντ να καταταγεί και ο ίδιος για να αξιοποιήσει το ταλέντο του και τις πληροφορίες στις οποίες θα είχε πρόσβαση. Βασανίζει ακούραστα τον Έντουαρντ με πειραχτικά σχόλια και βρίσκει πάντα τρόπο να διοχετεύει το αίσθημα δικαιοσύνης του μικρού του υφιστάμενου προς όφελος δικό του ή του στρατού. Στο παρελθόν συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο του Ίσμπαλ, κάτι που τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την ψυχή του, μιας και τον ανάγκασαν να σκοτώσει πολύ κόσμο με τις δυνάμεις του. Από την κατάρρευση τον έσωσε ο καλύτερος φίλος του, ο Μάες Χιούζ, που υποσχέθηκε να τον βοηθήσει με κάθε μέσο στο νέο του στόχο: να ανέβει όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας μέχρι να γίνει ο ίδιος Φύρερ και να μην επιτρέψει να συμβούν ξανά τέτοιες φρικαλεότητες. Στον σκοπό αυτό τον βοηθά μια ομάδα ιδιαίτερα πιστών σε αυτόν στρατιωτικών που προσφέρονται να θυσιάσουν τα πάντα προκειμένου να φτάσει ο Ρόι στον στόχο του. Επαναλαμβανόμενο αστείο στη σειρά, είναι η μεγάλη επιτυχία του Ρόι στις γυναίκες, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους του σε απελπισία.

Ρίζα Χώκαϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοπέλα που αποτελεί το δεξί χέρι του Ρόι, μια πιστή και ικανή βοηθός, αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να πετύχει εκείνος τους σκοπούς του. Αν και δεν συμπαθεί το στρατό και τις μεθόδους του, ωστόσο μένει στωικά στο πλάι του για να τον προσέχει. Όντας πάντα ψύχραιμη και πρακτική, αποτελεί συχνά τη φωνή της λογικής για τον Ρόι και τον αποτρέπει από το να παρεκτρέπεται. Τη στιγμή που τα άλλα μέλη της ομάδας του Ρόι μπλέκουν σε εξευτελιστικές καταστάσεις, η ίδια καταφέρνει να μείνει πάντα προσγειωμένη και αξιοπρεπής. Είναι άσος στο σημάδι και εμφανίζεται συχνά να προπονείται ή να φροντίζει τα πιστόλια της. Ωστόσο, κρύβει πολλές ευαίσθητες πλευρές, μια από τις οποίες φανερώνει στο κουτάβι που ανέλαβε να φροντίζει, τον Μαύρο Χαγιάτε (τον οποίο όμως πειθαρχεί καμιά φορά με υπερβολικούς τρόπους).

Μάες Χιούζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χιούζ είναι εύθυμος χαρακτήρας, παντρεμένος με την αγαπημένη του Γκρέσια και πατέρας της μικρής Ελύσια. Λατρεύει την οικογένειά του σε κωμικό βαθμό και αποτελεί τον απόλυτο ορισμό του «χαζομπαμπά». Κουβαλά μαζί του συνεχώς ένα κάρο φωτογραφίες της κόρης του και τις δείχνει ακούραστα σε όποιον ατυχή βρεθεί μπροστά του. Παρ' όλα αυτά, διαθέτει και σοβαρή πλευρά στον χαρακτήρα του: αν και ο ίδιος δεν πολέμησε στην πρώτη γραμμή του Ίσμπαλ, ένιωσε και εκείνος τη φρίκη των πράξεων του στρατού και είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται πως τα πράγματα δεν κύλησαν κατά την επίσημη εκδοχή. Προσφέρει πάντα πολύτιμες πληροφορίες στο φίλο του Ρόι, για τον οποίο τρέφει βαθύτατη εκτίμηση. Στον ελεύθερο χρόνο τους τον συμβουλεύει συνεχώς να παντρευτεί, πράγμα που πάντα καταλήγει στο να του κλείνει ο φίλος του το τηλέφωνο κατάμουτρα.

Σκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας επιζήσαντας της πολέμου του Ίσμπαλ που τώρα αναζητά εκδίκηση από τους Κρατικους Αλχημιστές για τα δεινά που προσέφεραν στο λαό του. Το πραγματικό του όνομα είναι άγνωστο, ονομάζεται όμως Σκαρ (που σημαίνει «ουλή») εξ' αιτίας ενός σημαδιού σε σχήμα Χ που διαθέτει στο πρόσωπο. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται οδηγός του λαού του κατά τις περιπλανήσεις τους από το ένα μέρος στο άλλο, ωστόσο δεν θεωρείται πάντα από αυτούς ως ήρωας. Το δεξί του χέρι διαθέτει ένα παράξενο τατουάζ, χάρη στο οποίο μπορεί να εκτελεί πράξεις αλχημείας. Δρώντας σαν όργανο του Θεού, όπως το θέτει, σκοτώνει κρατικούς αλχημιστές με τις ικανότητές του, παρ' όλο που θεωρεί την αλχημεία ύβρη απέναντι στον φυσικό κόσμο.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Ιανουαρίου 2002 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος tankōbon, στον οποίο περιλαμβάνονταν τα 4 πρώτα κεφάλαια της σειράς. Η Viz Media άρχισε να εκδίδει το manga στη Βόρεια Αμερική το Μάιο του 2005, φτάνοντας με γρήγορους ρυθμούς την ιαπωνική έκδοση. Σύμφωνα με την Nielsen Bookscan, ο πρώτος τόμος της σειράς ήταν το πρώτο manga σε πωλήσεις για το έτος 2005.

Η σειρά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2010, ενώ ο τελευταίος τόμος tankōbon εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2010. Συνολικά εκδόθηκαν 27 τόμοι tankōbon, που περιλαμβάνουν 108 κεφάλαια. Στις 22 Ιουλίου 2011 η Square Enix ξεκίνησε την επανέκδοση των τόμων tankōbon, σε ειδική έκδοση kanzenban (完全版).

Άλλα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Anime[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στούντιο animation Bones μετέτρεψε τη σειρά σε anime δημιουργώντας 51 επεισόδια, σκηνοθετημένα από τον Mizushima Seiji, με σχεδιασμό χαρακτήρων από τον Ito Yoshiyuki και σε σενάριο του Αϊκάβα Σο. To anime προβλήθηκε από τα Mainichi Broadcasting System, TBS και Animax στην Ιαπωνία από τις 4 Οκτωβρίου, 2003 έως τις 2 Οκτωβρίου, 2004 (51 επεισόδια). Ένα OVA διάρκειας μίας ώρας με τίτλο Fullmetal Alchemist: Reflections προβλήθηκε το 2005. Τον Μάρτιο του 2006, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία ένα DVD με τρία νέα OVA και ένα feature με τίτλο State Alchemists vs the seven Homunculi.

Στην Ελλάδα, η σειρά προβλήθηκε από την ΕΡΤ στο κανάλι Σινέ+, με τον αυθεντικό ιαπωνικό ήχο και ελληνικούς υπότιτλους.

Καθώς υπήρχε περιορισμένο υλικό από το manga την εποχή της παραγωγής του anime, η ιστορία αποκλίνει σημαντικά κοντά στο μέσον της σειράς. Η υπόλοιπη εξιστόρηση των γεγονότων από την Bones είναι διαφορετική από αυτή του manga. Η παραδρομή αυτή, ωστόσο, ήταν σχεδιασμένη από την αρχή και δεν έγινε επειδή το anime πλησίαζε το manga.

Στο 20ο τεύχος του manga, η Αράκαβα Χίρομου ανέφερε πως το remake της σειράς, που έχει τον τίτλο Fullmetal Alchemist: Brotherhood (鋼の錬金術師, Hagane no Renkinjutsushi: Furumetaru Arukemisuto), βρίσκεται ήδη στο στάδιο της παραγωγής. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γιασούχιρο Ίριε, ενώ οι περισσότεροι ηθοποιοί επανήλθαν στους ίδιους ρόλους. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 5 Απριλίου του 2009 στα κανάλια του δικτύου MBS και ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2010, με 64 επεισόδια.[8] Πέραν του εισαγωγικού πρώτου επεισοδίου, τα επόμενα επεισόδια ακολουθούν πιστά την ιστορία του manga.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2005 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία sequel Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa και κυκλοφόρησε σε DVD στις αρχές του 2006. Αφηγείται την ιστορία των χαρακτήρων τρία χρόνια μετά τη λήξη της πρώτης σειράς, συνεχίζοντας τη ροή των γεγονότων. Κέρδισε τρία βραβεία στον 5ο Διαγωνισμό anime του Τόκυο στο Tokyo international Anime Fair: Καλύτερου animation, Καλύτερης Πρωτότυπης Ιστορίας για τη δημιουργό του manga, Χιρόμου Αράκαβα και καλύτερης μουσικής για τον Οσίμα Μιτσίρου. Κέρδισε επίσης το Μεγάλο Βραβείο Animation για το 2005 στα Mainichi Film Awards και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στο Fantasia International Film Festival, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η ταινία Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos, τοποθετείται στην ίδια χρονική περίοδο με το Brotherhood.[9][10]

Η live action ταινία, σε σκηνοθεσία Φουμίχικο Σόρι, με τον τίτλο Fullmetal Alchemist προβλήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2017[11] και απέσπασε ανάμεικτες κριτικές.[12][13][14] Σε αυτή πρωταγωνιστούν οι Ριοσούκε Γιάμαντα ως Edward Elric, η Τσουμπάσα Χόντα ως Winry Rockbell και ο Ντιν Φουτζιόκα ως Roy Mustang.[15]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη σειρά με τον ίδιο τίτλο, οκτώ μουσικά κομμάτια αποτέλεσαν την μουσική έναρξης και λήξης.

Επεισόδια Έναρξη Λήξη
1-13 Melissa από Porno Graffiti Kesenai Tsumi από Nana Kitade
14-25 Ready-Steady-Go από L'Arc~en~ciel Tobira no Mukou e από Yellow Generation
26-41 Undo από Cool Joke Motherland από Crystal Kay
42-51 Rewrite από Asian Kung-Fu Generation I will από Sowelu

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Animage (Οκτώβριος 2008). 鋼の錬金術師 新シリーズ. Τόμος 364. 
  2. «New Fullmetal Alchemist TV Anime Series Confirmed». Anime News Network. 
  3. «New Fullmetal Alchemist TV Commerical Streamed». Anime News Network. 
  4. «Fullmetal Alchemist (TV 2)». Anime News Network. 
  5. «Fullmetal Alchemist Manga: Over 30 Million Served». Anime News Network. 
  6. «2008's Top-Selling Manga in Japan, #1-25». Anime News Network. 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  7. «ActiveAnime.com :: Manga Reviews: FULLMETAL ALCHEMIST (VOL. 11)». Active Anime. [νεκρός σύνδεσμος]
  8. Fullmetal Alchemist: Brotherhood, https://myanimelist.net/anime/5114/Fullmetal_Alchemist__Brotherhood, ανακτήθηκε στις 2018-05-04 
  9. «Japanese Box Office» (στα αγγλικά). Anime News Network. http://www.animenewsnetwork.com/news/2005-07-27/japanese-box-office. Ανακτήθηκε στις 2018-05-04. 
  10. «Fullmetal Alchemist: Brotherhood Movie Teaser Streamed» (στα αγγλικά). Anime News Network. http://www.animenewsnetwork.com/news/2010-11-14/fullmetal-alchemist/brotherhood-film-teaser-streamed. Ανακτήθηκε στις 2018-05-04. 
  11. «Live-Action "Fullmetal Alchemist" Film Works Its Magic in 2017» (στα αγγλικά). Crunchyroll. http://www.crunchyroll.com/anime-news/2016/03/29-1/live-action-fullmetal-alchemist-film-works-its-magic-in-2017. Ανακτήθηκε στις 2018-05-04. 
  12. Nordine, Michael (2018-03-02). «‘Fullmetal Alchemist’ Review Roundup: Life Continues to Be Pain for Anime Fans» (στα αγγλικά). IndieWire. http://www.indiewire.com/2018/03/fullmetal-alchemist-reviews-netflix-live-action-1201934805/. Ανακτήθηκε στις 2018-05-04. 
  13. Fullmetal Alchemist (Hagane no renkinjutsushi), https://www.rottentomatoes.com/m/fullmetal_alchemist_2017/, ανακτήθηκε στις 2018-05-04 
  14. Fullmetal Alchemist, http://www.metacritic.com/movie/fullmetal-alchemist, ανακτήθηκε στις 2018-05-04 
  15. Sori, Fumihiko; Honda, Tsubasa; Fujioka, Dean (2017-12-01), Fullmetal Alchemist, http://www.imdb.com/title/tt5607028/, ανακτήθηκε στις 2018-05-04 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]