Χορωδιακό Φεστιβάλ Αταλάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το Χορωδιακό Φεστιβάλ Ατάλαντης ξεκίνησε το 1981 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έως το 1996 γινόταν στη κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά από το 1997 και μέχρι σήμερα διοργανώνεται στο Αιάντειο Δημοτικό Θέατρο της Ατάλαντης. Δίκαια θεωρείται κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Λοκρών και της ευρύτερης περιοχής.

Ένας από τους λόγους που το κάνει τόσο σημαντικό γεγονός είναι ότι στη μακρόχρονη πορεία του έχουν εμφανισθεί στο κοινό της Αταλάντης, εκτός από τις τοπικές χορωδίες «Αρμονία», «Πρόοδος» και «Χορωδία Ατάλαντης», οι καλύτερες χορωδίες που έχουν διακριθεί κατά καιρούς από όλη την Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση κορυφαίων μαέστρων της χώρας.

Επίσης, οι κατά καιρούς συμμετοχές περίφημων Βαλκανικών και Ευρωπαϊκών χορωδιών το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των Λοκρών ως πολιτιστικό θεσμό.

Το Χορωδιακό Φεστιβάλ Αταλάντης ουδέποτε είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα με κριτικές επιτροπές, βραβεία κ.λ.π. Είχε όμως και έχει το χαρακτήρα της γιορτής και αναδεικνύει την αγάπη των κατοίκων για τη μουσική και ειδικά για το χορωδιακό τραγούδι, το οποίο στην Αταλάντη έχει μεγάλη παράδοση.

Ως πολιτιστική εκδήλωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Ιουνίου».

Η διάρκειά του είναι συνήθως διήμερη ή τριήμερη ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών και την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ απονέμεται το βραβείο «Εις μνήμην Θανάση Ζεκεντέ» (αείμνηστο Αταλαντινό χορωδό) ως ετήσια υποτροφία στον αριστούχο μαθητή του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Αταλάντη», Φωτογραφικό Λεύκωμα έκδ. Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, 2011.
  2. Περιοδικό: «Απόπλους» τευχ. 1ο, σελ.1,3-6.
  3. Περιοδικό: «Απόπλους»,τευχ.15ο, σελ.1,12
  4. Περιοδικό: «Απόπλους»,τευχ.20ο, σελ. 13
  5. Περιοδικό: «Απόπλους»,τευχ.26ο, σελ. 6,7
  6. Περιοδικό:«Απόπλους»,τευχ.38ο, σελ. 10,11