Φτυάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το φτυάρι είναι ένα εργαλείο για την μετατόπιση χαλαρών υλικών όπως ο άνθρακας, το χιόνι, το χώμα ή η άμμος. Χρησιμοποιείται στη δόμηση, την κηπουρική και τον αγροτικό τομέα. Είναι ένα συνήθως χειροκίνητο εργαλείο, σε μεγαλύτερες, μη χειροκίνητες μορφές το φτυάρι ονομάζεται σκαπτικό μηχάνημα.

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φτυάρια κατασκευάζονται συνήθως από σίδηρο ή χάλυβα και είναι πολύ ισχυρά. Η λεπίδα είναι διπλωμένη στην πλάτη και αυτό της παρέχει επιπλέον ακαμψία. Οι λαβές κατασκευάζονται συνήθως από ξύλο, χάλυβα ή ακόμη και ελαφρά συνθετικά υλικά και είναι καρφωμένες στη λεπίδα. Ένα κομμάτι σε σχήμα Τ τοποθετείται μερικές φορές στο τέλος της λαβής για την ενίσχυση του κρατήματος και τον καλύτερο έλεγχο, εφόσον το φτυάρι έχει σχεδιαστεί για τη μετακίνηση εδάφους και τα βαρέα υλικά.

Χρήσεις των φτυαριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φτυάρι χειρός μπορεί να προσαρμοστεί για πολλές διαφορετικές εργασίες και περιβάλλοντα, για παράδειγμα:

Ένα φτυάρι άνθρακα έχει συνήθως πλατιά επίπεδη λεπίδα με απότομα γυριστές πλευρές.

Ένα φτυάρι για χιόνι έχει συχνά μια πολύ μεγάλη λεπίδα με καμπύλες προς τα πάνω που συνδέονται με μία μακριά ίσια λαβή. Είναι σχεδιασμένο τόσο να πιέζει το χιόνι αλλά και για την άρση του. Η λεπίδα μπορεί να είναι μεταλλική ή και πλαστική για να είναι ελαφρύτερη.

Τα Φτυάρια - παιχνίδια είναι πλαστικά για να παίζουν τα παιδιά σε αμμώδεις παραλίες.

Κατηγορίες φτυαριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φτυάρι αποτελείται από δύο μέρη, το στέλεχος και την χειρολαβή. Το στέλεχος βοηθάει στο ανασήκωμα του υλικού που έχουμε επιλέξει να σκάψουμε. Η χειρολαβή βοηθάει στο να μπορούμε εύκολα να συγκρατήσουμε το φτυάρι και προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος του φτυαριού. Υπάρχουν πολλά είδη φτυαριών. Μερικά από αυτά είναι

  • Φτυάρι χειρός
  • Φτυάρι άνθρακα
  • Φτυάρι χιονιού κλπ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φτυάρι από την πρωτόγονη εποχή μέχρι σήμερα έχει υπάρξει ένα σημαντικό και εύκολο στη χρήση εργαλείο . Οι άνθρωποι στη Πρωτόγονη εποχή συνήθιζαν να δημιουργούν από τη φύση τους εργαλεία κατάλληλα για τις ανάγκες της εποχής. Το πρώτο φτυάρι δημιουργήθηκε με ένα χοντρό κομμάτι ξύλου και μια κατάλληλα σκαλιστή πέτρα. Έτσι το στέλεχος με ένα σχοινί ενώθηκε με την χειρολαβή. Το φτυάρι από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά και όχι μόνο για την ανακάλυψη πραγμάτων κάτω από το έδαφος. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για την βοήθεια του στην κατασκευή κτηρίων. Οι άνθρωποι εκείνη την εποχή συνήθιζαν να του δίνουν διαφορετικά μεγέθη και σχέδια για να ικανοποιήσουν την κάθε τους ανάγκη. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι τον χειμώνα για να αποφύγουν το ανεπιθύμητο χιόνι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν φτυάρια, κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα φτυάρια χιονιού. Αργότερα ο πρωτόγονος άνθρωπος ένοιωσε την ανάγκη να θάψει τους νεκρούς, και σε αυτή τη χρήση το φτυάρι τού ήταν αναγκαίο. Με την εξέλιξη των χρονών τα φτυαριά τελειοποιούνταν και εξελίσσονταν. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τα δημιουργήσουν όσο το δυνατότερο πιο πρακτικά και πιο κατάλληλα για τις ανάγκες τους. Με την πάροδο των χρονών αυτή η χρήση των φτυαριών συνεχιζόταν. Πολλές χιλιάδες χρόνια αργότερα στις περιόδους πολέμων περίπου το 1700 μ.Χ. οι κάτοικοι των χώρων που είχαν πόλεμο χρησιμοποιούσαν το φτυάρι ως μέσο για να καταφέρουν να ξεφύγουν. Έσκαβαν λάκκους και εκείνοι με τις οικογένειες τους κατέφευγαν μακριά η κρυβόντουσαν. Ακόμα και σήμερα δημιουργούνται νέες εφευρέσεις για ηλεκτρικά φτυάρια. Τα φτυάρια στις μέρες μας είναι παρά πολύ χρήσιμα και μας ικανοποιούν πολλές μας ανάγκες. Το φτυάρι είναι ένα εργαλείο το όποιο μας βοηθά να σκάβουμε. Αποτελείται από την χειρολαβή και το στέλεχος. Η χειρολαβή μας βοηθά στο να πιάνουμε το φτυάρι, έτσι ώστε να μένει σταθερό. Κινούμε τη χειρολαβή με την βοήθεια της βαρύτητας εφόσον τη γέρνουμε προς τα κάτω. Η χειρολαβή μας βοηθά ιδιαίτερα στην εύκολη χρήση και στήριξη του φτυαριού αφού η χειρολαβή είναι αρκετά μακριά ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουμε. Το δε στέλεχος μας βοηθά στη συγκράτηση του υλικού που πρόκειται να ανασηκώσουμε με την βοήθεια της χειρολαβής και του νομού της βαρύτητας. Το στέλεχος έχει ως σκοπό να σηκώνει το υλικό που επιλέξαμε και σε συνδυασμό με τη χειρολαβή το ανασήκωμα γίνεται πολύ πιο εύκολα.