Χρήστης:Anadio1/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αναστασία ‘Τάσα’ Μπαμπάτσικος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τάσα Μπαμπάτσικου, το γένος Παραδοπούλου, ηπήργε ανερχόμενη τραγουδίστρια ελαφολαικού τραγουδιου στη δεκαετία του 1960 και συνεργάστηκε μεταξύ άλλον με τους Γιάννη Βογιατζή, Στράτο Διονυσίου και Σταύρο Πλέσσα. Υπήργε αδερφή του ηθοποιού Αντώνη Παπαδόπουλου και θεία του Χρήστου Θηβαίου. Απεβίωσε από καρκίνο του πανγκέατος τον Μαίο 2019 στο Χάμιλτον του Οντάριο, Καναδά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τάσα (Αναστασία) Μπαμπάτσικου (γεν. Παπαδοπούλου) γεννήθηκε στις 31. Μαίου, 1941, στην Αθήνα. Η μητέρα της Φωτεινή και ο πατέρας της Γιώργος είχαν το δικό τους θίασο, Άρμα Θέσπιδος, που περιόδευε κυρίως στην Μακεδονία. Ήταν η μικρότερη από τα τρία τους παιδιά, την Μαρία, μητέρα του Χρήστου Θηβαίου, και τον αξέχαστο ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου, Αντώνη Παπαδόπουλο.

Μουσικά βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τάσα, αν και εκτέθηκε από τρυφερή ηλικία στο θέατρο, αγάπησε το τραγούδι και επέλεξε να γίνει τραγουδίστρια. Η κομψή εμφάνισή της, η κρυστάλλινη φωνή της και η γοητευτική παρουσία της στην πίστα δεν άργησαν να μαγέψουν το κοινό.  Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 τραγουδάει σε κοσμικά κέντρα της Αθήνας με, μεταξύ των άλλων, τον Γιάννη Βογιατζή, και ταυτόχρονα ηχογραφεί δίσκους 45 στροφών με την Columbia Records. Τα λιγοστά της ηχογραφημένα τραγούδια αρέσουν πολύ στον κόσμο και η Τάσα αρχίζει να γίνεται γνωστή πέρα από τα κοσμικά κέντρα της Αθήνας. Όπως είπε η ίδια, «μια μέρα ήμουν στο αστικό και ξαφνικα παίζει στο ραδιόφωνο το τραγούδι μου ‘Αν είχες κατανόηση’. Εγώ δεν εκδηλώθηκα αλλά παρατήρησα τον κόσμο να μιλάει με ενθουσιασμό για το τραγούδι και την φωνή μου».

Η ζωή στον Καναδά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1967 έρχεται για 30 παραστάσεις στο Μοντρεάλ και Τορόντο του Καναδά.  Εκεί θα γνωρίσει τον μεγάλο της έρωτα, τον Δημήτρη ‘Τζίμη’ Μπαμπάτσικο και θα παντρευτούν μέσα σε ένα μήνα.  Στο Τορόντο επιλέγει να εγκαταλήψει το επαγγελματικό τραγούδι και να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Η Τάσα και ο Τζίμη θα αποκτήσουν τρία παιδιά, την Φωτεινή, τον Νίκο και τον Γιώργο.  Όπως είπαν τα παιδιά της, ήταν αυστηρή μεν, αλλά πολύ στοργική μητέρα που τους γλυκοτραγουδούσε κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν. Στο Τορόντο και μετά στο Χάμιλτον του Οντάριο η Τάσα και ο Τζίμη είχαν τα δικά τους εστιατόρια αλλά η Τάσα συνέχισε να τραγουδάει σε φεστιβάλ της ελληνικής παροικίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 υποστηρίζει νέους μουσικούς ελληνικής καταγωγής συμμετέχοντας ως τραγουδίστρια στο μουσικό συγκρότημα Ερμής, με παραστάσεις στο ευρύτερο Νότιο Οντάριο και το Μπάφαλο στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάσχοντας από οστεοπόρωση, σταμάτησε να τραγουδαέι, παρά μόνο στην οικογένεια και παρέα της. Τον τελευταίο καιρό η Τάσα προσβλήθηκε από καρκίνο του παγκρέατος και μετά από μια μικροπρόθεσμη και άνιση μάχη, έφυγε από την ζωή στις 27 Μαίου 2019, λίγες μέρες πριν τα 78α γενέθλιά της.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν είχες κατανόηση [1]

Αυτό το γκρίζο σούρουπο [2]

Μάνα μην κλαις θα ξαναρθώ [3]

Μέρα νύχτα περιμένω [4]

Προχθές εχθές και σήμερα [5]

Βοήθα Παναγιά [6], ντουέτο με τον Σταύρο Πλέσσα

Στο’πα θα μετανιώσεις [7], ντουέτο με τον Στράτο Διονυσίου