Ινστιτούτο Μπουτσέριους για την Έρευνα της Σύγχρονης Γερμανικής Ιστορίας και Κοινωνίας
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το Ινστιτούτο Μπουτσέριους για την Έρευνα της Σύγχρονης Γερμανικής Ιστορίας και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Χάιφα (εβραϊκά: מכון בוצריוס לחקר החברה וההיסטוריה הגרמנית בת זמננו) ιδρύθηκε το 2001 από το ίδρυμα ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius. Το ινστιτούτο ασχολείται με τη σύγχρονη ιστορία και με κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα της σύγχρονης Γερμανίας. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε από την ιστορικό Γιφάτ Βάις (Yfaat Weiss), που ήταν και η πρώτη διευθύντριά του. Από το 2008 το ινστιτούτο διευθύνεται από τον ιστορικό Έιμος Μόρρις-Ράιχ (Amos Morris-Reich).
Έρευνα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ινστιτούτο υποστηρίζει έρευνες στον τομέα της σύγχρονης ιστορίας και της κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτικής πραγματικότητας της Γερμανίας. Επίσης υποστηρίζει την ακαδημαϊκή ανταλλαγή μεταξύ Γερμανίας, Ευρώπης, και Ισραήλ. Συγκεκριμένα ασχολείται με τα εξής θέματα: διαμόρφωση ταυτότητας, μετανάστευση, κοινωνική ένταξη μεταναστών, πολυπολιτισμικότητα, ιθαγένεια και φιλελευθερισμός, καθώς και με θέματα «φυλής», «οπτικής ιστορίας» (visual history) και ιστορίας της επιστήμης σε Γερμανία, Ισραήλ και Ευρώπη.
Ακαδημαϊκές και δημόσιες δραστηριότητες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κάθε χρόνο το ινστιτούτο οργανώνει συνέδρια και δημόσιες διαλέξεις για θέματα όπως «Οι εμπειρίες ομοφυλοφίλων στο Τρίτο Ράιχ και στο Ολοκαύτωμα», «Γερμανικές και ισραηλινές προοπτικές για το σύγχρονο Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό» και «Η έννοια της "Φυλής" στην ιστορία των θεωρητικών επιστημών». Επιπλέον το ινστιτούτο έχει διοργανώσει διαλέξεις διάσημων προσωπικοτήτων όπως η πολιτικός Ρίτα Σύσμουτ (Rita Süssmuth), ο δημοσιογράφος Γιόζεφ Γιόφε (Josef Joffe) και ο μουσικός Βολφ Μπίρμαν (Wolf Biermann). Το ινστιτούτο διοργανώνει επίσης φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικές παραστάσεις.
Υποτροφίες και ακαδημαϊκή ανταλλαγή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ινστιτούτο υποστηρίζει νέους Ισραηλινούς και Γερμανούς επιστήμονες με υποτροφίες στα πλαίσια ενός προγράμματος ακαδημαϊκής ανταλλαγής. Συνεργάζεται με διάφορα επιστημονικά ινστιτούτα σε Γερμανία και Ισραήλ καθώς και με τα γερμανικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.
Δημοσιεύσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα αποτελέσματα μερικών συνεδριών στο ινστιτούτο δημοσιεύτηκαν σαν βιβλία ή σε επιστημονικά περιοδικά, όπως:
- Margalit Gilad and Yfaat Weiss(εκδ.): "Memory and Amnesia: The Holocaust in Germany" (στα εβραϊκά), Hakibbutz Hameuchad Publishing House Ltd., 2005.
- Leo Baeck Institute Yearbook 49 (2004), στο θέμα της επιστροφής Εβραίων στη Γερμανία μετά το Ολοκαύτωμα.
- Mittelweg 36. Zeitschrift des Hamburger Instituts für Sozialforschung 13 (Oktober/November 2004), στο θέμα των «φονιάδων γειτόνων» („deadly neighbours“).