48 ώρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
48 Ώρες
(48 Hours)
ΣκηνοθεσίαΓουόλτερ Χιλ
ΠαραγωγήΛόρενς Γκόρντον και Τζόελ Σίλβερ
ΣενάριοΡότζερ Σποότισγουντ, Γουόλτερ Χιλ, Στίβεν Ε. ντε Σόουζα, Τζεμπ Στούαρτ και Λάρι Γκρος[1]
ΠρωταγωνιστέςΝικ Νόλτε, Έντι Μέρφι, Ανέτ Ο'Τουλ, Φρανκ ΜακΡέι, Τζέιμς Ρεμάρ, Ντέιβιντ Πάτρικ Κέλλυ, Σόνι Λάνταμ, Μπράον Τζέιμς, Τζόναθαν Μπανκς, Ντενίς Κρόσμπι, Κρις Μάλκι[1], Τζιμ Χέινι[1], R. D. Call[1], Τζέιμς Κιν[1], Τζον Ντένις Τζόνστον[1], Τζακ Τίμπο[1] και Κέρι Σέρμαν[1]
ΜουσικήΤζέιμς Χόρνερ
ΦωτογραφίαΡικ Γουέιτ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Κυκλοφορία
  • 8 Δεκεμβρίου 1982 (1982-12-08) (ΗΠΑ)
Διάρκεια93 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$12 εκατομμύρια δολάρια [3]
Ακαθάριστα έσοδα$78.9 εκατομμύρια δολάρια[4]
ΈπεταιAnother 48 Hrs.

Οι 48 Ώρες (αγγλικά: 48 Hours‎‎) είναι κωμική ταινία δράσης αμερικανικής παραγωγής του 1982 σε σκηνοθεσία Γουόλτερ Χιλ και σενάριο του σκηνοθέτη με την συνεργασία των Λάρι Γκρος, Στήβεν ντε Σόουζα και Ρότζερ Σπότισγουντ. Πρωταγωνιστούν οι Νικ Νόλτε και Έντι Μέρφι (στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο) ως αστυνομικός και κατάδικος, αντίστοιχα, που συνεργάζονται για να πιάσουν δύο σκληρούς εγκληματίες. Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στον χρόνο που έχουν για να εξιχνιάσουν το έγκλημα.

Στους υποστηρικτικούς ρόλους είναι οι Άνετ Ο'Τουλ, Τζέιμς Ρέμαρ, Φράνκ Μακρέι, Τζόναθαν Μπανκς και Μπράιον Τζέιμς. Την παραγωγή ανέλαβαν οι Λόρενς Γκόρντον και Τζόελ Σίλβερ, ενώ την μουσική σύνθεση συνέθεσε ο Τζέιμς Χόρνερ.

Οι 48 Ώρες κυκλοφόρησαν από την Paramount Pictures στις 8 Δεκεμβρίου 1982 και ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της χρονιάς, [5]η οποία έλαβε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς. Ξεκίνησε την κινηματογραφική καριέρα του Μέρφι και του χάρισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού της Χρονιάς. Ένα σίκουελ με τίτλο "Άλλες 48 ώρες", κυκλοφόρησε το 1990, επίσης σε σκηνοθεσία Γουόλτερ Χιλ,, με τους Νόλτε και Μέρφι να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους, χωρίς ωστόσο να έχει την ίδια εμπορική επιτυχία με την προηγούμενη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καταδικασμένος εγκληματίας Άλμπερτ Γκανζ δραπετεύει από τα κρατητήρια με τη βοήθεια του συνεργού του Μπίλι Μπερ. Ταξιδεύουν στο Σαν Φρανσίσκο και σκοτώνουν τον Χένρι Γουόνγκ, έναν πρώην συνεργάτη τους.

Ο επιθεωρητής του αστυνομικού τμήματος του Σαν Φρανσίσκο Τζάκ Κέιτς, συνοδευόμενος από τους ντετέκτιβ Άλγκρεν και Βαν Ζαντ, εντοπίζουν τον Γκανζ και τον Μπερ σε ένα ξενοδοχείο, όπου έκαναν κράτηση με ψευδώνυμα. Ωστόσο ο Γκανζ και ο Μπερ στήνουν ενέδρα στους αξιωματικούς και στη συμπλοκή που ακολούθησε, ο Γκανζ σκοτώνει τον Άλγκρεν και τον Βαν Ζαντ και δραπετεύει μαζί με τον Μπίλι, παίρνοντας το υπηρεσιακό περίστροφο του Τζακ.

Οπλισμένος με ένα εφεδρικό πιστόλι, ο Τζακ εντοπίζει τον πρώην συνεργάτη του Γκανζ, Ρέτζι Χάμοντ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή έξι μήνες για να εκτίοντας ποινή τριών ετών για ένοπλη ληστεία. Μετά από μια αξέχαστη πρώτη συνάντηση στη φυλακή, ο Τζακ καταφέρνει να πάρει τον Ρέτζι με 48ωρη άδεια , έτσι ώστε ο Ρέτζι να βοηθήσει τον Τζακ να βρει τον Γκανζ και τον Μπερ. Ο Ρέτζι οδηγεί τον Τζακ σε ένα διαμέρισμα όπου μένει ο τελευταίος συνεργάτης του Γκανζ, Λούθερ Κέλι. Όταν ο Τζακ κοιτάζει γύρω του, ο Λούθερ τον πυροβολεί και αρνείται να ομολογήσει, οπότε ο Τζακ συλλαμβάνει τον Λούθερ.

Εκείνο το βράδυ, ο Ρέτζι οδηγεί τον Τζακ στο Torchy's , ένα στέκι όπου ο Μπίλι ήταν μπάρμαν. Εκεί εντοπίζουν την παλιά κοπέλα του Μπίλι, αλλά δεν καταφέρνουν να μάθουν τίποτα από αυτήν, καθώς όπως λέει η ίδια πέταξε τον Μπίλι έξω. Αφού οι εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών ξέσπασαν τελικά σε μια γροθιά που σταματά από ένα ζευγάρι περιπολικού, ο Ρέτζι τελικά ομολογεί ότι αυτός, ο Γκανζ, ο Μπερ, ο Λούθερ και ο Γουόνγκ είχαν ληστέψει έναν έμπορο ναρκωτικών και απέσπασαν 500.000 δολάρια μερικά χρόνια νωρίτερα και ότι τα χρήματα ήταν ( και παραμένουν) κρυμμένα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του Ρέτζι σε ένα γκαράζ στο κέντρο της πόλης. Αντί να μοιράσει τα μετρητά, ο Γκανζ πούλησε τον Ρέτζι, με αποτέλεσμα τη φυλάκισή του. 

Ωστόσο, ο Λούθερ πηγαίνει και παίρνει το αυτοκίνητο, και ο Τζακ και ο Ρέτζι τον οδηγούν σε έναν σταθμό όπου ο Γκανζ έρχεται να πάρει τα χρήματα. Ο Λούθερ, ωστόσο, αναγνωρίζει τον Τζακ και ο Γκανζ και ο Μπίλι δραπετεύουν, ενώ ο Ρέτζι κυνηγά τον Λούθερ. Καθώς έμεινε χωρίς να συλλάβει κάποιον, ο Τζακ καταλήγει να επιστρέφει στο αστυνομικό τμήμα και να περιμένει τον Ρέτζι να τηλεφωνήσει. Ο Τζακ πηγαίνει σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Φίλμορ, για να βρει τον Ρέτζι, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τον Λούθερ σε ένα ξενοδοχείο απέναντι. Ο Τζακ, ταπεινωμένος, ζητά συγγνώμη για τη συνεχή επίπληξη και την προσβολή του Ρέτζι. Δανείζει στον Ρέτζι κάποια χρήματα για να πληρώσει για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να κάνει σεξ με μια κοπέλα που γνώρισε, αλλά καθώς ο Ρέτζι φεύγει από το κλαμπ μαζί της, βλέπει τον Λούθερ να φεύγει από το ξενοδοχείο. Ο Λούθερ μπαίνει σε ένα κλεμμένο λεωφορείο που οδηγούσε ο Μπίλι και παραδίδει τα χρήματα στον Γκανζ, ο οποίος πυροβολεί τον Λούθερ και πιθανώς τη σύντροφό του Ροζαλί.

Ο Γκανζ αντιλαμβάνεται ότι ο Τζακ και ο Ρέτζι τον ακολουθούν και ακολουθεί μια καταδίωξη/συμπλοκή με αυτοκίνητα, η οποία τελειώνει όταν ο Μπίλι αναγκάζει την Cadillac του Τζακ να περάσει από το παράθυρο ενός εκθεσιακού χώρου της Cadillac. Σε αυτό το σημείο, μετά από ένα έντονο λεκτικό τραμπουκισμό από τον ανώτερο του Τζακ, Χέιντεν, ο Τζακ και ο Ρέτζι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν από την υπόθεση καθώς δεν κατάφεραν να πιάσουν τον Γκανζ.

Σε ένα τοπικό μπαρ, ο Τζακ αναρωτιέται αν ο Μπίλι μπορεί να επιστρέψει για να δει το κορίτσι του και να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως κρησφύγετο. Ο Τζακ και ο Ρέτζι μπαίνουν μέσα και μετά από μια σύντομη αντιπαράθεση ο Ρέτζι πυροβολεί τον Μπίλι. Ο Γκανζ δραπετεύει σε έναν λαβύρινθο από σοκάκια, παίρνοντας ομήρο τον Ρέτζι. Ο Τζακ πλησιάζει και πυροβολεί τον Γκανζ στον ώμο, ρίχνοντας τον Ρέτζι από πάνω του. Στη συνέχεια, ο Γκανζ κατηγορεί τον Τζακ αλλά ο Τζακ τον πυροβολεί επανειλημμένα, σκοτώνοντάς τον. Τελικά, ο Τζακ παίρνει τον Ρέτζι να πάει να δει το κορίτσι που είχε γνωρίσει νωρίτερα στο Φίλμορ. Ο Τζακ αφήνει τα χρήματα στο αυτοκίνητο του Ρέτζι, αλλά ζητά δάνειο για να αγοράσει ένα κάμπριο όταν ο Ρέτζι απελευθερωθεί, κάτι που ο Ρέτζι συμφωνεί. Ο Τζακ δίνει στον Ρέτζι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι θα αλλάξει την συμπεριφορά του μόλις αφεθεί ελεύθερος, και ο Ρέτζι συμφωνεί να το κάνει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κλέψει τον αναπτήρα του Τζακ. Οι δύο άνδρες γελούν πριν οδηγήθουν πίσω στη φυλακή.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικ Νόλτε ως επιθεωρητής του Σαν Φρανσίσκο Τζακ Κέιτς
  • Έντι Μέρφι ως Ρέτζι Χάμοντ
  • Ανετ Ο'Τουλ ως Ηλέιν Μαρσαλ
  • Φρανκ ΜακΡέι ως Διοικητής Χέιντεν
  • Τζέιμς Ρέμαρ ως Άλμπερτ Γκανζ
  • Ντέιβιντ Πάτρικ Κέλι ως Λούθερ Κέλι
  • Σόνι Λάντχαμ ως Μπίλι Μπερ
  • Μπράιον Τζέιμς ως επιθεωρητής Μπεν Κεχόε

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "48 ώρες" έκανε πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 1982, με το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της ταινίας να είναι ίδιο με το "The Toy" και το "Airplane II: The Sequel" τερματίζοντας στην τρίτη θέση για το Σαββατοκύριακο με ακαθάριστα έσοδα $4.369.868 από 850 αίθουσες [6] και είχε ακαθάριστα έσοδα $5.273.192 από τις πρώτες 5 ημέρες προβολής.[7] Η ταινία απέφερε συνολικά 78.868.508 εκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α. και στον Καναδά[8], για να γίνει η έβδομη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του 1982.[5]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι "48 ώρες" έλαβαν την αναγνώριση των κριτικών και θεωρείται από πολλούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες του 1982.[9][10][11] Στο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία αποδοχής 92%, βασισμένη σε 50 κριτικές, με μέση βαθμολογία 7,3/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: "Σηματοδοτώντας ένα ευοίωνο κινηματογραφικό ντεμπούτο για τον Έντι Μέρφι, το "48 ώρες" είναι μια κωμωδία δράσης με γρήγορο ρυθμό που πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξαιρετικής χημείας μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών της".[12] Στο Metacritic, η ταινία έχει βαθμολογία 71 στα 100, με βάση 8 κριτικές, υποδεικνύοντας «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[13]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Έτος Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Εντγκαρ Άλλαν Πόε Βραβείο Έντγκαρ 1983 Βραβείο Έντγκαρ Καλύτερου Κινηματογραφικού Σεναρίου Γουόλτερ Χιλ, Ρότζερ Σπότισγουντ, Λάρι Γκρος, Στήβεν ντε Σόουζα Υποψηφιότητα
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κονιάκ 1983 Μεγάλο Βραβείο Γουόλτερ Χιλ Νίκη
Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Χόλυγουντ 1983 Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού της Χρονιάς Έντι Μέρφι Υποψηφιότητα
Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες 1982 Βραβείο Καλύτερης Μουσικής Τζέιμς Χόρνερ και The BusBoys Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. 2,0 2,1 48-hrs-0.
  3. Box Office Information for 48 Hrs. Αρχειοθετήθηκε 2014-10-27 στο Wayback Machine. The Wrap. Retrieved April 4, 2013.
  4. «Box Office Information for 48 Hrs.». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 «1982 Domestic Grosses». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010. 
  6. «Box Office and Business Information for 48 Hrs.». IMDb. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010. 
  7. «Major Openings Bolster B.O.». Daily Variety: 1. December 14, 1982. 
  8. «Box Office Information for 48 Hrs.». Box Office Mojo. IMDb. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010. 
  9. «The Greatest Films of 1982». FilmSite.org. AMC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010. 
  10. «The Best Movies of 1982... on DVD». Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010. 
  11. «The Best Movies of 1982 by Rank». Moviecitynews.com=Films101.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010. 
  12. «48 Hrs.». Rotten Tomatoes. Flixster. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2023. 
  13. «48 Hrs. Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]