Χρήστης:Amigiann

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Είμαι η Αμαλία, είμαι δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης και είμαι από την Αθήνα. Έζησα 4 χρόνια στην πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας, τα Ιωάννινα, όπου τελείωσα το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου. Αφού επέστρεψα, προς αποφυγή των αντικαταθλιπτικών, ξεκίνησα να παρακολουθώ το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) για τη Διδακτική της Βιολογίας στο αντίστοιχο τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκπαιδευτική Τεχνολογία-Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας», πειραματίζομαι σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, προσπαθώντας να αντιληφθώ την εκπαιδευτική αξιοποίησή τους. Έτσι, προέκυψε η παρουσία μου σε αυτή τη σελίδα!

Έχω, επίσης, μία πολύ ωραία ιστοσελίδα στο πλαίσιο του ΜΔΕ. Όπως βέβαια και όλοι οι άλλοι συμφοιτητές μου...

Οι ΤΠΕ και η συμβολή τους στη Διδακτική της Βιολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιολογία, η Επιστήμη της ζωής, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες Επιστήμες, που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος. Στο Δημοτικό διδάσκεται στο πλαίσιο ενός μαθήματος που αποκαλείται "Φυσικά", αλλά και στο πλαίσιο του μαθήματος της "Μελέτης του Περιβάλλοντος". Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο διδάσκεται ως αυτοτελές μάθημα. Από το Δημοτικό κιόλας, οι μαθητές κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την επιστημονική μέθοδο· παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και μελετούν φυσικά φαινόμενα. Σε συνεργασία με τους συμμαθητές και το δάσκαλο θέτουν ερωτήματα και διατυπώνουν υποθέσεις. Για να ελέγξουν τις υποθέσεις τους εκτελούν πειράματα και όλοι μαζί καταλήγουν σε συμπεράσματα. Γίνονται, δηλαδή, μικροί εξερευνητές!

ICT Classroom

Οι μαθητές, επίσης, είναι οι πιο απαιτητικοί κριτές των δασκάλων τους. Αναγνωρίζουν την ειλικρινή προσπάθεια των δεύτερων να τους δώσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, προκειμένου να αντιμετωπίζουν κριτικά τον κόσμο γύρω τους και ανταποδίδουν στο έπακρο, όταν έχουν αντιμετωπιστεί με πραγματικό ενδιαφέρον. Έτσι, οι δάσκαλοι, οφείλουμε να είμαστε σε έναν διαρκή αγώνα ανεύρεσης των κατάλληλων μεθόδων προσέγγισης των διδασκόμενων θεμάτων και προσφοράς αυτών με τον πιο ταιριαστό προς τους μαθητές μας, εύληπτο τρόπο. Εδώ αρχίζει ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών, οι οποίες τις περισσότερες φορές αποτελούν τα μέσα για την κατανόηση ακόμα και των πιο πολύπλοκων εννοιών, θεμάτων, μαθημάτων, προϋποθέτοντας πάντα τη σωστή αξιοποίησή τους από τον εκπαιδευτικό. Ιδιαίτερα στη Βιολογία, ένα εκπαιδευτικό βίντεο ή μια ανάλογη προσομοίωση πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να είναι καθοριστικά για τη σχηματοποίηση και αναπαράσταση της γνώσης από το μαθητή και, συνεπώς, να οδηγήσουν στην κατάκτηση και οικοδόμησή αυτής.Ο πολυδιάστατος κόσμος της Βιολογίας, με τις τόσες πολλές -διαφορετικές, αλλά και επικαλυπτόμενες- έννοιες, ενδείκνυται για την εφαρμογή των ΤΠΕ στην καθημερινή διδακτική πράξη, όπως λόγου χάρη η "τακτοποίηση" των εννοιών σε έναν χάρτη εννοιών.