Χρήστης:Notomonaco/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μαύρο Αστέρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μαύρο αστέρι είναι ένα βαρυτικό αντικείμενο που αποτελείται από ύλη. Είναι μια εναλλακτική θεωρία στην έννοια της μαύρης τρύπας από τη γενική σχετικότητα . Η θεωρία αυτή δημιουργήθηκε με τη χρήση της ημικλασικής θεωρίας της βαρύτητας . Μια παρόμοια δομή θα πρέπει επίσης να υπάρχει για το σύστημα εξισώσεων Einstein–Maxwell–Dirac, που είναι το (υπερ) κλασικό όριο της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, και για το σύστημα Einstein–Yang–Mills–Dirac, που είναι το (υπερ) κλασσικό όριο του τυπικό μοντέλο.

Ένα μαύρο αστέρι δεν απαιτεί ορίζοντα γεγονότων και μπορεί να είναι μια μεταβατική φάση μεταξύ ενός αστεριού που καταρρέει και μιας μοναδικότητας . Ένα μαύρο αστέρι δημιουργείται όταν η ύλη συμπιέζεται με ρυθμό σημαντικά μικρότερο από την ταχύτητα ελεύθερης πτώσης ενός υποθετικού σωματιδίου που πέφτει στο κέντρο του αστέρα του, επειδή οι κβαντικές διεργασίες δημιουργούν πόλωση κενού, η οποία δημιουργεί μια μορφή πίεσης εκφυλισμού, αποτρέποντας τον χωροχρόνο (και το σωματίδια που συγκρατούνται μέσα σε αυτό) από το να καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή. Αυτή η ενέργεια του κενού είναι θεωρητικά απεριόριστη και αν δημιουργηθεί αρκετά γρήγορα, θα σταματήσει τη βαρυτική κατάρρευση από το να δημιουργήσει μια μοναδικότητα . Αυτό μπορεί να συνεπάγεται έναν συνεχώς μειούμενο ρυθμό κατάρρευσης, που οδηγεί σε έναν άπειρο χρόνο κατάρρευσης ή προσεγγίζοντας ασυμπτωτικά μια ακτίνα μεγαλύτερη από το μηδέν.

Ένα μαύρο αστέρι με ακτίνα ελαφρώς μεγαλύτερη από τον προβλεπόμενο ορίζοντα γεγονότων για μια μαύρη τρύπα ισοδύναμης μάζας θα φαίνεται πολύ σκοτεινότερο, επειδή σχεδόν όλο το παραγόμενο φως θα τραβηχτεί πίσω στο αστέρι και κάθε φως που διαφεύγει θα μετατοπιστεί έντονα βαρυτικά προς το ερυθρό. Θα μοιάζει σχεδόν ίδιο με μία μαύρη τρύπα. Θα διαθέτει ακτινοβολία Hawking, καθώς τα εικονικά ζεύγη σωματιδίων που θα δημιουργούνται κοντά του θα μπορούν να εξακολουθούν να χωρίζονται, με το ένα σωματίδιο να διαφεύγει και το άλλο να παγιδεύεται. Επιπλέον, θα δημιουργήσει θερμική ακτινοβολία Planckian που θα μοιάζει πολύ με την αναμενόμενη ακτινοβολία Hawking μιας ισοδύναμης μαύρης τρύπας.

Το προβλεπόμενο εσωτερικό ενός μαύρου άστρου θα αποτελείται από αυτή την παράξενη κατάσταση του χωροχρόνου, με κάθε μήκος σε βάθος να κατευθύνεται προς τα μέσα και να φαίνεται το ίδιο με ένα μαύρο άστρο ισοδύναμης μάζας και ακτίνας χωρίς εξωτερικό φλοιό. Η θερμοκρασία αυξάνεται με το βάθος προς το κέντρο.