Χρήστης:Vanakaris/δοκιμή Αθέμιτη σύμπραξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πολλές φορές συμβαίνει διάφορες επιχειρήσεις, κατά κανόνα ομοειδών δραστηριοτήτων, να οδηγούνται σε σύμπραξη μεταξύ τους με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της θέσης τους στην αγορά. Στις περιπτώσεις αυτές δημιουργούνται καρτέλ με συνέπεια μονοπωλιακές καταστάσεις και στρεβλώσεις της αγοράς.

Η σκοπιμότητα των συμπράξεων είναι: αφενός μεν «αμυντικού» χαρακτήρα, (για κατάπαυση του μεταξύ τους ανταγωνισμού), και αφετέρου «επιθετικού» χαρακτήρα, (για κυριαρχία στην αγορά με άσκηση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής).

Στην ελληνική οικονομία απαντώνται τέτοιες αθέμιτες συμπράξεις εν μέρη λόγω του περιορισμένου της εσωτερικής αγοράς.

Οποιαδήποτε σύμπραξη ή ένωση επιχειρήσεων[1] (association of undertakings) απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Συνθήκη ίδρυσης της ΕΟΚ, (Συνθήκες της Ρώμης (1957)|Συνθήκη της Ρώμης]] άρθ. 81, παρ. 1.

Διακρίσεις συμπράξεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύμπραξη γίνεται μεταξύ περισσοτέρων της μιας επιχειρήσεων με στόχο τη χρηματοοικονομική τους βελτίωση Έτσι ανάλογα με την παραγωγική διάταξη που αναπτύσσουν, (στη συνέχεια οι συμπράτουσες επιχειρήσεις), η σύμπραξη διακρίνεται:

  1. Σύμπραξη οριζόντιας ή παράλληλης διάταξης. Στη περίπτωση αυτή οι συμπράτουσες επιχειρήσεις συνεχίζουν κανονικά την παραγωγή τους.
  2. Σύμπραξη κάθετης διάταξης. Στη περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις συνδέονται μεταξύ τους οργανικά (δηλαδή στη παραγωγή των αγαθών), η καθεμιά σε ένα στάδιο παραγωγής, έτσι ώστε να προκύπτει το τελικό προϊόν μέσα από την ίδια τη σύμπραξη, και
  3. Σύμπραξη συμπληρωματική. Στη περίπτωση αυτή οι συμπράτουσες επιχειρήσεις δεν είναι ομοειδείς και ουδεμία παραγωγική ομοιότητα έχουν πλην όμως η μία βοηθά το έργο της άλλης, λ.χ. η ένωση μιας ξενοδοχειακής εταιρείας με μία συγκοινωνιακή για τη μεταφορά των πελατών της πρώτης, αποτελεί ένα απλό παράδειγμα συμπληρωματικής σύμπραξης.

Τύποι σύμπραξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυριότεροι τύποι (μορφές) τέτοιων συμπράξεων που παρατηρούνται σήμερα διεθνώς, με διεθνή ονομασία, είναι:

  1. Τα Καρτέλ.
  2. Τα Κονσέρν.
  3. Οι Συμφωνίες Κυρίων.
  4. Τα Ριγκς και Κόρνερς.
  5. Τα Πάουλς και
  6. Τα Τραστ.
  • Καθένας των παραπάνω τύπων διακρίνεται και σε επιμέρους κατηγορίες.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πλεονεκτήματα των συμπράξεων επιχειρήσεων διακρίνονται σε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τις συμπράτουσες επιχειρήσεις και σε μειονεκτήματα για την εθνική οικονομία.

Πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άμεση κατάπαυση του ανταγωνισμού μεταξύ των συμπραττόντων ομοειδών επιχειρήσεων.
  2. Μονοπώληση του είδους του παραγόμενου αγαθού ή υπηρεσίας, και η κατά βούληση αύξηση της τιμής του, ειδικότερα όταν αυτό τυγχάνει μικρής ελαστικής ζήτησης.

Μειονεκτήματα για τις επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Είναι παράνομες.

Μειονεκτήματα για την εθνική οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άμεση κατάπαυση του ανταγωνισμού μεταξύ των συμπραττόντων ομοειδών επιχειρήσεων.
  2. Μονοπώληση του είδους του παραγόμενου αγαθού ή υπηρεσίας, και η κατά βούληση αύξηση της τιμής του, ειδικότερα όταν αυτό τυγχάνει μικρής ελαστικής ζήτησης, συνεπάγεται μείωση της παραγωγής, μείωση της κατανάλωσης και αύξηση πληθωρισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]