Χρήστης:Billskls/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουίλιαμ Γουόλτερ Χέφελφινγκερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20 Δεκεμβρίου 1867 (1867-12-20)
Μινεάπολις,Μινεσότα,Η.Π.Α
Θάνατος2 Απριλίου 1954 (86 ετών)
Τέξας,Η.Π.Α.
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Γουίλιαμ Γουόλτερ (Pudge) Χέφελφινγκερ (20 Δεκεμβρίου 1867- 2 Απριλίου 1954) γνωστός και ως Χέφελφινγκερ ήταν παίκτης και προπονητής Αμερικανικού ποδοσφαίρου.Θεωρείται ο πρώτος επαγγελματίας αθλητής Αμερικάνικου ποδοσφαίρου ,αφού πληρώθηκε για να αγωνιστεί το 1892.


Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίλιαμ γεννήθηκε στις 20 Δεκέμβρη 1867 στη πολη της Μινεάπολις στη Μινεσότα απο τους Christopher B. Heffelfinger και Mary Ellen Totton,οι οποιοί κατάγονται αμφότεροι από την Πενσυλβάνια.Ο πατέρας του υπηρετούσε στον Union Army στον αμερικάνικο εμφύλιο μέχρι να τραυματιστεί στη Μάχη του Γκέτισμπεργκ,μετά από την οποία ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση κατασκευασμού παπουτσιών.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του απέκτησε το ψευδώνυμο 'Pudge'.Στο λύκειο έπαιζε μπέιζμπολ και αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ενώ την ίδια περίοδο αγωνιζόταν και για το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ως cather στο μπέιζμπολ και ως halfback στο ποδόσφαιρο.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανεπιστήμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο 'Pudge' ήταν προγραμματισμένο να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα,αλλά τον Μάιο της τελευταίας του χρονιάς στο λύκειο ένας απόφοιτος του Γέιλ τον έπεισε να επιλέξει το Γέιλ και τον δίδαξε ώστε να καταφέρει να πετύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις.Από την πρώτη του προπόνηση εκεί,ο Γουίλιαμ εντοπίστηκε απο τον αρχηγό της πανεπιστημιακής ομάδας,ο οποίος τον ένταξε σε αυτην.Αγωνίστηκε στην ομάδα του Γέιλ για 4 έτη από το 1888 έως το 1891 και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 1892.Σε αυτή την περίοδο,η ομάδα κατέγραψε μόνο 2 ήττες,ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε 3 φόρες μέλος της College Football All-America Team,τίτλος που αποδίδεται στους καλύτερους παίκτες της χώρας.

Πρώτος επαγγελματίας παίκτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού αποφοίτησε απο το Γέιλ,ο Χέφελφινγκερ αγωνίστηκε για την Chichago Athletic Association ερασιτεχνικά και θεωρούταν ο καλύτερος παίκτης εκείνη την εποχή.Το γεγονός αυτό οδήγησε την Pittsburgh Athletic Club να του προσφέρει 250 δολάρια για να αγωνιστεί στο τοπικό ντέρμπι του Pittsburgh απέναντι στην Allegheny Athletic Association(γνωστή και ως 3As).Το ποσό αυτό όμως δεν έπεισε τον αθλητή από την Μινεσότα,που δεν πιστεύε πως ήταν αρκετό για να διακινδυνεύσει την ερασιτεχνική του καριέρα.Οι 3As διπλασίασαν το προσφερόμενο ποσό και ο Γουίλιαμ συμφώνησε,με αποτέλεσμα την ημέρα του αγώνα ο 'Pudge' να αγωνιστεί μαζί με δύο ακόμα συμπαίκτες του από την Chichago Athletic ASsociation για την Allegheny Athletic Association. Αν και η πληρωμή του Heffelfinger δεν δημοσιεύτηκε ή έγινε γνωστή εκείνη την εποχή, η παρουσία του πυροδότησε αρκετές διαμαρτυρίες καθώς η Pittsburgh A.C. διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία των παικτών του Chicago Athletic Association στη σύνθεσή των 3As. Το παιχνίδι έληξε με νίκη 4–0 του Allegheny. Ο Heffelfinger σημείωσε το μοναδικό touchdown του παιχνιδιού. Ένα touchdown άξιζε μόνο τέσσερις πόντους εκείνη τη στιγμή. Τη δεκαετία του 1960 ένας άντρας γνωστός ως «Nelson Ross» μπήκε στο γραφείο του Art Rooney, του προέδρου των Pittsburgh Steelers της National Football League. Μετά από μια σύντομη συζήτηση, ο άνδρας έδωσε στον Ρούνεϊ ένα δακτυλογραφημένο χειρόγραφο 49 σελίδων για την πρώιμη ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η εξέταση των εφημερίδων του Πίτσμπουργκ από τον Ross τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου ήταν στην πραγματικότητα ο Pudge Heffelfinger, ο οποίος προσλήφθηκε για να αγωνιστεί για την Allegheny στις 12 Νοεμβρίου 1892, για 500 δολάρια(14.402 σε δολάρια 2020[13]). ). Το Pro Football Hall of Fame σύντομα ανακάλυψε μια σελίδα από ένα λογιστικό βιβλίο του 1892 που είχε ετοιμάσει ο διευθυντής της Allegheny, OD Thompson, που περιελάμβανε την φράση: "Μπόνους απόδοσης παιχνιδιού στον W. Heffelfinger για το παιχνίδι (με μετρητά) $500." η πληρωμή δεν επαληθεύτηκε μέχρι την απόκτηση ενός βιβλίου εξόδων της Αθλητικής Ένωσης Allegheny από την ημέρα από το Pro Football Hall of Fame, αυτό το τέλος καθιέρωσε τον Heffelfinger ως τον πρώτο επαγγελματία παίκτη αμερικανικού ποδοσφαίρου που έχει καταγραφεί.

Προπονητική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλιφόρνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη δουλειά του Χέφελφινγκερ ως προπονητής ήταν στο[University of California,Berkeley το 1893.Η ομάδα του εκείνη την χρονιά πέτυχε 5 νίκες,1 ισοπαλία και 1 ήττα.

Λεχάι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίλιαμ ήταν ο 3ος προπονήτης στην ιστορία του Πανεπισημίου του Λεχάι και κατείχε αυτή την θέση για την σεζόν του 1894.Το συνολικό ρεκόρ του με την ομάδα του Λεχάι ήταν 5 νίκες και 9 ήττες

Πανεπιστήμιο της Μινεσότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο 'Pudge' προπόνησε και την ομάδα του πανεπίστημιου της γενέτειρας του για μία χρονία,το 1895,περίοδος στην οποία το ρεκόρ της ομάδας ηταν 7 νίκες και 3 ήττε

Μεταγενέστερη Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χέφελφινγκερ παντρεύτηκε την Grace Harriet Pierce το 1901. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο μέχρι το θάνατό του το 1954. Μετά το τέλος της επίσημης προπονητικής του καριέρας, ο Χέφελφινγκερ βυθίστηκε στον επιχειρηματικό κόσμο στη Μινεάπολη και μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής υποδημάτων. Η επιχείρηση υπέφερε πολύ στην Κρίση του 1907 και κύρηξε πτώχευση το 1910. Μετά την αποτυχία της επιχείρησης, ο Χέφελφινγκερ είχε μια ενεργή καριέρα στο real estate,όπου έκλεισε μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Στο έργο του στο real estate, ο Γουίλιαμ είχε σημαντική συνεισφορά στην πρώιμη ανάπτυξη της άνω περιοχής Nicollet Avenue, με την οργάνωση της εταιρείας που κατασκεύασε το κτίριο Physicians and Surgeons το 1910 και με την μεταφορά των Butler Brothers στη Μινεάπολη Ο Χέφελφινγκερ ήταν εκπρόσωπος στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικανών το 1904 και το 1908.Εκλέχτηκε πρώτη φορά το 1924,με αντιπάλους πιο έμπειρους πολιτικούς κατέκτησε εύκολα μια θέση στο Συμβούλιο Επιτρόπων της κομητείας Hennepin. Ο Χέφελφινγκερ συνέχισε να υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της κομητείας Hennepin για 24 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 4 ετών ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.Aκόμη ο Χέφελφινγκερ ήταν υποψήφιος δύο φορές στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για την 5η περιφέρεια του Κογκρέσου της Μινεσότα, χάνοντας και τις δύο φορές από τον απαγορευτικό και πρώην Υπολοχαγό Κυβερνήτη William I. Nolan.

Σε όλη του τη ζωή,ο Χέφελφινγκερ διατήρησε υψηλό επίπεδο ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Μετά το τέλος της προπονητικής του καριέρας, συνέχισε για δεκαετίες να κάνει ετήσια ταξίδια στο New Haven για να βοηθήσει το προπονητικό επιτελείο.Έπαιξε σε φιλανθρωπικά παιχνίδια εναντίον πολύ νεότερων ανδρών, παίζοντας το τελευταίο του παιχνίδι σε ηλικία 65 ετών.Από το 1935 έως το 1950, ο Χέφελφινγκερ δημιούργησε το Heffelfinger's Football Facts, ένα ετήσιο φυλλάδιο που παρουσιάζει κανόνες, στατιστικά και προγράμματα επαγγελματικών ομάδων και κολεγίων για την επερχόμενη σεζόν.[26]

Ο Χέφελφινγκερ πέθανε στο Τέξας στις 2 Απριλίου 1954.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι και Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Who Was William "Pudge" Heffelfinger
  2. Pudge Heffelfinger American athlete and coach
  3. Minnesotan football first pro
  4. considering-history-pudge-heffelfinger-the-first-ever-pro-football-player/