Φαζίλ Οντέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαζίλ Οντέρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1926
Καϊμακλί
Θάνατος24  Μαΐου 1958
Λευκωσία
Αιτία θανάτουτραύμα από μαχαίρι
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανική Κύπρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
δημοσιογράφος[1]

Ο Φαζίλ Οντέρ (Ομορφίτα, 1926 - 24 Μαΐου 1958) ήταν τουρκοκύπριος δημοσιογράφος ο οποίος αγωνίστηκε για την ειρήνη μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών κοινοτήτων στην Κύπρο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαζίλ Οντέρ γεννήθηκε στην Ομορφίτα το 1926. Ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο, αλλά δεν κατάφερε να συνεχίσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους. Στη συνέχεια, μαζί με τον αδελφό του Κεμάλ μαθήτευσε σε ένα μαγαζί που πουλούσε σαμάρια. Μετά την ολοκλήρωση της μαθητείας, άνοιξε ένα μαγαζί που πουλούσε σαμάρια μαζί με ένα συνεργάτη.

Από το 1949 και μετά, έγινε μέλος διάφορων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας.[2] Το 1951, ξεκίνησε να εργάζεται στον Τουρκικό Λογοτεχνικό Σύνδεσμο. Ο Αϊχάν Χικμέτ, δικηγόρος εκπαιδευμένος στη Βρετανία, μαζί με τους Αχμέτ Μάλιο, Ντερβίς Καβάζογλου, Μεχμέτ Εντίσογλου και τον Οντέρ ίδρυσαν τον σύνδεσμο για την περαιτέρω εκπαίδευση τους στην πολιτική, οικονομία και ιδεολογία, αλλά και για να ενθαρρύνουν την διάδοση των ιδεών του σοσιαλισμού στα μέλη και μη μέλη με τις δραστηριότητές τους. Η οργάνωση επίσης υπηρέτησε ως κομβικό σημείο που επέτρεψαν στους κατοίκους να ακούσουν εκπομπές του Ράδιου Μόσχας, όπου ο τούρκος συγγραφέας Ναζίμ Χικμέτ εξορίστηκε από την Τουρκία.

Ο Οντέρ τελικά ίδρυσε μια εφημερίδα με τίτλο Inkılâpçı (Επαναστάτης) το 1955. Διορίστηκε συντάκτης, ενώ ο Αχμέτ Σαντί και ο Καβάζογλου έγιναν συντάκτες αρθρογραφώντας για την εφημερίδα. Δημοσίευσαν άρθρα για την κυπριακή εργατική τάξη και τάχθηκαν υπέρ της ενότητας των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ωστόσο, μετά την δέκατη πέμπτη έκδοση της εφημερίδας, έκλεισε. Η εφημερίδα θεωρούταν απειλή για τους Βρετανούς, ενώ το ίδιο έτος έκλεισε και η εφημερίδα Νέος Δημοκράτης. Συνέβαλε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Γεωργικής Σχολής στην Κύπρο.

Δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οντέρ δολοφονήθηκε από μέλη της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης στις 24 Μαΐου 1958. Πιστεύεται ότι η διαταγή για την δολοφονία του ήρθε λόγω της απειλής που έφερε για τους εθνικιστές λόγω των σοσιαλιστικών του πεποιθήσεων και την στάση του κατά της διαίρεσης της Κύπρου, υποστηρίζοντας την ιδέα της ενωμένης Κύπρου.

Έχει αναφερθεί ότι, ενώ ο Οντέρ πυροβολήθηκε, η πρώτη σφαίρα δεν ήταν θανατηφόρα και σκοτώθηκε αφού προσπάθησε να ακινητοποιήσει σε ένα από τους δολοφόνους του, όταν ο δεύτερος δολοφόνος του τον μαχαίρωσε στην πλάτη. Η γυναίκα του Ζεχρά και η κόρη του Αϊσέ δεν κατάφεραν να παραστούν στην κηδεία. Μόνο η αδερφή του και δύο άλλοι συγγενείς κατάφεραν να παραστούν στην κηδεία. Οι συγγενείς του ακόμα δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν αν ο Οντέρ ήταν πράγματι το άτομο που τάφηκε στο τάφο που αναγράφει το όνομά του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουνίου 2019.
  2. ICTUR, επιμ. (2005). Trade Unions of the World (6th έκδοση). London, UK: John Harper Publishing. ISBN 0-9543811-5-7. 

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]