Χρήστος Σαμάρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Σαμάρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Φεβρουαρίου 1925
Θάνατος1958
Πληροφορίες ασχολίας
Να μη συγχέεται με τον Χρήστο Σαμαρά.

Ο Χρήστος Ξάνθος Σαμάρας ήταν αγωνιστής και μέλος της ΕΟΚΑ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 12 Φεβρουαρίου 1925 και ήταν παντρεμένος με την Μαρία Σαμάρα και είχε τέσσερα παιδιά τους Παύλο, Μόδεστο, Ελένη και Χριστοφόρα.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και ήταν ένας από τους ιδρυτές της ΟΧΕΝ Λιοπετρίου. Τον Ιανουάριο του 1955 συνδέθηκε με το Γρηγόρη Αυξεντίου και ανέλαβε την ΕΟΚΑ Λιοπετρίου και στρατολογούσε μέλη για την ΕΟΚΑ. Με την έναρξη της ένοπλης δράσης ο Χρήστος Σαμάρας πήρε μέρος στην επίθεση που έγινε στη Δεκέλεια με την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου και επικηρύχθηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Τον Αύγουστο του 1958 ο Ανδρέας Κάρυος μαζί με τους Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρήστο Σαμάρα βρίσκονταν στο Λιοπέτρι μετά από εντολή για να εκπαιδεύσουν τα μέλη της ΕΟΚΑ στην περιοχή. [1]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Σεπτεμβρίου το χωριό περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες. Οι τέσσερις αγωνιστές προσπάθησαν να διαφύγουν αρχικώς με ένα αυτοκίνητο χωρίς να τα καταφέρουν. Κατέφυγαν έτσι σε παρακείμενο αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή για να προστατευτούν. Μετά από σκληρή μάχη με τους Άγγλους στρατιώτες, οι τέσσερις αγωνιστές σκοτώνονται από τα πυρά των Άγγλων αφού πραγματοποιούν έξοδο από τον φλεγόμενο αχυρώνα. Στο σημείο της μάχης έχουν στηθεί οι ανδριάντες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνομάρτυρες του Κυπριακού Έπους 1955-59, Εκδόσεις Αδελφότητας Θεολόγων "Ο Σωτήρ", Νικ. Βασιλειάδη