Χρήστος Τσάκαλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Τσάκαλος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητααναρχικός

Ο Χρήστος Τσάκαλος είναι Έλληνας αναρχικός και ηγετικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Για την συμμετοχή και την δράση του στην οργάνωση καταδικάστηκε σε 76 χρόνια φυλακής, ενώ κατά τη δίκη του είχε δηλώσει αμετανόητος[1]. Αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2019[2].

Συμμετοχή στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Τσάκαλος γεννήθηκε στον Πειραιά και ο πατέρας του Γεράσιμος ήταν συγγραφέας και στιχουργός παλιών ρεμπέτικων τραγουδιών[3]. Ο Τσάκαλος έχει χαρακτηριστεί από τις αστυνομικές αρχές ως ο " άνθρωπος κλειδί για τους Πυρήνες"[4] και ιδιαίτερα συνεπής στις επιλογές και τις αποφάσεις του[5]. Μαζί με τον αδερφό του Γεράσιμο Τσάκαλο αποτελούν ηγετικά στελέχη[6] της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περίπου 250 επιθέσεις[7]. Ο Χρήστος Τσάκαλος θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές και δραστήριες προσωπικότητες του αναρχικού -αντικαπιταλιστικού χώρου και ένας από τους κυριότερους εκφραστές του νιχιλισμού στην Ελλάδα με αναφορές σε Γάλλους τρομοκράτες (Ανρί, Ραβασόλ) και στον Ρώσο ατομικιστή τρομοκράτη Νετσάγιεφ. Το συγκεκριμένο ιδεολογικό ρεύμα επηρέασε πολλές αναρχικές εμπρηστικές ομάδες που εμφανίστηκαν κυρίως μετά τα γεγονότα της 6 Δεκεμβρίου και τον θάνατο του νεαρού 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα. Αυτές οι ομάδες εκφράζουν μια έντονη εχθρότητα απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις και η κυριότερη εκπρόσωπός τους είναι η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισέβαλε σε διαμέρισμα-γιάφκα της οργάνωσης στο Χαλάνδρι[8] ανακαλύπτοντας υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών και μία άθικτη βόμβα[9]. Λίγους μήνες αργότερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Τσάκαλο, ενώ φωτογραφίες του δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.[10] Στις 14 Μαρτίου του 2011, συνελήφθη μαζί με άλλα τέσσερα άτομα από την ΕΚΑΜ σε γιάφκα της οργάνωσης στον Βόλο. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος όπλων σφαιρών και αστυνομικές στολές που θα χρησιμοποιούνταν για την διάπραξη ληστείας τράπεζας[11]. Ο Τσάκαλος κατά την προσαγωγή του στον ειδικό εφέτη ανακριτή δήλωσε αμετανόητος και κατόπιν προφυλακίστηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού. Λίγους μήνες μετά την σύλληψή του, του ασκήθηκε δίωξη και από τις ιταλικές δικαστικές αρχές ως ηθικού αυτουργού για την αποστολή πακέτου βόμβας στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.[12]

Δικαστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Δεκεμβρίου 2011 ξεκίνησε η δεύτερη δίκη για την υπόθεση Χαλανδρίου[13] και τα εκρηκτικά που είχαν βρεθεί εκεί. Ο Τσάκαλος καταδικάζεται πρωτόδικα σε 7 χρόνια κάθειρξης ενώ στο εφετείο του η ποινή του πέφτει στα 6 χρόνια. Το δεύτερο δικαστήριο αφορούσε τις 250 τρομοκρατικές ενέργειες της Συνωμοσίας των Πυρήνων της φωτιάς στο οποίο ο Τσάκαλος Χρήστος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και υπερασπίστηκε τις ενέργειες αυτές ως δίκαιες πράξεις εναντίον του κράτους και των θεσμών του. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 28 χρόνια φυλακής.

Πρώτη απόπειρα απόδρασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Δεκεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου κρατουμένων, μία μικρή ομάδα φυλακισμένων, ανάμεσά τους και ο Τσάκαλος, κρατώντας πιστόλι και μαχαίρια τα οποία είχαν παρανόμως περάσει μέσα στις φυλακές ακινητοποίησαν σωφρονιστικούς υπαλλήλους με σκοπό να αποδράσουν, ωστόσο απέτυχαν καθώς έγιναν αντιληπτοί από τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από τις φυλακές και παραδόθηκαν[14].

Νέες Διώξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Ιουνίου 2013 άγνωστοι ανατινάζουν το αυτοκίνητο της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού[15] και την ευθύνη αναλαμβάνει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με την προκήρυξη που φέρει τίτλο ''Σχέδιο Φοίνικας-Πράξη Πρώτη''[16]. Ακολουθούν και άλλες βομβιστικές ενέργειες με αυτήν την επωνυμία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ως ένδειξη αλληλεγγύης στους καταδικασμένους κρατουμένους για την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε ο ειδικός εφέτης ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας σχηματίζει δικογραφία εναντίον των φυλακισμένων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και τους παραπέμπει σε δίκη. Ο Χρήστος Τσάκαλος καταδικάζεται σε επιπλέον 18 χρόνια κάθειρξης.

Σχέδιο Γοργοπόταμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Ιανουαρίου συλλαμβάνεται ο Χριστόδουλος Ξηρός μέλος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη στην Ανάβυσσο Αττικής. Ο Ξηρός έχει παραβιάσει την άδεια που λάμβανε από τις φυλακές και έχει στρατολογηθεί από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με σκοπό να βοηθήσει στην απόδραση των κρατουμένων μελών της[17]. Στο σπίτι που συνελήφθη ο Ξηρός βρίσκονται σημειώσεις των Πυρήνων για το σχέδιο απόδρασής τους από τις φυλακές καθώς και πλήθος όπλων, πολεμικών τυφεκίων, ρουκέτες και μια βόμβα 200 κιλών που θα τοποθετούνταν στον εξωτερικό τοίχο του προαυλίου των φυλακών για την ανατίναξή του[18]. Την ίδια μέρα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μεταφέρουν τον Χρήστο και Γεράσιμο Τσάκαλο στην υπόγεια πτέρυγα υψίστης ασφαλείας των φυλακών που κρατούνταν παλιότερα τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Παράλληλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας ηλεκτρονικές επιστολές μεταξύ των μελών των Πυρήνων στις οποίες αποκαλύπτονταν το σχέδιο τους να δολοφονήσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό μετά την απόδραση τους επιρρίπτοντας του ευθύνες για 2 αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις και για την εγγενή συμπεριφορά του[19].

Στις 2 Μαρτίου η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλαμβάνει στο σπίτι της μητέρας των αδερφών Τσάκαλου την καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου. Στην συνέχεια προφυλακίζεται η μητέρα των αδερφών Τσάκαλου και η σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου ενώ οι κρατούμενοι για τους Πυρήνες ξεκινούν απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωση των δύο γυναικών[20]. Ένα μήνα μετά θα αποφυλακιστεί η μητέρα των Τσάκαλων και έξι μήνες αργότερα η σύζυγος του Γεράσιμου. Στη δίκη που ακολούθησε εν μέσω πολλών εντάσεων[21] ο Χρήστος Τσάκαλος, ο Γεράσιμος Τσάκαλος και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς καταδικάζονται σε 115 χρόνια ο καθένας.

Απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Φεβρουαρίου 2016 γίνεται απόπειρα αεροπειρατείας σε ελικόπτερο από άγνωστη μέχρι τότε γυναίκα που στην συνέχεια αποκαλύπτεται ότι είναι η Πόλα Ρούπα καταζητούμενο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα με σκοπό την απόδραση του συζύγου της επίσης μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Νικόλαου Μαζιώτη καθώς και των Χρήστου Τσάκαλου, Γεράσιμου Τσάκαλου και Γεώργιου Πολύδωρου (μέλους των Πυρήνων) από το υπόγειο παράρτημα των φυλακών Κορυδαλλού[22][23]. Η αεροπειρατεία αποτυγχάνει και η απόδραση ματαιώνεται. Στη δίκη που ακολουθεί τα μέλη των Πυρήνων αθωώνονται.

Φυλακές Κορυδαλλού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα χρόνια που εξέτισε την ποινή του ο Χρήστος Τσάκαλος στις Φυλακές Κορυδαλλού είναι συχνά ένας από τους εκπροσώπους των φυλακισμένων στις διαμαρτυρίες που γίνονται ανά καιρούς σε σχέση με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Στα πλαίσια αυτά είχε προκύψει και η δημόσια διένεξη του με τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση[εκκρεμεί παραπομπή]. Συχνά τοποθετείται δημόσια σε σχέση με πολιτικά ζητήματα και θέματα επικαιρότητας μέσα από την φυλακή με πιο χαρακτηριστική την δήλωσή του για την διπλή δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής[24] που είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και τον τύπο. Παράλληλα στις 24 Φεβρουαρίου 2018 ξεσπάει εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού εξαιτίας της βίαιης μεταγωγής κρατουμένου για την υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.[25] Ο Χρήστος Τσάκαλος μαζί με άλλους 19 ομοϊδεάτες του διώκονται ως ηθικοί αυτουργοί στην εξέγερση και σχηματίζεται δικογραφία εναντίον τους[26]. Επίσης μέσα από την φυλακή συμμετέχει σε συγγραφή βιβλίων πολιτικού περιεχομένου και δίνει συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο, σε εφημερίδες και σε περιοδικά[27][28]. Στις 24/7/2019, ο Τσάκαλος Χρήστος και ο Τσάκαλος Γεράσιμος αποφυλακίζονται υπό όρους[29][2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χρήστος Τσάκαλος: «Δεν μετανιώνω για τίποτα…»». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «Εκτός φυλακής τα αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  3. Thrasys (6 Φεβρουαρίου 2019). «ΜουσικόVLOG: Γεράσιμος Τσάκαλος». ΜουσικόVLOG. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2023. 
  4. Λαμπροπουλος, Β Γ (28 Νοεμβρίου 2010). «Ο άνθρωπος-κλειδί για τους «Πυρήνες»». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  5. «Τρόμος στην… Αντιτρομοκρατική: «Όταν ο Τσάκαλος λέει κάτι, το κάνει!»». www.reader.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Αποφυλακίστηκαν δυο ηγετικά μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς». www.businessnews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  7. «250 εκρήξεις "χρεώνονται" στους "Πυρήνες" | Η ΡΟΔΙΑΚΗ». Rodiaki.gr (στα Αγγλικά). 28 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  8. «250 εκρήξεις "χρεώνονται" στους "Πυρήνες" | Η ΡΟΔΙΑΚΗ». Rodiaki.gr (στα Αγγλικά). 28 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  9. «Διαμέρισμα-γιάφκα στο Χαλάνδρι». ProtoThema. 23 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  10. «Φωτογραφίες νέου καταζητούμενου για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»». ΤΑ ΝΕΑ. 10 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  11. «Συλλήψεις για τη 'Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς'». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  12. «ΚΕΙΜΕΝΟ ΧΡ ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ INDYMEDIA ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ». Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2020. 
  13. «2ο δικαστήριο για την υπόθεση Χαλανδρίου». Athens Indymedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  14. www.newsit.gr https://www.newsit.gr/ellada/vlastos-kai-pyrines-ithelan-na-apodrasoyn-kratisan-omiroys-kai-edeiksan-oti-oi-fylakes-korydalloy-einai-ksefrago-ampeli/1945385/. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  15. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (7 Ιουνίου 2013). «Τοποθέτησαν βόμβα και ανατίναξαν το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού [βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  16. «Το «Σχέδιο Φοίνικας» και η δράση των «Πυρήνων», του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  17. «Στρατολογούν νέα μέλη... μέσω email οι Πυρήνες!». The TOC. 14 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  18. Γ, Λαμπρόπουλος Βασίλης (5 Ιανουαρίου 2015). «Βρέθηκε σπίτι-γιάφκα του Ξηρού και των Πυρήνων στο Λουτράκι». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  19. STAR.GR, Συντακτική Ομάδα. «ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Οι «Πυρήνες» ήθελαν να σκοτώσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό | Star.gr». www.star.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  20. «Προφυλακίστηκαν η μητέρα και η σύντροφος του Γ. Τσάκαλου, του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  21. «Ένταση στη δίκη για το σχέδιο "Γοργοπόταμος"». www.enikos.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  22. «Απόπειρα απόδρασης Μαζιώτη με ελικόπτερο, του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  23. in.gr (23 Φεβρουαρίου 2016). «ΕΛ.ΑΣ.: Πυρήνες και μέλη Επαναστατικού Αγώνα θα δραπέτευαν μαζί με Μαζιώτη». in.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  24. Γ, Λαμπρόπουλος Βασίλης (23 Νοεμβρίου 2013). «Χρήστος Τσάκαλος: «Εγώ και η επίθεση στη Χρυσή Αυγή»». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2020. 
  25. www.newsit.gr https://www.newsit.gr/ellada/eksegersi-stis-fylakes-korydallou-gia-ton-konstantino-giatzoglou/2428368/. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  26. «Η «στάση των 20» και το παρασκήνιο, του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  27. Τσαγκάρη, Κείμενο: Αλεξία (10 Μαρτίου 2015). «Ο Χρήστος Τσάκαλος από τους Πυρήνες της Φωτιάς Μιλάει στο VICE». Vice. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  28. «Χρήστος Τσάκαλος: Οι διατάξεις του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα είναι φασιστικές | Το Κουτί της Πανδώρας». www.koutipandoras.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  29. «Αποφυλακίστηκαν δυο ηγετικά μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς». www.businessnews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020.