Χοληδόχος κύστη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χοληδόχος κύστη (πράσινο)

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο μεγέθους περίπου 10 – 12 εκ. σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος ανάμεσα στο δεξιό και τον αριστερό λοβό[1]. Απαντάνται στα περισσότερα σπονδυλωτά. Αποτελεί μέρος των εξωηπατικών χοληφόρων (βλ. Χοληφόρο δέντρο).

Στη χοληδόχο κύστη συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται η χολή που παράγεται από το ήπαρ. Η κύστη έχει χωρητικότητα περίπου 30-50ml. Μετά το φαγητό, το υγρό αυτό διοχετεύεται προς το λεπτό έντερο και βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των λιπαρών ουσιών.

Αποτελείται από 4 μέρη: τον πυθμένα, το σώμα, τον αυχένα και τον κυστικό πόρο. Μεταξύ του αυχένα και του κυστικού πόρου σχηματίζεται συχνά μια διάταση, που αποτελεί το θύλακο ή εκκόλπωμα του Hartman. Η χοληδόχος κύστη ενώνεται με τον κοινό ηπατικό πόρο δια του κυστικού πόρου, ο οποίος έχει μήκος 2-4 εκατοστά.[2]

Έχει τρεις στιβάδες: την εσωτερική βλεννογονική, τη μυϊκή στιβάδα και την εξωτερική επικάλυψη από περιτόναιο. Τα αγγεία που φθάνουν σε αυτή είναι η κυστική αρτηρία.

Λιθογένεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη χοληδόχο κύστη είναι η πιθανότερη θέση ανάπτυξης πέτρας, αφού κύριος παράγοντας πρόκλησης αυτού είναι η στάση της χολής μέσα στην κύστη[1]. Η κατάσταση που προκύπτει ονομάζεται χολολιθίαση. 20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν χολολίθους σε κάποια φάση της ζωής τους, οι περισσότεροι όμως δεν θα παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα.[3] Εάν αυτά παρουσιασθούν (συμπτώματα παρουσιάζουν μόνο 10% των ατόμων με χολολίθους)[4] τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με χολοκυστεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της κύστης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Παπαδημητρίου, "Σύγχρονη γενική χειρουργική", εκδόσεις Μ. Παρισιάνου.
  2. Snell R., "Κλινική ανατομική", ιατρικές εκδόσεις Λίτσας.
  3. Heuman, Douglas (2 Αυγούστου 2006). «Cholelithiasis» (στα Αγγλικά). emedicine.com. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2008. 
  4. Μακρής, Αναστάσιος (2 Ιανουαρίου 2006). «Από τη χολολιθίαση στη χολοκυστίτιδα». In Health. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]