Χρήστης:SucreRouge/πρόχειρο/Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη (Φουρνή Λασιθίου, 26 Ιουνίου 1898 – Καλλιθέα Αττικής, 27 Ιουνίου 1977) ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και ποιήτρια.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σοφία Μαυροειδή γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1898 στην Φουρνή Λασιθίου από τον αγρότη Γιώργο Μαυροειδή (Μπισκαδούρος) και την ********* Μαγουλάκη. Τα μαθητικά της χρόνια ξεκίνησαν στο Παρθεναγωγείο Φουρνής και αργότερα στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο της Νεάπολης. Έπειτα, χωρίς να κατέχει απολυτήριο Γυμνασίου φοίτησε στο Διδασκαλείο του Ηρακλείου για 2 χρόνια και με την αποφοίτησή της το 1915 διορίστηκε δασκάλα στο Παρθεναγωγείο Φουρνής σε ηλικία 17 ετών και αργότερα δίδαξε και σε άλλα σχολεία των γύρω περιοχών.

Ευαισθητοποιημένη για το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών της εποχής, πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στην Αθήνα για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς και αψηφώντας τον σίγουρο μισθό της δασκάλας. Διέμεινε στην περιοχή Δεξαμενή της Αθήνας διδάσκοντας στο σπίτι της με ιδιαίτερα μαθήματα και μια από τις μαθήτριές της ήταν η Διδώ Σωτηρίου, η οποία θα γίνει και κουμπάρα της. Την περίοδο αυτή εγγράφεται και αποφοιτά από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, μπορώντας πλέον να διδάξει Γαλλικά. Όντας πλέον σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, εγγράφεται αρχικά στο Πολυτεχνείο το οποίο όμως εγκαταλείπει για χάρη της Φιλολογίας και παίρνει το πτυχίο το 1931, έχοντας ως καθηγητή τον Νίκο Βέη.