Φεστιβάλ Γάμου Γκαλίτσνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παραδοσιακός χορός στο Φεστιβάλ Γάμου Γκαλίτσνικ

Το Γαμήλιο Φεστιβάλ Γκαλίτσνικ (λατινικοί χαρακτήρες: Galičnik, σλαβομακεδονικά: Галичка свадба‎‎) είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο χωριό Γκαλίτσνικ της Βόρειας Μακεδονίας κοντά στην πόλη Δίβρη, όπου ένα επιλεγμένο ζευγάρι παντρεύεται στον παραδοσιακό γάμο "Galička". Παραδοσιακά ο γάμος διαρκούσε 5 ημέρες με τις κύριες δραστηριότητες την Ημέρα του Αγίου Πέτρου (12 Ιουλίου) κάθε χρόνο. Ήταν η μόνη περίοδος του χρόνου όπου παντρευόντουσαν τα ζευγάρια. Σήμερα είναι μέρος του φεστιβάλ "Galičko Leto" (Καλοκαίρι Γκαλίτσνικ), μία διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο πλησιέστερα στις 12 Ιουλίου και χρησιμεύει ως πολιτιστικό και τουριστικό αξιοθέατο.

Κατά τη διάρκεια του γάμου, οι άντρες χορεύουν τον πολεμικό χορό Τέσκοτο, συμβολίζοντας τον αγώνα του σλαβομακεδονικού λαού ανά τους αιώνες.[1]

Κάθε χρόνο, ζευγάρια από όλη την Βόρεια Μακεδονία συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό διοργανωμένο από τους διοργανωτές, ώστε να είναι το ζευγάρι που θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Γάμου στο Γκαλίτσνικ, έχοντας έναν παραδοσιακό γάμο τύπου "Γκαλίστκα" (Galička). Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα νέο ζευγάρι για το φεστιβάλ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Teskoto». soros.org.mk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2009.