Το Άσπρο Κουνέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Άσπρο Κουνέλι (σε άλλες μεταφράσεις ερμηνεύεται ως Λευκό Κουνέλι ή Ασπροκούνελος) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας από το βιβλίο του Λιούις Κάρολ, το 1865, Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Εμφανίζεται στην αρχή του βιβλίου, στο Κεφάλαιο 1, φορώντας ένα γιλέκο και μουρμουρίζοντας:

«Θεέ μου! Ω Θεέ μου! Θα αργήσω!»

Η Αλίκη τον ακολουθεί στην τρύπα του κουνελιού στη Χώρα των Θαυμάτων. Η Αλίκη τον συναντά ξανά όταν την μπερδεύει με την υπηρέτριά του Μέρι Ανν και εκείνη παγιδεύεται στο σπίτι του όταν μεγαλώσει πολύ. Το Κουνέλι επανεμφανίζεται στα τελευταία κεφάλαια ως υπηρέτης του Βασιλιά και της Βασίλισσας Ντάμα Κούπα.

Απεικόνιση του Άσπρου Κουνελιού από τον Τζόν Τένιελ.

Η προέλευση του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία προέλευσης αυτού του χαρακτήρα έχει πραγματικές ρίζες. Οι πρόγονοι του Λιούις Κάρολ, ο οποίος τους επισκεπτόταν συχνά, ζούσαν κοντά στην πόλη Μπέβερλι, η οποία βρίσκεται στο Γιορκσάιρ. Εκεί, όπως σε κάθε αξιοπρεπή οικισμό της Ευρώπης, μέχρι σήμερα υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Χτίστηκε το 1120 και είναι αξιοσημείωτη για το γεγονός ότι στην πρόσοψή του απεικονίζεται ένα λευκό κουνέλι. Ναι, όχι απλό, αλλά ένα που φοράει μια τσάντα.

Το ειδώλιο ονομάστηκε «Κουνέλι Προσκυνητής» ή «Κουνέλι Αγγελιοφόρος» από τον ντόπιο πληθυσμό. Είναι γνωστό ότι τοποθετήθηκε στην πρόσοψη της εκκλησίας το 1330 και, σύμφωνα με μια εκδοχή, είναι μια συμβολική εικόνα ενός προσκυνητή. Η τσάντα που κρεμιέται στον ώμο του κουνελιού ονομάζεται "script". Στα σύγχρονα αγγλικά, αυτή η λέξη σημαίνει «σενάριο» ή «χειρόγραφο», αλλά στο Μεσαίωνα, έτσι ονομαζόταν ο ταξιδιωτικός σάκος του προσκυνητή, στον οποίο κρατούσε χρήματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ουσιαστικά, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα λογοπαίγνιο.

Παρεμπιπτόντως, μια άλλη διασκεδαστική ιστορία συνδέεται με το ειδώλιο του κουνελιού που ενέπνευσε τον Λιούις Κάρολ. Μερικοί κάτοικοι του Μπέβερλι πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι μόνο σύμβολο των προσκυνητών, αλλά και απεικόνιση του μύθου για τους κατοίκους του χωριού Γουίλμπι. Η πλοκή είναι απλή και απέριττη.

Όπως, το χωριό Γουίλμπι βρισκόταν στα πιο απομακρυσμένα σύνορα των κτήσεων του άρχοντα, και κάποτε οι κάτοικοί του συγκέντρωσαν κεφάλαια πολύ αργά για να πληρώσουν φόρους. Χρήματα υπήρχαν, αλλά δεν πρόλαβαν να τα παραδώσουν στον κύριό τους την καθορισμένη ώρα. Τότε ένας από τους κατοίκους του Γουίλμπι επισκέφτηκε μια "λαμπρή" σκέψη:

«Γιατί να μην κρεμάσετε μια τσάντα με τα χρήματα σε ένα κουνέλι και να τη στείλετε στον άρχοντα;» ο αυτιούχος θα οδηγήσει από το σημείο Α στο σημείο Β πιο γρήγορα από έναν άνθρωπο.»

Το κουνέλι της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίας, Μπέβερλι, Ανατολική Ιππασία του Γιορκσάιρ, Αγγλία.

Μετά από συνεννόηση, οι απλοϊκοί χωρικοί αποφάσισαν να κάνουν ακριβώς αυτό. Γέμισαν ένα σακουλάκι με χρήματα, το στερέωσαν σε ένα οικόσιτο κουνέλι και το άφησαν να φύγει. Τελικά, το ζώο όρμησε στο πλησιέστερο δάσος και κανείς άλλος δεν το είδε.

Δεν είναι γνωστό αν ο συγγραφέας της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων άκουσε αυτόν τον μύθο, αλλά είναι πολύ σουρεαλιστικό και αρκετά στο πνεύμα των βιβλίων του, όπως λένε οι βιογράφοι του. Οι ερευνητές του έργου του Λιούις Κάρολ πιστεύουν ότι το Άσπρο Κουνέλι κοιτούσε το ρολόι του όλη την ώρα και αργούσε για κάποιο λόγο. Έτσι, ο συγγραφέας αποφάσισε να κάνει ένα τέχνασμα με τη συνήθεια του Χένρι Λίντελ, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, να καθυστερεί τακτικά στις συναντήσεις. Είναι γνωστό ότι ο πατέρας της Άλις Λίντελ, ο οποίος έγινε το πρωτότυπο του κύριου χαρακτήρα των παραμυθιών του Λιούις Κάρολ, δεν διακρίθηκε με την ακρίβεια του.

Η περιγραφή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λευκό Κουνέλι είναι μία νευρική προσωπικότητα. Πολλοί από τους αναλυτές του των έργων του Κάρολ, συμπεραίνουν ότι είναι από τους πιο λογικούς κατοίκους της Χώρας των Θαυμάτων, καθώς οι ενέργειές του μοιάζουν περισσότερο με έναν μπερδεμένο ηλικιωμένο άνδρα, παρά με έναν τρελό στο επίπεδο του Τρελοκαπελά ή του Λαγού του Μάρτη. Είναι γνωστό ότι έχει ένα ψηλό επίπεδο ανησυχίας, αν και αυτό είναι αποτέλεσμα της κακής μεταχείρησης της Βασίλισσας Ντάμα Κούπα, που σίγουρα θα σκοτώσει το κουνέλι επειδή καθυστερεί να έρθει.

Στην ταινία του 1951, δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικός με την Αλίκη (κατά τη σκηνή της δίκης), αλλά όχι ότι θέλει να είναι ή ότι είναι ανταγωνιστής, αλλά επειδή ακολουθεί τις εντολές της Βασίλισσας του, αν και φαινόταν ότι προσπαθούσε να είναι καλός με την Αλίκη, κουνώντας το χέρι προσπαθώντας, να της καταστήσει σαφές ότι δεν είχε χρόνο να σταματήσει και να συζητήσει. Αυτό κάνει το κουνέλι έναν περίπλοκο χαρακτήρα και ο πραγματικός του ρόλος στην ιστορία μπορεί να φανεί με διάφορους τρόπους. Συνολικά, όμως, δεν είναι κακός και είναι τελικά μια ουδέτερη φιγούρα, καθώς ακολουθεί απλώς εντολές.

Σύνδρομος του Λευκού Κουνελιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σύνδρομος του Λευκού Κουνελιού, είναι ένα διαρκές αίσθημα ημιτελείας και αργοπορίας. Σε αυτή την κατάσταση, ένα άτομο φοβάται να χάσει τις προθεσμίες, να μην είναι εγκαίρως από το σημείο Α στο σημείο Β. Δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αντικειμενικά τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη εργασία, γεγονός που οδηγεί σε διαρκώς αυξανόμενο άγχος.

Εικονογράφηση για την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" του Λιούις Κάρολ, από την Άλις Μπ. Γούντγουορντ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι σημερινοί άνθρωποι ζούνε σε επιταχυνόμενους ρυθμούς ζωής και συνεχώς πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Και παρόλο που δεν μπορεί να ονομαστεί φοβία, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία σε ένα άτομο. Μερικές φορές μια τέτοια προσωπικότητα καταλαβαίνει ότι μπορεί να πάρει το χρόνο του και ότι υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος, αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του.

Αιτίες αυτού του συνδρόμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφοροι λόγοι μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου λευκού κουνελιού:

  • την επιθυμία να κάνουμε τα πάντα και παντού
  • συνεχής βιασύνη
  • ανευθυνότητα
  • αδυναμία οργάνωσης του χρόνου
  • διάφορες περιστάσεις.

«Μερικοί ανοργάνωτοι άνθρωποι μπορεί εύκολα να καθυστερήσουν μια ώρα σε μια συνάντηση και όμως δεν θα καταλάβουν γιατί η γνωριμία τους είναι πολύ θυμωμένη. Απλώς δεν δίνουν καν σημασία. Άλλα ανοργάνωτα άτομα μπορεί επίσης να καθυστερήσουν, αλλά θα ζητήσουν συγγνώμη πολύ και κουραστικά από το άτομο που περίμενε. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι κάνοντας τα πάντα αργά, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Γι' αυτό μπορούν να πλένουν πολύ γρήγορα τα πιάτα ή να βγάλουν βόλτα τον σκύλο με απίστευτη ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών και σκέψεων, αναπτύσσεται o σύνδρομος του λευκού κουνελιού.»

Πώς να απαλλαγείτε από το σύνδρομο του λευκού κουνελιού;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να απαλλαγείτε από ένα δυσάρεστο συναίσθημα, το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με έναν ψυχολόγο. Θα βοηθήσει στον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας που συνέβαλε στην ανάπτυξη του συνδρόμου. Αν θέλετε να ξεπεράσετε μόνοι σας το σύνδρομο, συνιστάται να μάθετε πώς να προγραμματίζετε το χρόνο σας.

Το σύνδρομο του λευκού κουνελιού είναι αρκετά εύκολο να ξεπεραστεί, αλλά για αυτό πρέπει να καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να βιαστείτε στη ζωή. Πρέπει να μάθετε να διαθέτετε σωστά χρόνο για ξεκούραση, εργασία και διασκέδαση. Μόνο με την επίτευξη ισορροπίας σε όλους τους τομείς της ζωής, μπορείς να νιώσεις αρμονία μέσα σου.

Οι εμφανίσεις του στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην ταινία[1] του 1903, η οποία είναι η πρώτη ταινία που βασίζεται στο βιβλίο " Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων", το Λευκό Κουνέλι εμφανίζεται στα πρώτα λεπτά της ταινίας.
  • Εμφανίζεται στη ταινία της Ντίσνεϋ, όπου είναι ένας από τους κυριότερους χαρακτήρες. Το κουνέλι είναι μικρό και παχουλό. Φοράει γιλέκο και γκριζωπό παντελόνι με μυρτιά όταν βρίσκεται έξω από το κάστρο και τον παρατηρείται πάντα με το τεράστιο ρολόι του. Φοράει γυαλιά και τα μάτια του έχουν ρόζ χρώμα και βυσσινί κόρες. Εργάζεται για τη Βασίλισσα των Καρδιών, ωστόσο, το κουνέλι φοράει μια διαφορετική στολή από τους άλλους υπηρέτες στο μπροστινό μέρος έχει επίσης το σύμβολο της καρδιάς της βασίλισσας.
  • Στην ταινία του Τίμ Μπάρτον, όπου το όνομα του είναι Νίβενς ΜακΤουίσπ, οδηγεί την Αλίκη στη κουνελίσια τρύπα, η οποία έπειτα την οδηγεί στη Χώρα των Θαυμάτων. Έχει τη φωνή του Μάικλ Σιν.
  • Το Άσπρο Κουνέλι επίσης εμφανίζεται στην επόμενη ταινία του Τιμ Μπάρτον, "Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη[2]".

Οι εμφανίσεις του στα ηλεκτρονικά παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

American McGee's Alice[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Λευκό Κουνέλι έπινε τσάι με την Αλίκη και τους άλλους στο σπίτι του Τρελοκαπελά. Όταν ξέσπασε η φωτιά, ο Ασπροκούνελος πανικοβλήθηκε και είπε σε όλους ότι η Αλίκη πρέπει να ξυπνήσει για να επιβιώσει. Σε απόγνωση, ο Τρελοκαπελάς φώναξε το όνομά της, ξυπνώντας την για να γλιτώσει από τη φρικτή πυρκαγιά.

Μια εικονογράφηση του Άρθουρ Ράκχαμ από το "Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων".

Όταν η Αλίκη τον κυνηγούσε στο Χωριό των Καταδικασμένων, εκείνος συρρικνώθηκε και πέρασε από μια τρύπα. Η Αλίκη τον ακολούθησε μικρώνοντας τον εαυτό της με ένα χειροποίητο φίλτρο λίγο αργότερα.

Συναντήθηκαν ξανά στο δάσος της Χώρας των Θαυμάτων, όπου της είπε να βρει την Κάτερπιλαρ. Σκοτώθηκε από τον Τρελοκαπελά στη συνέχεια, επειδή συνθλίβτηκε κάτω από το πόδι του. Το Λευκό Κουνέλι ξαναζωντάνεψε όταν η Αλίκη ανέκτησε τα λογικά της μετά το θάνατο της Βασίλισσας των Καρδιών.

Alice: Madness Returns[4][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λευκό Κουνέλι εθεάθη να πλέει κατά μήκος ενός ποταμού με την Αλίκη κατά τη διάρκεια της θεραπείας ύπνωσης με τον Άνγκους Μπάμπι. Η Αλίκη και το Κουνέλι έπιναν τσάι σε ένα γιγάντιο φύλλο. Ωστόσο, την κοίταξε σιωπηλός και το κεφάλι του άρχισε να συσπάται. Η Αλίκη τον ρώτησε αν ήταν τρελός, και εκείνος απάντησε:

"Κάτι δεν πάει καλά; Παραααααά..."

Το κουνέλι άρχισε να αιμορραγεί από το στόμα, το αριστερό του μάτι βγήκε από την κόγχη του και τελικά το κεφάλι του εξερράγη τελείως, αιμορραγώντας πάνω στην Αλίκη. Ξεκίνησε το έναυσμα γεγονότων που έδειξαν ότι η Χώρα των Θαυμάτων είχε μολυνθεί από την παραφροσύνη της Αλίκης για άλλη μια φορά.

Η Αλίκη τον ξαναείδε αργότερα ως οικοδεσπότη των δωματίων επιβίωσης, μαζί με τον Τρελοκαπελά, όπου της είπε να βιαστεί στο τρένο της Κολάσεως, αφού ολοκληρώσει την πρόκληση. Ωστόσο, η κατάσταση του Κουνελιού παρέμενε άγνωστη, καθώς η εμφάνισή του στο δωμάτιο επιβίωσης είτε σήμαινε ότι αναζωογονήθηκε μετά την έκρηξη του κεφαλιού του, είτε η Αλίκη απλώς τον επισκεπτόταν σε κάποιο βασίλειο των νεκρών.

Ο συμβολισμός του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα λευκό κουνέλι έχει ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένους πολιτισμούς. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί ανθρακωρύχοι είχαν μια δεισιδαιμονία ότι αν έβλεπαν ένα λευκό κουνέλι έξω από το ορυχείο πριν πάνε στη δουλειά, σήμαινε ότι η καταστροφή ήταν επικείμενη.

Ωστόσο, η πιο κοινή μεταφορική έννοια που εφαρμόζεται σε ένα λευκό κουνέλι είναι από το "Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων". Όταν η Αλίκη βλέπει το Άσπρο Κουνέλι που βιάζεται, τον κυνηγά πέφτοντας μέσα στην τρύπα του κουνελιού. Και κάπως έτσι αρχίζει η περιπέτειά της.

Έτσι, το Λευκό Κουνέλι συμβολίζει την αρχή μιας μεταμόρφωσης της ζωής ή μιας νέας περιπέτειας, που "ανοίγει" το μυαλό σε νέες εμπειρίες. Μπορεί επίσης να συμβολίζει μια πνευματική αφύπνιση.

Άλλο ένα ρητό που προήλθε από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι «κάτω στην τρύπα του κουνελιού». Η Αλίκη έπεσε στην τρύπα του κουνελιού και μπήκε σε έναν υπέροχο αλλά παράξενο κόσμο. Έτσι, στη λαϊκή κουλτούρα, ο όρος έχει καταλήξει να σημαίνει να κυνηγάς κάτι, αλλά να χάνεσαι στη διαδικασία.

Λοιπές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γλυπτό του Λευκού Κουνελιού του Χοσέ ντε Κρηφτ (1959), Σέντραλ Παρκ, Νέα Υόρκη.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Μέριλιν Μάνσον στο άλμπουμ "EAT ME, DRINK ME", στο τραγούδι "Are You the Rabbit?" κάποιοι στίχοι αναφέρουν το Λευκό Κουνέλι.

Faster, faster, faster, faster, faster, faster

I'm late, I'm late

The hands I'm my clock are starting to shake

  • Το συγκρότημα Egypt Central[5] κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ το 2011 με τίτλο "White Rabbit" με το ομώνυμο τραγούδι.

Διάστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μικρός πλανήτης 17942 Whiterabbit[6] πήρε το όνομά του από το Λευκό Κουνέλι.

Διαβάστε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.researchgate.net/publication/343440095_Beware_the_White_Rabbit_Tim_Burton's_Alice_in_Wonderland_and_A_G_Howard's_Splintered_as_Gothic_Cautionary_Tales_for_Young_Girls
  2. https://www.alice-in-wonderland.net/resources/analysis/character-descriptions/white-rabbit/
  3. https://www.mapconsulting.com/avoid-the-white-rabbit-syndrome/#:~:text=Some%20leaders%20think%20that%20the,who%20cannot%20control%20their%20time.
  4. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/107110079701801201
  5. https://www.heraldextra.com/lifestyles/2006/may/10/white-rabbit-syndrome-from-alice-and-wonderland/
  6. https://www.urbandictionary.com/define.php?term=white%20rabbit%20syndrome
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3641650/
  8. https://www.medicinanarrativa.eu/so-much-inside-alice-wonderland-for-medical-humanities
  9. https://www.britannica.com/topic/White-Rabbit
  10. https://britishheritage.com/travel/real-story-alice-wonderland
  11. https://exhibitions.lib.umd.edu/alice150/alice-in-wonderland/wonderland-characters
  12. https://learningenglish.voanews.com/a/3240888.html
  13. https://www.themarginalian.org/2016/02/19/amanda-palmer-white-rabbit/
  14. https://worldbirds.com/rabbit-symbolism/