Χρήστης:Diu/Kokkalis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Σωκράτης Κόκκαλης (1939) είναι Έλληνας επιχειρηματίας. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών INTRACOM ενώ από το 1993 έως και το 2010 ήταν κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1939 στην Αθήνα και είναι γιος του καθηγητή ιατρικής και πολιτικού Πέτρου Κόκκαλη. Το 1955 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ανατολική Γερμανία, όπου ο πατέρας του ανέλαβε διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιοχειρουργικής. Σπούδασε φυσική με ειδίκευση στον τομέα τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, απ'όπου αποφοίτησε το 1962. Εργάστηκε αρχικά στο Γερμανικό Ασύρματο Τηλεόρασης στο Βερολίνο και από το 1965 άρχισε να δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο.

Ομιλεί την αγγλική, τη γερμανική και τη ρωσική γλώσσα ενώ γνωρίζει ρουμανικά, ιταλικά, βουλγαρικά και έχει γνώση σερβικών και γαλλικών.

Επιχειρηματικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1967 ίδρυσε την εταιρεία GIMEX και επτά χρόνια αργότερα, το 1974, την εταιρεία Integra αναλαμβάνοντας παράλληλα το αποκλειστικό δικαίωμα αντιπροσώπευσης της Επιχείρησης Εξωτερικού Εμπορίου (AHB). Το 1977 μαζί με τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη την Intracom, η οποία σταδιακά εξελίχθηκε στον κυριότερο προμηθευτή του ΟΤΕ. Το 1990 η Intracom εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 1993 εκδόθηκε άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Panafon, συμφερόντων Κόκκαλη, ενώ το 2007 εξαγόρασε την Hellas online. Μια από τις εταιρείας που έχει ιδρύσει είναι και η Intralot, η οποία ειδικεύεται στα τυχερά παιχνίδια. Το 1993 ανέλαβε, ύστερα από σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, το "Ξυστό". Στην Ελλάδα θεωρείται ως ο κύριος συνεργάτης της Siemens.

Ολυμπιακός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικαστικές περιπέτειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997 ο Σωκράτης Κόκκαλης ανακηρύχθηκε John Harvard Fellow, αφού συνέστησε το Πρόγραμμα Κόκκαλη στη σχολή Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει υποτροφίες στη Δημόσια Διοίκηση σε σπουδαστές από τη Νότιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και από τη Μέση Ανατολή. Επίσης, στοχεύει στην εξασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των οικονομικών αλλαγών στην περιοχή, μέσα από την έρευνα και άλλες εκτενείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή. Το 1998 ίδρυσε το ίδρυμα Κόκκαλη, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά θέματα και αναπτυξιακούς τομείς στην περιοχή, προς τιμήν της μνήμης του πατέρα του, διακεκριμένου Καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παράλληλα μέσω του ιδρύματος Κόκκαλη έχει ιδρύσει στην Παιανία το Athens Information Technology που σε συνεργασία με ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πανεπιστήμιο του Carnegie Mellon, παρέχει MSc in INFORMATION NETWORKING (MSIN). Πέραν του MSIN παρέχει και MASTER OF SCIENCE IN INFORMATION & TELECOMMUNICATIONS TECHNOLOGIES (MSITT) καθώς και το MSc in MANAGEMENT OF BUSINESS, INNOVATION AND TECHNOLOGY (MBIT).

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει παντρευτεί δύο φορές. Σε πρώτο γάμο παντρεύθηκε με την Σοφία Σκούρα, κόρη του Σπύρου Σκούρα, πρώην προέδρου της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, και σε δεύτερο παντρεύθηκε με την Έλενα Φαρμάκη. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά:

  • τον Πέτρο Κόκκαλη, από τον πρώτο του γάμο
  • τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη, από τον δεύτερό του γάμο
  • τον Σωκράτη Κόκκαλη, από τον δεύτερό του γάμο

Κατοικεί στην Αθήνα.