Τριανταφυλλιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τριανταφυλλιά
Κόκκινο τριαντάφυλλο
Κόκκινο τριαντάφυλλο
Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosidae)
Τάξη: Ροδώδη (Rosales)
Οικογένεια: Ροδοειδή (Rosaceae)
Γένος: Ροδή (Rosa)
L.
Είδη

Περίπου 30 είδη, δείτε κείμενο

Η τριανταφυλλιά (επιστ. ονομ.: Ροδή, Rosa) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae)

Ροζ τριαντάφυλλο
Λευκό τριαντάφυλλο

Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς.

Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους. Πολλαπλασιάζεται με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό.

Συμβολισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τριαντάφυλλα έχουν μεθυστική άρωμα, Ένα τριαντάφυλλο σε οποιοδήποτε χρώμα εκφράζει την ευγνωμοσύνη και την απλότητα, όμως μέσω των διαφόρων χρωμάτων εκφράζονται διαφορετικά συναισθήματα .

ΛΕΥΚΟ

  • Τα λευκά τριαντάφυλλα έχουν ονομαστεί και ως "λουλούδι του φωτός". Είναι πάντοτε συνώνυμα με την αγνότητα και την αρετή. Τα άσπρα τριαντάφυλλα συμβολίζουν την καθαρότητα, την αθωότητα, και την αιώνια αγάπη, μια αγάπη που βασίζεται στην πίστη, το σεβασμό και την αφοσίωση. Την αγνή, ειλικρινής αγάπη που αντέχει στο χρόνο. Το δεσμό μεταξύ δύο ατόμων ή των αιώνιο δεσμό. Το αγνό τους χρώμα αποπνέει σεβασμό και εκφράζει την ελπίδα για το μέλλον, καθιστώντας τα ιδανικά για ξεχωριστές επίσημες περιστάσεις όπως: επετείους, αρραβώνες, γάμους, βαπτίσεις, γέννηση μωρού, αποφοιτήσεις, εγγένεια κ.α.


Κόκκινο / μπορντό

  • Το κόκκινο / μπορντό τριαντάφυλλο συμβολίζει την αγάπη το πάθος και των έρωτα. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι ένα από τα παγκόσμια σύμβολα της αληθινής αγάπης και της ρομαντικής διάθεσης. Είναι ιδανικά για ξεχωριστές περιστάσεις όπως: Η Επέτειος, Η ημέρα που γνωρίσαμε το άλλο μας μισό, Η ήμερα των Ερωτευμένων κ.α.


Ρόζ

  • Το ρόζ / απαλό ρόζ τριαντάφυλλο συμβολίζει την αγάπη, την ευγνωμοσύνη τον ρομαντισμό και την εκτίμηση. Τα τριαντάφυλλα σε απαλό ροζ χρώμα συνδέονται με την ευγένεια, την κομψότητα και τον θαυμασμό και μπορούν να προσφερθούν για να εκφράσουν τη συμπόνια, τρυφερά συναισθήματα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ελλαδική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 13, εκδόσεις Γιάννη Ρίζου κ'Σία Ε.Ε, έκδοση ενημερωμένη 1991, σελ.243

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]