Ψευδοτσούγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έλατο του Ντάγκλας
Ψευδοτσούγκα
Pseudotsuga menziesii var. menziesii στην Ουάσινγκτον
Pseudotsuga menziesii var. menziesii στην Ουάσινγκτον
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Πευκόφυτα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Ψευδοτσούγκα (Pseudotsuga)
Carrière
Είδη

Δείτε κείμενο

Ψευδοτσούγκα ή έλατο του Ντάγκλας είναι ένα γένος αειθαλών κωνοφόρων δέντρων της οικογένειας των πευκοειδών. Στο γένος ανήκουν πέντε είδη, δύο στη βόρεια Αμερική, ένα στο Μεξικό και δύο στην Ασία. Λόγω της ομοιότητάς τους με άλλα κωνοφόρα, οι βοτανολόγοι του δέκατου ένατου αιώνα δυσκολεύτηκαν να τα ταξινομήσουν, ταξινομώντας τα στα γένη ελάτη, πίκεα, πεύκο, τσούγκα ακόμη και σεκόια. Λόγω των ξεχωριστών κώνων τους, τελικά ταξινομήθηκαν ως διαφορετικό είδος, το είδος ψευδοτσούγκα, το 1867 από το Γάλλο βοτανολόγο Carrière.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κώνος ελάτου του Ντάγκλας

Τα έλατα του Ντάγκλας είναι μεσαία ως πολύ μεγάλα δέντρα, με ύψος από 20 μέχρι 120 μέτρα, αν και μόνο το παράκτιο έλατο του Ντάγκλας φτάνει σε αυτό το ύψος.[1] Τα φύλλα είναι επίπεδα, λεία και γραμμικά και περικυκλώνουν το κλαδί, μοιάζοντας με αυτά της ελάτης. Τα θηλυκά κουκουνάρια κρέμονται και έχουν μόνιμες φολίδες και είναι χαρακτηριστικά διότι διαθέτουν ένα προεξέχον τριμερές βράκτιο σε κάθε φολίδα. Επίσης, οι φολίδες έχουν τρεις λοβούς, γεγονός μοναδικό ανάμεσα στα κωνοφόρα.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο διαδεδομένο είδος ψευδοτσούγκας είναι το είδος Pseudotsuga menziesii, το οποίο είναι ένα ταξινομικά σύνθετο είδος,[2] αποτελούμενο από δύο κύριες ποικιλίες, το παράκτιο έλατο του Ντάγκλας και το έλατο του Ντάγκλας των Βραχωδών Ορέων. Κάποιοι βοτανολόγοι στη συνέχεια χωρίζουν το δεύτερο σε δυο περαιτέρω ποικιλίες, το βόρειο (var. glauca - ποικ. γλαύκη) και νότιο έλατο του Ντάγκλας των Βραχωδών Ορέων (var. caesia - ποικ. γαλάζια).

Τα υπόλοιπα είδη δεν είναι διαδεδομένα πέραν του φυσικού περιβάλλοντός τους, αλλά ακόμη και εκεί είναι σπάνια και αραία και σχηματίζουν ανάμεικτα δάση.

Βόρεια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Carder, Al (1995). Forest Giants of the World Past and Present. σελίδες 3–4. 
  2. Li, Peng; W. T. Adams (1989). «Rangewide patterns of allozyme variation in Douglas-fir». Canad. J. Forest Res. 19 (2): 149–161. doi:10.1139/x89-022. 
  3. «UC/Jepson Manual treatment for Pseudotsuga menziesii var. menziesii». Ucjeps.berkeley.edu. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2011. 
  4. «GRIN Species Records of Pseudotsuga». Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2010. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Douglas-fir της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).