Another World

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Another World
ΔημιουργόςDelphine Software International και Éric Chahi
ΕκδότηςU.S. Gold και Focus Entertainment
ΣχεδιαστήςÉric Chahi
Πλατφόρμα3DO Interactive Multiplayer, Microsoft Windows, DOS, Commodore Amiga, Apple IIGS, Atari ST, Sega Mega Drive, Atari Jaguar, macOS, Super Nintendo Entertainment System, Symbian OS, Windows Mobile, Sega CD, Classic Mac OS, Android, iOS, Nintendo Switch, Linux[1] και Commodore 64
Ημ/νία κυκλοφορίας1991
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Another World, γνωστό ως Out of This World στη βόρεια Αμερική και Outer World (ιαπωνικά: アウターワールド, Χέπμπορν: Autā Wārudo) στην Ιαπωνία, είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας που σχεδιάστηκε από τον Éric Chahi για την Delphine Software και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991. Το παιχνίδι αφηγείται την ιστορία του Lester, ενός νεαρού επιστήμονα ο οποίος, ως αποτέλεσμα ενός πειράματος που πήγε στραβά, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο σε έναν εξωγήινο κόσμο, όπου πρέπει να παλέψει για την επιβίωσή του.

Το Another World αρχικά αναπτύχθηκε για τα Amiga και Atari ST, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε για τα Apple IIGS και MS-DOS, και μεταφέρθηκε σε πολλά σύγχρονα συστήματα όπως μοντέρνοι υπολογιστές, κονσόλες και κινητά τηλέφωνα. Το 2006, ο Chahi κυκλοφόρησε ανεξάρτητα την 15th Anniversary Edition για υπολογιστές, και πέντε χρόνια αργότερα την επακόλουθη 20th Anniversary Edition, η οποία έκανε το παιχνίδι συμβατό με πολλές κονσόλες και πλατφόρμες.

Το Another World είναι καινοτόμο για τη χρήση κινηματογραφικών εφέ είτε σε πραγματικό χρόνο είτε σε cutscenes, πράγμα για το οποίο έχει κερδίσει επαίνους από τους κριτικούς και εμπορική επιτυχία. Επιπλέον, επηρέασε πολλά άλλα βιντεοπαιχνίδια και σχεδιαστές, εμπνέοντας τίτλους όπως το Flashback, το Ico,[2] το Metal Gear Solid,[3] και το Silent Hill.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steam. 12  Σεπτεμβρίου 2003. 233550. Ανακτήθηκε στις 21  Ιουνίου 2022.
  2. «A Complex Journey: Ninja Theory's Enslaved». www.gamasutra.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  3. «Five Games That Matter In Hideo Kojima's Life». web.archive.org. 14 Ιουλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «PlayStation.Blog » Developer Q&A: SIREN Blood Curse». web.archive.org. 15 Ιουνίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]