Τσάντλερ Μπινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσάντλερ Μπινγκ
Τα Φιλαράκια
Πρώτη εμφάνιση"Πιλότος" (1994)
Τελευταία εμφάνιση"Το Τελευταίο" (2004)
Δημιουργήθηκε απόΝτέιβιντ Κρέιν
Μάρτα Κάουφμαν
Κέβιν Σ. Μπράιτ
Εκφωνείται απόΜάθιου Πέρι
Τζόσουα Ντουβάλ Πρέστον (Νέος)
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΤσάντλερ Μύριελ Μπινγκ
ΦύλοΑρσενικό
ΙδιότηταΣτατιστική ανάλυση και αναδιάταξη δεδομένων (σεζόν 1–9)
Junior Advertising Copywriter (σεζόν 9–10)
ΥπηκοότηταΑμερικάνος
Οικογένεια
ΓονείςΤσάρλς Μπινγκ (πατέρας)
Νόρα Μπινγκ (μητέρα)
ΣύζυγοςΜόνικα Γκέλερ (π. 2001)
ΠαιδιάΤζακ Μπινγκ (υιοθετημένος γιος)
Έρικα Μπινγκ (υιοθετημένη κόρη)
Συγγενείς

Ο Τσάντλερ Μύριελ Μπινγκ είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας από το sitcom του NBC, Τα Φιλαράκια, που απεικονίζεται από τον Μάθιου Πέρι.[1] Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1968, από την Νόρα Τάιλερ Μπινγκ (Μόργκαν Φέρτσαιλντ), μια μυθιστοριογράφο που γράφει ερωτικά βιβλία και τον Τσάρλς Μπινγκ (Κάθλιν Τέρνερ), έναν γκέι θηλυπρεπή και αστέρας μιας γκέι παράστασης (drag show) στο Λας Βέγκας που ονομάζεται "Viva Las Gay-gas" ως Ελένα Χάντμπάσκετ. Έχει καταγωγή από τη Σκωτία και τη Σουηδία. Είναι μοναχοπαίδι και προφανώς προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια. Οι γονείς του Τσάντλερ του ανακοίνωσαν το διαζύγιο στο δείπνο των Ευχαριστιών όταν ήταν εννέα ετών, γεγονός που τον κάνει να αρνηθεί να γιορτάσει τις διακοπές των Ευχαριστιών στην ενηλικίωσή του (ή όπως λέει η Μόνικα, να μποϊκοτάρει τις γιορτές των προσκυνητών) και να αναπτύξει την περιβόητη αίσθηση του χιούμορ ως αμυντικό μηχανισμό. Αποκαλύπτεται στην πρώτη σεζόν ότι πήγε σε γυμνάσιο αρρένων.

Ο καλύτερος φίλος του Τσάντλερ είναι ο Τζόι Τριμπιάνι (Ματ ΛεΜπλάνκ), ο οποίος είναι ο συγκάτοικος του. Ζούσε στο παρελθόν με τον καλό του φίλο Ρος Γκέλερ (Ντέιβιντ Σουίμερ). Γνώρισε την αδελφή του Ρος, τη Μόνικα Γκέλερ (Κόρτνεϊ Κοξ) και τη φίλη της, Ρέιτσελ Γκριν (Τζένιφερ Άνιστον), ενώ γιόρταζε την Ημέρα των Ευχαριστιών στο σπίτι των γονέων του Ρος. Ο Τσάντλερ ήταν το πρώτο άτομο που γνώριζε την αγάπη του Ρος για τη Ρέιτσελ. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ζει στο ακριβώς απέναντι διαμέρισμα από αυτό της Μόνικας και, μέσω αυτής, συναντά τη Φοίβη Μπουφέι (Λίζα Κούντροου). Ο Τσάντλερ έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ και είναι διαβόητος σαρκαστικός. Αποδίδει τον σαρκασμό του ως μηχανισμό άμυνας που ανέπτυξε λόγω του διαζυγίου των γονιών του όταν ήταν παιδί. Κατέχει το υψηλότερο εισόδημα όλης της παρέας του λόγω υπεύθυνης διαχείρισης εισοδήματος, έχοντας μάθει την αξία του χρήματος από νεαρή ηλικία. Υποφέρει από προβλήματα δέσμευσης και συχνά οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά αργότερα παντρεύεται τη Μόνικα στο τέλος της σεζόν 7. Στη σεζόν 10, αυτός και η Μόνικα υιοθετούν δίδυμα.

Ο Πέρι έλαβε κριτική για την απόδοσή του και ο Τσάντλερ Μπινγκ θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο δημοφιλείς τηλεοπτικούς χαρακτήρες όλων των εποχών.

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσάντλερ εργάζεται ως "Στατιστικός αναλυτής και αναδιαμορφωτής δεδομένων", αλλά το μισεί.

Ο Τσάντλερ ήταν ο συγκάτοικος του Ρος Γκέλερ στο κολέγιο. Ο Τσάντλερ συνάντησε τη μελλοντική του σύζυγο, Μόνικα Γκέλερ, ενώ γιορτάζει την Ημέρα των Ευχαριστιών με την οικογένεια Γκέλερ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στο κολέγιο. Σε μια συμβουλή από τη Μόνικα, ο Τσάντλερ μετακόμισε αργότερα στο Διαμέρισμα #19 στο Γκρίνουιτς Βίλατζ του Μανχάταν, απέναντι από το διαμέρισμα της Μόνικα; και τη συγκάτοικο της, Φοίβη Μπουφέι. Ο ηθοποιός Τζόι Τριμπιάνι μετακομίζει με τον Τσάντλερ, ο οποίος γίνεται ο καλύτερος φίλος του.

Ο Ρος και ο Τσάντλερ ήταν φίλοι από το κολέγιο, όπου ήταν συγκάτοικοι. Ήταν μαζί σε μια μπάντα. Ο Τσάντλερ έμαθε επίσης το "Hug and Roll" από τον Ρος όταν έβγαινε με τη Τζάνις.[2]

Μέχρι να μετακομίσει με τη Μόνικα, ο Τσάντλερ μοιράστηκε ένα διαμέρισμα με τον καλύτερό του φίλο, Τζόι Τριμπιάνι. Το διαμέρισμα των Τσάντλερ και Τζόι είναι ένα σημαντικό σημείο εστίασης για τη σειρά ως ένας από τους λίγους χώρους συνάντησης της παρέας. Οι δύο σχηματίζουν μια στενή και διαρκή φιλία και μπαίνουν σε πολλές χιουμοριστικές καταστάσεις. Στο πιλοτικό επεισόδιο της σειράς Τζόι, η αδελφή του Τζόι, Τζίνα, εκφράζει εν συντομία την πεποίθησή της ότι Τζόι και Τσάντλερ ήταν ομοφυλόφιλο ζευγάρι.

Όταν ο Τσάντλερ θεωρεί για πρώτη φορά τον Τζόι ως συγκάτοικο, οι δύο ξεκινούν λάθος όταν ο Τζόι λέει ότι «είναι κουλ με τους γκέι» (ο Τζόι υποθέτει ότι ο Τσάντλερ ήταν γκέι). Ο Τζόι μετακομίζει, πριν γίνει όμως αυτό, ο Τσάντλερ είχε ήδη επιλέξει έναν συγκάτοικο - έναν φωτογράφο μόδας με μια αδερφή του να είναι σταρ σε ταινίες πορνό. Αλλά αφού ο εκκεντρικός γείτονάς τους ο κος Χέκλς (Larry Hankin) λέει στον φωτογράφο ότι είναι ο νέος συγκάτοικος του Τσάντλερ και είναι σε θέση να ανοίξει την ξεκλειδωμένη πόρτα του Τσάντλερ, ο φωτογράφος φεύγει. Αυτό αναγκάζει τον Τσάντλερ να δώσει τα κλειδιά στον Τζόι και ανακαλύπτουν ότι είχαν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης για το Baywatch και τη μπύρα. Ο Τσάντλερ συχνά υποστηρίζει τον Τζόι κατά τη διάρκεια της σειράς, υποστηρίζοντας πάντα τον Τζόι σε κάθε βήμα της καριέρας του σε μια καριέρα στον κλάδο της ηθοποιίας, εκτός από το να πληρώσει το ενοίκιο, να πληρώσει τις κεφαλές του Τζόι, να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού και ακόμη και να δώσει χρήματα στον Τζόι για τα πολυάριθμα ραντεβού του. Ακόμα και όταν αγοράζει ένα νέο σπίτι για τη δική του οικογένεια, ο Τσάντλερ αποκαλύπτει ότι πρόκειται να έχει ένα «δωμάτιο Joey» σε αυτόν.

Η σχέση μεταξύ των δύο είναι ισορροπημένη: ο Τζόι βλέπει τον Τσάντλερ ως τον πνευματικό του ανώτερο, ενώ ο Τσάντλερ αναγνωρίζει τον Τζόι ως τον πιο σίγουρο ομόλογό του, ειδικά όταν πρόκειται για ρομαντισμό και ο Τσάντλερ παίρνει συχνά συμβουλές από τον Τζόι για το πώς να γνωριστεί καλύτερα με τις γυναίκες.

Ο Τσάντλερ και η Ρέιτσελ αρχικά δεν άρεσε ο ένας στον άλλο, αλλά μεγάλωσαν και έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Στο "Αυτό με όλα τα τσιζκέικ"/"The One with All the Cheesecakes" ο Τσάντλερ και η Ρέιτσελ κλέβουν και μοιράζονται το cheesecake που ανήκε αρχικά στον γείτονα του κάτω ορόφου. Η Ρέιτσελ, που εργάζεται για τον Ράλφ Λόρεν, είναι επίσης αυτή που βοηθά τον Τσάντλερ να διαλέξει το κουστούμι του γάμου του. Η Ρέιτσελ, επίσης, γνωρίζει τον Τσάντλερ στο αφεντικό της, τη Τζοάνα (Άλισον ΛαΠλάκα). Η Ρέιτσελ και ο Τσάντλερ δεν έχουν ποτέ καμία ρομαντική σχέση εκτός από μια ματιά πίσω στην εποχή τους στο κολέγιο όταν έφτιαξαν. Επίσης, στις σκέψεις της Ρέιτσελ στο επεισόδιο "Αυτό με το φλας μπακ"/"The One with the Flashback".

Ο Τσάντλερ και η Φοίβη είναι καλοί φίλοι. Μερικές φορές είναι ανόητοι και διασκεδάζουν μεταξύ τους. Στο "Αυτό με το τούνελ"/"The One with the Metaphorical Tunnel", Φοίβη και Τσάντλερ παίζουν κρυφτό. Παίζουν επίσης παιχνίδια, όπως να έρχονται με ονόματα υπερηρώων και να ξαπλώνουν τους Barcaloungers σαν καουμπόηδες. Μοιράζονται ένα ντουέτο του "Endless Love" στο τέλος ενός επεισοδίου, όταν ο Τσάντλερ είναι λυπημένος μετά από διάλυση με την on-off φίλη του Τζάνις (Μάγκι Γουίλερ). Στο "Αυτό που όλοι μαθαίνουν την αλήθεια"/"The One Where Everyone Find out", προσπαθεί να τον ξεγελάσει για να πιστέψει ότι προσελκύεται σε αυτόν, αλλά η Μόνικα του λέει ότι η Φοίβη τον βρίσκει γοητευτικό με έναν "σεξουαλικό" τρόπο, υποδεικνύοντας ότι τυχόν υπαινιγμοί ρομαντισμού είναι αστείοι. Η Φοίβη είναι ο αρχικός λόγος που ο Τσάντλερ έκοψε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου "Αυτό με τον αντίχειρα"/"The One With the Thumb", μετά από διαμάχη μεταξύ της παρέας για το κάπνισμα του. Ο ίδιος πάει να φύγει από το διαμέρισμα όταν η Φοίβη του προσφέρει 7.000$ για να μην καπνίσει ξανά.

Ο Τσάντλερ είναι αγενής, τρελός και αποχωρισμένος και από τους δύο γονείς του. Υποφέρει από ζητήματα δέσμευσης, που οφείλονται στο να μεγαλώσει σε ένα διαλυμένο σπίτι χωρίς να έχει ιδέα για το πώς φαίνεται ένας σταθερός γάμος, μπορεί να είναι νευρωτικός και εξαιρετικά αμυντικός, με το χιούμορ ως ασπίδα του. Ο Τσάντλερ συσχετίζει επίσης όλα όσα συνδέονται με το διαζύγιο των γονιών του με αρνητικό φως, ειδικά την Ημέρα των Ευχαριστιών, όπου οι γονείς του αποκαλύπτουν το χωρισμό τους από μια γαλοπούλα όπου ο πατέρας του σχεδιάζει να φύγει με το αγόρι του λεωφορείου.

Και οι δύο γονείς του Τσάντλερ είναι εξαιρετικά σεξουαλικά αδιάκριτοι και έχει κάνει αρκετές υπαινιγμούς ότι τους είχε πιάσει κατά τη διάρκεια σεξουαλικών πράξεων. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν τον πατέρα του με άλλους άντρες. Μεταξύ άλλων, παραπέμπει στο να έχει δει όργια μέχρι την ηλικία των επτά ετών και να παίζει τον "ακροαριστερό" χορευτή κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πατέρα του "It's Raining Men" όταν μεγάλωνε. Η μητέρα του, Νόρα, είναι μια παγκοσμίως γνωστή συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων, η οποία αποδεικνύεται όταν ο βραχυπρόθεσμος φίλος της Ρέιτσελ, Πάολο, -ο οποίος είναι Ιταλός και μόλις που μιλάει αγγλικά- φαίνεται να την γνωρίζει.

Ο Τσάντλερ άρχισε να καπνίζει όταν ήταν εννέα ετών αφού οι γονείς του ανακοίνωσαν το διαζύγιο τους. Η πρώτη φορά που φαίνεται να καπνίζει ο Τσάντλερ είναι κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν και τιμωρείται από τους φίλους του ότι έχει σπάσει το σερί των τριών ετών ως μη καπνιστής. Κάνει μια αρκετά καλή δουλειά στον έλεγχο της συνήθειάς του καθ 'όλη τη διάρκεια της σειράς, αν και μερικές φορές δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό και έχει ένα μόνο τσιγάρο ή μία μόνο ρουφιξιά τσιγάρου από κάποιον άλλο. Η μόνη σημαντική υποτροπή του συμβαίνει στη σεζόν 9 όταν μένει στην Οκλαχόμα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για δουλειά και καπνίζει «τρία χαρτοκιβώτια σε τρεις ημέρες» επειδή όλοι οι συνάδελφοί του ανάβουν τσιγάρο κατά τη διάρκεια εργασιακών συναντήσεων. Υπόσχεται στη Μόνικα να μην καπνίσει ξανά, και δεν φαίνεται να καπνίζει στη σειρά μετά από αυτό το σημείο.

Η κύρια φράση του Τσάντλερ ξεκινά προτάσεις με "Θα μπορούσε να είναι πιο..."/"Could that BE any more...".

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσάντλερ φοβάται τη δέσμευση και είχε τις λιγότερες σχέσεις από όλους τους Φίλους. Παρ 'όλα αυτά, είναι ο πρώτος που έχει δεσμευτεί γάμο που δεν τελειώνει με διαζύγιο.

Στο γάμο του Ρος στο Λονδίνο, η Μόνικα και ο Τσάντλερ κοιμούνται μαζί και αποφασίζουν να αρχίσουν να βγαίνουν. Προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους μυστική, καθώς δεν είναι σίγουροι για το πώς θα αντιδρούσαν οι άλλοι. Τελικά, ωστόσο, όλοι ανακαλύπτουν και δίνουν την ευλογία τους. Τα πράγματα γίνονται σύντομα τεταμένα όταν η Μόνικα αποκαλύπτει ότι αρχικά έψαχνε τον Τζόι για ένα βράδυ, αλλά συμφιλιώθηκαν. Ο γάμος τους πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φινάλε της σεζόν 7. Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, η Μόνικα και ο Τσάντλερ υιοθετούν δίδυμα, λόγω της αδυναμίας τους να συλλάβουν.

Πριν από τη σχέση του με τη Μόνικα, ο Τσάντλερ είχε σχέση on-and-off με τη Τζάνις Χόσενστειν (Μάγκι Γουίλερ). Είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της ζωής του, παρόλο που λυπάται που τη γνωρίζει και συνεχίζει να τελειώνει τη σχέση τους στην σεζόν 1. Την καλεί στη σεζόν 2 λόγω του φόβου ότι είναι μόνη, μόνο για να ανακαλύψει ότι είναι παντρεμένη και έγκυος. Στο φινάλε της σεζόν 2, συναντιούνται αφού συνομιλούν άγνωστα μεταξύ τους στο διαδίκτυο όταν ο σύζυγός της την εξαπατά και γρήγορα επιστρέφουν μαζί. Η σχέση διαρκεί από τα πρώτα επεισόδια της σεζόν 3, με τον Τσάντλερ να είναι πραγματικά ενθουσιασμένος από αυτήν, αλλά όταν φιλά τον σύζυγό της ενώ εν μέσω του διαζυγίου της, ο Τσάντλερ την παροτρύνει να επιστρέψει στον σύζυγό της, χωρίς να θέλει να καταστρέψει την οικογένειά της. Ωστόσο, η Τζάνις κάνει περαιτέρω εμφανίσεις αργότερα στη σειρά, ακόμη και μετά αφού και οι δύο παντρεύτηκαν άλλους ανθρώπους.

Η Κάθι (Πάγκετ Μπρούστερ) εμφανίζεται στην τέταρτη σεζόν του σειράς. Ο Τσάντλερ την βλέπει στο Central Perk και ρωτά την παρέα αν πρέπει να την ζητήσει να βγούν, μόνο για να μάθει ότι περίμενε ήδη το ραντεβού της, με τον Τζόι. Τότε ο Τσάντλερ και η Κάθι ερωτεύονται ο ένας τον άλλον παρόλο που η Κάθι βγαίνει με τον Τζόι. Αυτό προκαλεί τεράστια τριβή μεταξύ του Τζόι και του Τσάντλερ, αλλά αυτό επιλύεται και Τσάντλερ και Κάθι συναντιούνται και αρχίζουν να βγαίνουν. Είναι ηθοποιός και ο Τσάντλερ γίνεται εξαιρετικά παρανοϊκός όταν η Κάθι μοιράζεται μια σεξουαλική σκηνή με τον συμπρωταγωνιστή της, προκαλώντας μια μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο. Η παράνοια του Τσάντλερ οδηγεί την Κάθι να έχει σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της, με αποτέλεσμα να χωρίσουν.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσάντλερ εργάζεται στη στατιστική ανάλυση και στην αναδιάρθρωση δεδομένων, την οποία αναλαμβάνει ως προσωρινή εργασία. Παρά το γεγονός ότι δεν του άρεσε η δουλειά του, ο Τσάντλερ μένει επειδή του δίνει συνεχώς προαγωγές και αυξήσεις, και τελικά έγινε αφεντικό στους παλιούς συνεργάτες του. Οι φίλοι του δεν καταλαβαίνουν τι κάνει (εκτός από τον Ρος επειδή ήταν αυτός που ετοίμασε τις ερωτήσεις) κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για το διαμέρισμα των Μόνικα και Ρέιτσελ στο επεισόδιο "Αυτό με τα έμβρυα"/"The One With the Embryos", όπου η Ρέιτσελ μαντεύει "πομποποιός"/"transponster" για τον τίτλο της δουλειάς του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους Τσάντλερ και Τζόι να κερδίσουν το διαμέρισμα.

Στο επεισόδιο "Αυτό με την Έμμα που κλαίει"/"The One Where Emma Cries", ο Τσάντλερ κοιμάται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης και όταν ξυπνά, συνειδητοποιεί ότι είχε συμφωνήσει να ηγηθεί του νέου τμήματος στην Τάλσα. Ο Τσάντλερ εγκατέλειψε τη δουλειά του τα Χριστούγεννα, ώστε να μπορεί να πετάξει σπίτι στη Νέα Υόρκη για να είναι μαζί με τη Μόνικα. Η Μόνικα βοηθά τον Τσάντλερ να εξασφαλίσει δουλειά στη διαφήμιση μέσω ενός παλιού συναδέλφου της. Πολύ απογοητευμένος ο Τσάντλερ, ξεκινά ως απλήρωτος ασκούμενος. Ωστόσο, η πιο ώριμη προσέγγισή του τελικά αποδίδει και εξασφαλίζει μια εργασία πλήρους απασχόλησης στην επιχείρηση ως junior copywriter.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Galindo, Brian (12 Αυγούστου 2013). «25 Fascinating Facts You Might Not Know About 'Friends'». Buzzfeed.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2013. 
  2. «The One Where the Stripper Cries». Friends. Κύκλος 10. February 5, 2004. NBC.