Dungeon Master

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Dungeon Master (DM), που μεταφράζεται στα ελληνικά ως Αφέντης του Μπουντρουμιού, εννοούμε τον αφηγητή, οργανωτή, διαιτητή και συντονιστή στο παιχνίδι ρόλων φαντασίας Dungeons & Dragons. Με άλλα λόγια, ο όρος Dungeon Master δηλώνει τον gamemaster του εν λόγω παιχνιδιού. Πρωτοεμφανίστηκε το 1975 στο συμπλήρωμα Blackmoor του Dave Arneson που εκδόθηκε από την TSR, την εταιρεία που δημιούργησε το Dungeons & Dragons. Το πρώτο βιβλίο κανόνων που απευθύνεται αποκλειστικά στους Dungeon Masters του Dungeons & Dragons κυκλοφόρησε το 1979 με τίτλο Dungeon Masters Guide . Από τότε έως σήμερα ο οδηγός του Dungeon Master έχει ανανεωθεί αρκετές φορές: η 2η έκδοση του εμφανίστηκε το 1989 (επανεκδόθηκε το 1995), η 3η το 2000 (επανεκδόθηκε το 2003) και η 4η το 2008, η καθεμία για την εκάστοτε έκδοση του Dungeons & Dragons.


Λόγω της πολύ μεγάλης και μακροχρόνιας επιτυχίας του Dungeons & Dragons, ο όρος Dungeon Master και κυρίως η συντομογραφία του, DM, χρησιμοποιούνται πολλές φορές συνεκδοχικά, ακόμη και όταν παίζει κανείς ένα οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι ρόλων, ανεξαρτήτως είδους. Αν και υπάρχουν αρκετοί όροι για να δηλώσει κανείς τον οργανωτή και συντονιστή ενός RPG, για παράδειγμα Storyteller, referee, η συντομογραφία του όρου, DM, είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των παικτών ακόμη και από το gamemaster και αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους όρους της ορολογίας των παιχνιδιών ρόλων.

Η συντομογραφία DM χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα, αμετάβατο και μεταβατικό. Οι προτάσεις Who will DM tonight? και I’ve DMed 5 adventures so far μεταφράζονται ως Ποιος θα είναι DM απόψε; και Έως τώρα υπήρξα DM σε 5 περιπέτειες αντίστοιχα.