Dodge σειρά B

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dodge σειρά B
Σύνοψη
Κατασκευαστής Dodge
Μητρική εταιρείαStellantis (Ιανουάριος 2021 — σήμερα)
Παραγωγή1948 — 1953
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεγάλο pick-up
Αμάξωμα2-πορτο pick-up
2-πορτο panel truck
2-πορτο carryall
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση / τετρακίνηση
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοDodge σειρά T-, V-, W
Επόμενο μοντέλοDodge σειρά C
Φορτηγό Dodge B του 1952

Τα φορτηγά της σειράς B πωλήθηκαν από το 1948 έως το 1953. Αντικατέστησαν τα προπολεμικά φορτηγά της Dodge και αντικαταστάθηκαν από τη σειρά Dodge C το 1954. Τα φορτηγά της σειράς Β ήρθαν σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Τα B1-B ήταν στάνταρ φορτηγά ½ τόνου με μια εξακύλινδρη μηχανή 95 ίππων ενώ τα B1-C ήταν φορτηγά ¾ τόνων με μια άλλη μηχανή 108 ίππων επίπεδης ίσιας κεφαλής 6. Το φορτηγό κυκλοφόρησε επίσης σε πολλές άλλες παραλλαγές, όπως το B1-T και το B1-V, που ήταν τράκτορες και panel truck, αντίστοιχα. Μια carryall έκδοση, το "Suburban", ήταν επίσης διαθέσιμη από εξωτερικές εταιρείες.

Dodge σειρά B caryall του 1949

Τα φορτηγά της σειράς B διέθεταν μια καμπίνα "pilot-house" υψηλής ορατότητας με προαιρετικά πίσω παράθυρα. Ο κινητήρας μετακινήθηκε προς τα εμπρός και ο μπροστινός άξονας μετακινήθηκε πίσω στο πλαίσιο για καλύτερη κατανομή βάρους καθώς και μικρότερο μεταξόνιο, μετακινήθηκε από 116 ίντσες έως 108 ίντσες σε μοντέλα ½ τόνου. Οι πλευρές της καρότσας έγιναν ψηλότερες για να αυξηθεί η χωρητικότητα κατά 40%. Η επανασχεδιασμένη καμπίνα μπορούσε να χωρέσει τρία άτομα, με 2,5 ίντσες μεγαλύτερο ύψος, 6 ίντσες περισσότερο πλάτος και 3 ίντσες επιπλέον σε μήκος. Η καμπίνα τοποθετήθηκε σε λαστιχένιες βάσεις για βελτιωμένη οδήγηση. Μια άλλη καινοτομία για την εποχή ήταν η χρήση της διάταξης εγκάρσιας διεύθυνσης, δίνοντας στα φορτηγά ακτίνα στροφής 37°. Ο χώρος του κιβωτίου φορτίου αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και τα ελατήρια υπερφόρτωσης έγιναν προαιρετικά σε όλες τις εκδόσεις για να αυξηθεί η ικανότητα έλξης. Το 1950, προστέθηκαν περισσότερα νέα χαρακτηριστικά καθώς ο μοχλός χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων 3 ταχυτήτων μεταφέρθηκε στην κολόνα του τιμονιού αντί στο πάτωμα. Ένα στάνταρ κιβώτιο ταχυτήτων με υγρή κίνηση, με 3 ή 4 ταχύτητες, έγινε διαθέσιμη επιλογή. Το μπροστινό μέρος και η διάταξη ταμπλό/μετρητή επανασχεδιάστηκαν για το 1951.

Το 1953 ήταν η τελευταία χρονιά των φορτηγών «pilot-house», αλλά έφερε πολλές νέες αλλαγές. Το κιβώτιο ταχυτήτων Truck-O-Matic, ένα πλήρως αυτόματο κιβώτιο ήταν διαθέσιμο για μοντέλα ½ και ¾ τόνων. H μεγαλύτερα καρότσα 2,30 μέτρων που προηγουμένως ήταν διαθέσιμη μόνο σε μοντέλα ¾ τόνων έγινε επίσης διαθέσιμη σε φορτηγά ½ τόνων, γεγονός που θα αύξανε το μεταξόνιο στις 116 ίντσες. Προστέθηκαν νέα μακρύτερα πίσω φτερά, τα οποία συνέχισαν να είναι διαθέσιμα ως επιλογή στις καρότσες από τα pickup (αγροτικά) Dodge μέχρι το 1985.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Dodge B Series στο Wikimedia Commons