Τρίχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχηματική απεικόνιση δέρματος και τρίχας

Η τρίχα είναι νηματοειδές βιολογικό υλικό που φύεται από το δέρμα. Αποτελείται από την πρωτεΐνη κερατίνη. Υπάρχουν δύο είδη τριχών, οι τελογενείς, που είναι παχιές και μακριές και οι χνοώδεις που είναι λεπτές και κοντές και αποτελούν το χνούδι. Η λέξη προέρχεται από το μεσαιωνικό τρίχα, προερχόμενο από την αιτιατική "τὴν τρίχα" του αρχαίου ἡ θρίξ (ίδιας σημασίας) [1] < θρίχ-ς < ρίζα θριχ- με προσθήκη του τελικού -ς και ανομοίωση τρόπου άρθρωσης [khs > ks]. Η γενική τριχός προέρχεται από τη γενική θριχός του θρίξ (από το θ. θριχ- με προσθήκη της κατάληξης -ος που είναι χαρακτηριστικό της γενικής τριτόκλιτων ουσιαστικών) με ανομοίωση δασέων [th-kh > t-kh].

Θύλακας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θύλακας της τρίχας είναι το σημείο στο δέρμα από όπου φύεται η τρίχα. Στο θύλακα είναι προσκολλημένοι σμηγματογόνοι αδένες που εκκρίνουν το σμήγμα, ουσία που λιπαίνει τις τρίχες και το δέρμα. Στο θύλακα επίσης αναρτάται και ένας μυς, ο ορθωτήρας μυς της τρίχας που μπορεί και σηκώνει την, συνήθως γερμένη, τρίχα κάθετα στην επιφάνεια του δέρματος.

Στέλεχος της τρίχας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μέρος της τρίχας που βρίσκεται πάνω από το δέρμα ονομάζεται στέλεχος. Το στέλεχος αποτελείται από νεκρά κύτταρα που έχουν μετατραπεί σε κερατίνη και από συνδετικό υλικό μαζί με μικρές ποσότητες νερού. Η δομή αυτή της τρίχας εξηγεί γιατί δεν αισθανόμαστε πόνο όταν κόβονται τα μαλλιά.

Το στέλεχος της τρίχας αποτελείται από τρία στρώματα. Το εσωτερικό μέρος του στελέχους ονομάζεται medulla και παρατηρείται μόνο σε μεγάλες και χοντρές τρίχες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]