Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χένρι Πέρσι, 8ος κόμης του Νορθάμπερλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χένρι Πέρσι, 8ος κόμης του Νορθάμπερλαντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Henry Persy (Αγγλικά)
Γέννηση1532[1]
Newburn
Θάνατος21  Ιουνίου 1585[2][3][4]
Πύργος του Λονδίνου
Τόπος ταφήςChurch of St Peter ad Vincula, Tower Hamlets
ΚατοικίαΠύργος του Λονδίνου (1584–1585)
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςKatherine Neville[5][6]
ΤέκναΧένρι Πέρσι, 9ος Κόμης του Νορθάμπεριλαντ[5]
Lucy Percy[7]
Eleanor Percy[7][5]
Sir Charles Percy[7]
Sir Richard Percy[7]
Sir Alan Percy[7]
Sir Jocelyn Percy[7]
Γουίλιαμ Πέρσι (ποιητής)[7]
Τζωρτζ Πέρσι[7][8]
ΓονείςΤόμας Πέρσι και Eleanor Harbottle[7]
ΑδέλφιαΤόμας Πέρσι, 7ος κόμης του Νορθάμπερλαντ
ΟικογένειαΟικογένεια Πέρσι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του Αγγλικού κοινοβουλίου
Member of the 1554-55 Parliament (από 1554, Morpeth)[9][10]
μέλος του Αγγλικού κοινοβουλίου το 1571 (από 1571, Northumberland)[9][10]
ΒραβεύσειςΤάγμα της Περικνημίδας

Ο Χένρι Πέρσι, 8ος κόμης του Νορθάμπερλαντ και 2ος βαρόνος του Πέρσι (1532 - 21 Ιουνίου 1585) επιφανής Άγγλος ευγενής και 8ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ (1572 - 1585) ήταν δεύτερος γιος του ευγενούς Τόμας Πέρσι και της Ελεονώρας Χαρμποτάλ, κόρη του Γυισκάρδου Χαρμποτάλ. Ο πατέρας του εκτελέστηκε από τον Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας (1537) λόγω της συμμετοχής του στο Προσκύνημα της Χάριτος. Ο Χένρι μεγάλωσε με τον μεγαλύτερο αδελφό του Τόμας Πέρσι, 7ο κόμη του Νορθάμπερλαντ και στην νεότητα του είχε ενεργό συμμετοχή στην φύλαξη των συνόρων, με την άνοδο της Μαρίας Α΄ της Αγγλίας διορίστηκε κυβερνήτης στο κάστρο του Τάινμαουθ. Επέστρεψε στην Βουλή των Κοινοτήτων (1554) σαν μέλος του Κοινοβουλίου για την Νορθάμπερλαντ και στέφτηκε ιππότης (1557), κατόπιν διορίστηκε Φύλακας των Ανατολικών και κεντρικών Μαρς.

Πιστός στην Ελισάβετ Α΄

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδο της Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας εξακολουθούσε να κατέχει τα αξιώματα, μεταφέρθηκε προσωρινά από την ηγεμονία του Τίνεμαουθ στο κάστρο του Νόρχαμ αλλά επέστρεψε ξανά στο Τίνεμαουθ (1561). Με την έκρηξη πολέμου με την Σκωτία (1560) ανέλαβε την διοίκηση ενός σώματος ελαφρών αλόγων εξοπλισμένα με κορσέδες και δυο πιστόλια το καθένα, ο ίδιος διακρίθηκε επικεφαλής του στρατού τον Απρίλιο του 1560 πριν την Λιθ. Όταν ηττήθηκε ο Γάλλος οπλαρχηγός Ντ'Οιζέλ ζήτησε την άδεια να παραδώσει το σπαθί του στον Πέρσι αντί τον αρχιστράτηγο του λόρδο Γκρέυ, αντίθετα με άλλα μέλη της οικογένειας του είχε συμπάθειες με Προτεστάντες και προχώρησε σε καταγραφές των Σκωτσέζικων δογμάτων. Ο Τζον Νοξ και ο Σερ Γουίλιαμ Κιρκάλντυ (1520 - 1573) είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι ασπάστηκε τον Πρεσβυτεριανισμό, στις 24 Ιουνίου 1559 με τον Τόμας Γιανγκ, αρχιεπίσκοπο της Υόρκης δέχτηκε όρκο υποταγής από τους κληρικούς στα βόρεια. Η θέση του βελτιώθηκε από το 1561 με τον γάμο του με την Αικατερίνη Νέβιλ, κόρη και συγκυβερνήτη του Τζων Νέβιλ, 4ου βαρόνου του Λάτιμερ, την διετία 1562 - 1563 διορίστηκε Σερίφης του Νορθάμπερλαντ.[11]

Στην "Επανάσταση του βορρά" στα τέλη του 1569 στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του ο Χένρι Πέρσι έμεινε πιστός στην βασίλισσα και ενώθηκε με τον βασιλικό στρατό για να αποκρούσει τους επαναστάτες, η Ελισάβετ Α΄ του υποσχέθηκε προσωπική εύνοια και επιστροφή των τίτλων του. Όταν ο αδελφός του Τόμας ήταν αιχμάλωτος του ζήτησε συγχώρεση και μετάνοια από την βασίλισσα για να γλυτώσει την εκτέλεση. Εξελέγη ιππότης της ακτής του Νορθάμπερλαντ (1571) και μετά την εκτέλεση του αδελφού του (1572) ζήτησε την άδεια από την βασίλισσα να δημιουργηθεί ξανά η κομητεία της Νορθάμπερλαντ και να γίνει ο επόμενος κόμης.

Ύποπτος για συνωμοσίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας που βρισκόταν υπό περιορισμό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις την άνοιξη του 1571 με τον Τζον Λέζλι, επίσκοπο της Ρος (1527 - 1590) για την απελευθέρωση της. Ο Σερ Ραλφ Σάντλερ (1507 - 1587) θεώρησε ύποπτο τον Χένρι Πέρσι, συνελήφθη στις 15 Νοεμβρίου 1571 και μεταφέρθηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Ο Νορθάμπερλαντ έγραψε στις 23 Φεβρουαρίου 1572 γράμμα στην βασίλισσα ικετεύοντας την απελευθέρωση του, σε οχτώ μήνες εισήλθε σε δίκη για προδοσία αλλά τελικά συγχωρέθηκε από την βασίλισσα με ένα πρόστιμο μονάχα 5.000 μάρκων και μεταφέρθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Πέτγουορθ. Στις 12 Ιουλίου 1573 πήρε την άδεια να πάει στο Λονδίνο και απέκτησε οριστικά την ελευθερία του.

Συμμετείχε στην Βουλή των Λόρδων (8 Φεβρουαρίου 1576) και ήταν ένας από τους βασιλικούς απεσταλμένους που άνοιξαν τις διαδικασίες τον Νοέμβριο στο Κοινοβούλιο. Τον Σεπτέμβριο του 1582 ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τον Γάλλο πρέσβη Ντε Μπέ βλέποντας με καλό μάτι την συνωμοσία του Θροσμόρτον να ελευθερώσει την Μαρία, συνελήφθη την ίδια χρονιά με τον Χένρι Χάουαρντ και τον Φράνσις Θροσμόρτον (1554 - 1584) και φυλακίστηκε για δεύτερη φορά στον Πύργο του Λονδίνου. Παρέμεινε φυλακισμένος μερικές βδομάδες χωρίς να ξεκινήσουν πάλι νομικές διαδικασίες εναντίον του, κατόπιν ανέλαβε την διοίκηση του κάστρου του Τίνεμαουθ στο οποίο και προστατεύτηκε. Οι στόχοι του για την απελευθέρωση της Μαρίας δεν σταμάτησαν, τον Σεπτέμβριο του 1583 προσκάλεσε στο Πέτγουορθ τον Τσάρλς Πέτζετ (1546 - 1612) και τον αδελφό του λόρδο του Πέτζετ για να συζητήσουν εκτενώς το θέμα. Ο δούκας του Γκιζ δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την επιχείρηση και ο Νορθάμπερλαντ δήλωσε την στήριξη του, ο στόχος του δεν ήταν μονάχα η απελευθέρωση της Μαρίας αλλά να αναγκάσει την Ελισάβετ να δώσει όλες τις ελευθερίες στους Καθολικούς.

Ο Νορθάμπερλαντ απεστάλλη στον Πύργο του Λονδίνου για τρίτη φορά τον Δεκέμβριο του 1584 εξακολουθούσε με έντονο τρόπο να υποστηρίζει την αθωότητα του, σε έξι μήνες στις 21 Ιουνίου 1585 βρέθηκε νεκρός στο κελί του πυροβολημένος στην καρδιά. Η επιτροπή που τον εξέτασε κατέληξε στο ενδεχόμενο αυτοκτονίας, η ταφή του έγινε στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου μέσα στον Πύργο του Λονδίνου. Φήμες ακούστηκαν ότι την προηγούμενη μέρα ο Σερ Όουεν Χόπτον πήρε εντολή από τον υποκαγκελάριο Σερ Κρίστοφερ Χάιτον (1540 - 1591) να μεταφέρει τον αιχμάλωτο υπό την φύλαξη κάποιου άντρα με το όνομα Μπάιλιφφ. Δημιουργήθηκαν υποψίες ότι ο Χάιτον διέταξε τον θάνατο του Νορθάμπερλαντ και σε μερικά χρόνια ο Ουόλτερ Ράλεϊ σε ένα γράμμα που έγραψε στον Ροβέρτο Σεσίλ τον έκρινε ένοχο. Αμέσως μετά δημοσιεύθηκε στην Κολωνία ένα έργο που περιγράφει αναλυτικά την ενοχή της Βρετανικής κυβέρνησης στον φόνο του Νορθάμπερλαντ, μεταφράστηκε στα Γερμανικά, τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και τα Ισπανικά. Η νέα αναλυτική εξέταση κατέληξε οριστικά στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του οφείλεται σε αυτοκτονία.

Με την σύζυγο του Λαίδη Αικατερίνη Νέβιλ (1546 - 1596), κόρη του Τζων Νέβιλ, 4ου βαρόνου του Λάτιμερ και της Λαίδης Λούκι Σόμερσετ (25 Ιανουαρίου 1562) απέκτησε :

  • Χένρι Πέρσι, 9ος κόμης του Νορθάμπερλαντ
  • Τόμας Πέρσι
  • Γουίλιαμ Πέρσι, ποιητής
  • Σερ Τσάρλς Πέρσι
  • Λούκι Πέρσι, παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον Σερ Τζων Γούττον και σε δεύτερο γάμο τον Σερ Ούγο Όουεν
  • Ρίτσαρντ Πέρσι
  • Σερ Τζόσελυν Πέρσι
  • Άννα Πέρσι
  • Σερ Άλαν Πέρσι (πέθανε το 1613), παντρεύτηκε την Μαρία Φιτς
  • Ελεονώρα Πέρσι (1583 - 1650), παντρεύτηκε τον Γουίλιαμ Έρμπερ, 1ο βαρόνο του Πόουις
  • Τζωρτζ Πέρσι

Η σύζυγος του Αικατερίνη τάφηκε στο παρεκλήσι του Σαιν Πωλ μέσα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.[12]

  • "Percy, Henry (1532?-1585)". Dictionary of National Biography. London: Smith, Elder & Co. 1885–1900.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Χένρι Πέρσι, 8ος κόμης του Νορθάμπερλαντ
Γέννηση: 1532 Θάνατος: 21 Ιουνίου 1585
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Τόμας Πέρσι, 7ος κόμης του Νορθάμπερλαντ
Κόμης του Νορθάμπερλαντ

1572 - 1585
Διάδοχος
Χένρι Πέρσι, 9ος κόμης του Νορθάμπερλαντ