Χρήστης:Geo.pal/πρόχειρο/HTML5

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η HTML5 είναι μια γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή και προβολή περιεχομένου στον Παγκόσμιο Ιστό. Είναι η τρέχων και πιο πρόσφατη έκδοση της HTML.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2014 από την Οργάνωση Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web Consortium - W3C)[1] για την βελτίωση της γλώσσας και την υποστήριξη των τελευταίων μορφών πολυμέσων, κρατώντας παράλληλα την ευκολία ανάγνωσης από τον άνθρωπο, αλλά και τους υπολογιστές και τις εφαρμογές τους όπως φυλλομετρητές, συντακτικούς αναλυτές (parsers) κτλ. Στοχεύει στην αντικατάσταση της HTML 4.01, της XHTML 1 και της Dom Level 2 HTML αλλά και στην μείωση ανάγκης για ιδιόκτητα plugins όπως τα Adobe Flash, Microsoft Silverlight κτλ.

Η HTML5 περιλαμβάνει λεπτομερή μοντέλα επεξεργασίας για να ενθαρύνει περισσότερες διαλειτουργικές υλοποιήσεις. Επεκτείνει, βελτιώνει και εκλογικεύει την διαθέσιμη σήμανση και εισάγει σημάνσεις και Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (APIs) για περίπλοκες διαδικτυακές εφαρμογές. Αυτός είναι και ο λόγος που την καθιστά κατάλληλη για ανεξαρτήτως πλατφόρμας εφαρμογές, με χαρακτηριστικά που αποβλέπουν στη λειτουργία χαμηλού κόστους-ενέργειας σε εφαρμογές όπως smartphones και tablets.

Πολλά νέα συντακτικά χαρακτηριστικά έχουν προστεθεί. Για την υποστήριξη πολυμέσων και γραφικών προστέθηκαν τα στοιχεία <video>, <audio> και <canvas>, όπως επίσης και υποστήριξη για Διανυσματικά Γραφικά (scalable vector graphics - SVG) καθώς και μαθηματικές φόρμουλες MathML. Για τον εμπλουτισμό της σήμανσης του περιεχομένου της σελίδας, προστέθηκαν νέα δομικά στοιχεία όπως τα <main>, <section>, <article>, <header>, <footer>, <aside>, <nav> και <figure>. Εισάχθηκαν νέες ιδιότητες, αφαιρέθηκαν παλιές και κάποιες υπάρχουσες όπως <a>, <cite> και <menu> τροποποιήθηκαν.

Οι Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών και τα Μοντέλα Αντικειμένου Εγγράφου (Document Object Model - DOM) τώρα πλέον είναι θεμελιώδης μέλη της HTML5 προδιαγραφής.


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]