Τογιοχάρα Τσικανόμπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τογιοχάρα Τσικανόμπου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
楊洲周延 (Ιαπωνικά)
Γέννηση1838[1][2][3]
Έντο
Θάνατος1912[1][2][3]
Αιτία θανάτουΚαρκίνος του στομάχου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά[4]
ΣπουδέςNabeta Gyokuei[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος[6]
καλλιτέχνης ούκιγιο-ε
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Εκτύπωση που απεικονίζει την Γιαεγκάκι-χιμέ να κουβαλά το κράνος του πολεμίστη Τακέντα Σίνγκεν καθώς χορεύει ανάμεσα σε μαγικές φωτιές αλεπού στο Χόντσο Νιτζουσίκο. Τρίπτυχο του Τσικανόμπου.

Ο Τογιοχάρα Τσικανόμπου (豊原周延, 1838–1912), καλύτερα γνωστός στους σύγχρονούς του ως Γιόσου Τσικανόμπου (Yōshū Chikanobu) (楊洲周延), ήταν παραγωγικότατος καλλιτέχνης ξυλογραφίας στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Μέιτζι.

Ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσικανόμπου υπέγραψε τα έργα τέχνης του "Γιόσου Τσικανόμπου" (楊洲周延). Αυτό ήταν το καλλιτεχνικό του όνομα (作品名, sakuhinmei). Το πραγματικό όνομα του καλλιτέχνη (本名, honmyō) ήταν Χασιμότο Ναογιόσι (Hashimoto Naoyoshi) (橋本直義) και δημοσιεύτηκε στην νεκρολογία του.

Πολλά από τα πρώτα του έργα υπογράφτηκαν ως "ατελιέ του Γιόσου Τσικανόμπου" (楊洲齋周延, Yōshū-sai Chikanobu). Ένας μικρός αριθμός των πρώιμων δημιουργιών του έφεραν απλώς την υπογραφή "Γιόσου " (楊洲). Τουλάχιστον ένα τρίπτυχο από το Μέιτζι 12 (1879) υπάρχει υπογεγραμμένο ως "Γιόσου Ναογιόσι " (楊洲直義).

Το πορτρέτο του αυτοκράτορα Μέιτζι, που κρατά το Βρετανικό Μουσείο φέρει την επιγραφή "σχεδιασμένο από τον Γιόσου Τσικανόμπου με ειδική παραγγελία" (應需楊洲周延筆, motome ni ōjite Yōshū Chikanobu hitsu). [7]

Δεν έχουν εμφανιστεί έργα που να φέρουν την υπογραφή «Τογιοχάρα Τσικανόμπου» ή «Χασιμότο Τσικανόμπου». [8]

Στρατιωτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσικανόμπου ήταν υποστηρικτής της φυλής Σακακιμπάρα του τομέα Τακάντα στην επαρχία Ετσίγκο. Μετά την κατάρρευση του Σογκουνάτου Τοκουγκάβα, εντάχθηκε στους Σογκιτάι και πολέμησε στη Μάχη του Ουένο.

Εντάχθηκε στους πιστούς του Τοκουγκάβα στο Χακοντάτε, στο Χοκκάιντο, όπου πολέμησε στη μάχη του Χακοντάτε στο οχυρό Γκοριόκακου, που έχει σχήμα πεντάκτινου αστεριού. Υπηρέτησε υπό την ηγεσία των Ενομότο Τακεάκι και Οτόρι Κεϊσούκε και απέκτησε φήμη για την ανδρεία του.

Μετά την παράδοση των Σογκιτάι, προφυλακίστηκε μαζί με άλλους στις αρχές στην περιοχή Τακάντα.

Καλλιτεχνική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1875 ( Μέιτζι 8 ), αποφάσισε να προσπαθήσει να ζήσει ως καλλιτέχνης. Ταξίδεψε στο Τόκιο. Βρήκε δουλειά ως καλλιτέχνης για τον Καΐσιν Σίμπουν. [9] Επιπλέον, παρήγαγε έργα τέχνης νισίκι-ε. Στα νεότερα του χρόνια, είχε σπουδάσει στη σχολή ζωγραφικής Κάνο. Αλλά το ενδιαφέρον του τράβηξε το ουκίο-ε. Σπούδασε με έναν μαθητή του Κεϊσάι Έισεν και στη συνέχεια εντάχθηκε στη σχολή του Ιτσιγιουσάι Κουνιγιόσι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποκαλούσε τον εαυτό του Γιοσιτσούρου. Μετά το θάνατο του Κουνιγιόσι, σπούδασε με τον Κουνισάντα. Αναφερόταν επίσης στον εαυτό του ως Γιόσου. [10]

Όπως πολλοί καλλιτέχνες ουκίο-ε, ο Τσικανόμπου έστρεψε την προσοχή του σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Το έργο του κυμαινόταν από την ιαπωνική μυθολογία μέχρι τις απεικονίσεις των πεδίων των μαχών της ζωής του μέχρι τη γυναικεία μόδα. Όπως και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες αυτής της περιόδου, απεικόνισε επίσης ηθοποιούς καμπούκι,που υποδύονταν κάποιο χαρακτήρα και είναι γνωστός για τις εντυπώσεις του από το μίε ( mise en scène ) των παραγωγών καμπούκι. Ο Τσικανόμπου ήταν γνωστός ως ειδικός των μπιτζίνγκα, εικόνες όμορφων γυναικών και για την απεικόνιση αλλαγών στη γυναικεία μόδα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των παραδοσιακών όσο και των δυτικών ενδυμάτων. Η δουλειά του απεικόνιζε τις αλλαγές στα κομμωτήρια και το μακιγιάζ με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, στις εικόνες του Τσικανόμπου στο Καθρέφτης των Ηλικιών (1897), τα στυλ μαλλιών της εποχής Τενμέι, 1781-1789 [11] διακρίνονται από εκείνα της εποχής Κεϊό, 1865-1867. [12] Τα έργα του αποτυπώνουν τη μετάβαση από την εποχή των σαμουράι στη νεοτερικότητα του Μέιτζι, το καλλιτεχνικό χάος της περιόδου Μέιτζι, που αποτελεί παράδειγμα της έννοιας του "φουρουμεκάσιι/ιμαμεκάσιι". [13]

"Η εξέγερση της Κορέας του 1882" — ξυλότυπη εκτύπωση από τον Τσικανόμπου

Ο Τσικανόμπου είναι ένας αναγνωρίσιμος καλλιτέχνης της περιόδου Μέιτζι [14] αλλά τα θέματά του μερικές φορές αντλήθηκαν από παλαιότερες ιστορικές εποχές. Για παράδειγμα, μια εκτύπωση απεικονίζει ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια του σεισμού του Ανσέι Έντο το 1855. [15] Η πρώιμη περίοδος Μέιτζι σημαδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων των Σαμουράι με διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τερματισμό της αυτοεπιβαλλόμενης απομόνωσης της Ιαπωνίας και σχετικά με την αλλαγή της σχέσης μεταξύ της Αυτοκρατορικής αυλής και του σογκουνάτου Τοκουγκάβα. [16] Δημιούργησε μια σειρά από εντυπώσεις και σκηνές της εξέγερσης Σατσούμα και του Σάιγκο Τακαμόρι. [17] Μερικές από αυτές τις εκτυπώσεις απεικονίζουν την περίοδο της εγχώριας αναταραχής και άλλα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων εκτυπώσεων όπως η εικόνα του 1882 του Περιστατικού του Ίμο, επίσης γνωστή ως το Περιστατικό Τζίνγκο (壬午事変, jingo jihen).

Ο μεγαλύτερος αριθμός πολεμικών εκτυπώσεων (戦争絵, sensō-e) εμφανίστηκε σε μορφή τρίπτυχου. Αυτά τα έργα κατέγραψαν τον Πρώτο Σινο-Ιαπωνικό Πόλεμο του 1894-1895. Για παράδειγμα, το "Νίκη στο Άσαν" [18] δημοσιεύτηκε με μια σύγχρονη αφήγηση της μάχης της 29 Ιουλίου 1894.

Μεταξύ εκείνων που επηρεάστηκαν από τον Τσικανόμπου ήταν ο Νομπουκάζου και ο Γκιοκουέι.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνές μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα σκηνών μάχης (戦争絵, sensō-e) περιλαμβάνουν:

  • Πόλεμος του Μπόσιν 1868–1869 (戊辰戦争, Boshin sensō)
  • Εξέγερση Σατσούμα 1877 (西南戦争, Seinan sensō)

Παραδείγματα σκηνών από αυτόν τον πόλεμο περιλαμβάνουν:

  • Περιστατικό Τζίνγκο, Κορέα 1882 (壬午事変, Jingo Jihen)

Παραδείγματα σκηνών από αυτόν τον πόλεμο περιλαμβάνουν:

  • Σινο-Ιαπωνικός Πόλεμος 1894–1895 (日清戦争, Nisshin sensō)

Παραδείγματα σκηνών από αυτόν τον πόλεμο περιλαμβάνουν:

  • Ρωσσο-Ιαπωνικός Πόλεμος 1904–5 (日露戦争, Nichiro sensō)

Παραδείγματα σκηνών από αυτόν τον πόλεμο περιλαμβάνουν:

Εκτυπώσεις πολεμιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα αναπαραστάσεων πολεμιστών (武者絵, Musha-e) περιλαμβάνουν:

Εικόνες ομορφιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα "εικόνων ομορφιάς" (美人画, Bijin-ga) περιλαμβάνουν:

Ιστορικές εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα ιστορικών σκηνών (史教画, Reshiki-ga) περιλαμβάνουν: Πρόσφατη ιστορία (εποχή Μέιτζι)

Διάσημα μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα μαγευτικών τοποθεσιών (名所絵, Meisho-e) περιλαμβάνουν:

Σειρά Μέισο Μπίτζιν Αβάσε, Ματσουσίμα στην επαρχία Ρικούζεν
Σειρά γκεντό σάσιν κουράμπε, Ότζι νο Τάκι
Σειρά Νίκκο Μέσο, Καταρράκτες Χάννια και Χότο
Ναός Καμέιντο Τέντζιν

Πορτρέτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα πορτρέτων (肖像画, Shōzō-ga) περιλαμβάνουν:

Σκηνές θεάτρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα "σκηνών καμπούκι/πορτέτων ηθοποιών" (役者絵, Yakusha-e) περιλαμβάνουν:

Γυναικεία χόμπι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα "Γυναικείων τρόπων συμπεριφοράς και εθυμοτυπίας" (女禮式, joreishiki) περιλαμβάνουν:

Εικόνες του αυτοκράτορα Μέιτζι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα χαλάρωσης του αυτοκράτορα Μέιτζι περιλαμβάνουν:

Εικόνες αντιθέσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα εικόνων με αντιθέσεις (見立絵, Mitate-e) περιλαμβάνουν:

Αποθέωση της Γκέισας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα αυτού του είδους περιλαμβάνουν:

Σειρά μεϊγιό νο σακιβάκε: διαβάζοντας ένα γράμμα
Καταμούρα-ρο στη Γιοσιβάρα
Σειρά ιμαγιό τόκιο χακκέι: περπάτημα με συνοδό

Μορφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Όπως η πλειονότητα των συγχρόνων του, εργάστηκε κυρίως στη μορφή όμπαν τάτε-ε (ōban tate-e) .[20] Υπάρχουν πολλές σειρές μεμονωμένων πλαισίων, καθώς και πολλά άλλα χαρακτικά σε αυτή τη μορφή που δεν αποτελούν μέρος καμίας σειράς.

Παρήγαγε αρκετές σειρές σε μορφή όμπαν γιόκο-ε (oban yoko-e) [21], οι οποίες συνήθως διπλώνονταν σταυρωτά για την παραγωγή ενός άλμπουμ.

Αν και είναι, ίσως, περισσότερο γνωστός για τα τρίπτυχα, τα μεμονωμένα θέματα και τις σειρές του, είναι γνωστές και δύο δίπτυχες σειρές. Υπάρχουν, τουλάχιστον, δύο πολύπτυχα [22] γνωστά χαρακτικά. [23]

Η υπογραφή του μπορεί επίσης να βρεθεί στα γραμμικά σχέδια και τις εικονογραφήσεις σε έναν αριθμό έχον (ehon) (絵本), που ήταν ως επί το πλείστον ιστορικού χαρακτήρα. Επιπλέον, υπάρχουν χαρακτικά θαυμαστών ουτσίβα-ε (uchiwa-e) (団扇絵), καθώς και πλήθος φύλλων σουγκορόκου (sugoroku) (すごろく) με την υπογραφή του, που εξακολουθούν να υπάρχουν και τουλάχιστον τρία χαρακτικά σε μορφή κακεμόνο-ε (kakemono-e) [24] είχαν δημιουργηθεί στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία καθιστή γυναίκα με ένα κηροπήγιο (περίπου 1875) του Τσικανόμπου. Ξυλοτυπία, 36,2 × 23,8 cm (14,25 × 9,37 ίντσες). Συλλογή του Μουσείου του Μπρούκλιν.

 

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 132919907. Ανακτήθηκε στις 16  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 500335317. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Γαλλικά) Répertoire des artistes. 127515. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  5. Ανακτήθηκε στις 22  Απριλίου 2023.
  6. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 5  Απριλίου 2019. 500335317. Ανακτήθηκε στις 14  Μαΐου 2019.
  7. British Museum, woodblock print. Portrait of the Meiji Emperor
  8. Library of Congress
  9. 改進新聞 (かいしんしんぶん)
  10. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα miyako_shimbun8847.
  11. «Tenmei, 1781-1789 :: Chikanobu and Yoshitoshi Woodblock Prints». Ccdl.libraries.claremont.edu. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. 
  12. «Keio, 1865-1867 :: Chikanobu and Yoshitoshi Woodblock Prints». Ccdl.libraries.claremont.edu. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. 
  13. Miner, Odagiri and Morrell in the Princeton Companion to Classical Japanese Literature, pp. 9, 27.
  14. Gobrich, Marius. "Edo to Meiji: Ukiyo-e artist Yoshu Chikanobu tracked the transformation of Japanese culture," Japan Times. March 6, 2009; excerpt, "We think the characteristics of the artist start to show around the late 1880s.... Before this, in his early works, he tends to imitate his teacher, Toyohara Kunichika."
  15. Gobrich, "Edo to Meiji," Japan Times. March 6, 2009; excerpt, " One picture shows people escaping from a collapsing house during the Ansei Edo earthquake of 1855, which reportedly killed over 6,000 people and destroyed much of the city. What gives this image a particularly timeless feel is the fact that the noble lady of the house — in accordance with the rules of etiquette and social decorum — has taken the trouble to get into her palanquin first before being carried out of the collapsing house.."
  16. "Yōshū Chikanobu [obituary]," Miyako Shimbun, No. 8847 (October 2, 1912). p. 195; Gobrich, "Edo to Meiji," Japan Times. March 6, 2009; excerpt, "[Chikanobu] was originally a samurai vassal of the Tokugawa Shogunate who saw action in the Boshin War (1868-69), which ended the country's feudal system."
  17. British Museum, Meiji shoshi nenkai kiji, 1877 Αρχειοθετήθηκε 2012-10-20 στο Wayback Machine.; woodblock print, triptych. Saigo Takamori and his followers in the Satsuma rebellion
  18. «Victory at Asan, Korea; Sino-Japanese war :: Chikanobu and Yoshitoshi Woodblock Prints». Ccdl.libraries.claremont.edu. 26 Φεβρουαρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. 
  19. Cavaye, Ronald et al. (2004). A Guide to the Japanese Stage: from Traditional to Cutting Edge, pp. 138-139., σ. 138, στα Google Books
  20. The ōban tate-e (大判竪絵) format is ~35 x 24.5 cm or about 14" x 9.75" and is vertically oriented. For further information about woodblock formats, please see Woodblock printing in Japan
  21. The ōban yoko-e (大判竪絵) format is ~24.5 x ~35 cm or about 9.75" x 14" and is horizontally positioned. For further information about woodblock formats, please see Woodblock printing in Japan
  22. referring in this case to more than three panels
  23. one of which is a five panel print from the series, "The Imperial Ladies' Quarters at Chiyoda Palace" entitled, konrei (こんれい) The Marriage Ceremony. The other is a very well known nine-panel print entitled Meiji Sanjū-Ichi-Nen Shi-Gatsu Tōka: Tento Sanjū-Nen Shukugakai Yokyō Gyōretsu no Zu (明治31年4月10日: 奠都30年祝賀會餘興行列の図), The Procession in Commemoration of the Thirtieth Anniversary of the Transfer of the Capital.
  24. The kakemono-e (掛物絵) format is ~71.8 x ~24.4 cm or about 28.3" x 9.6" and consists of two vertically positioned oban tate-e prints joined on the shorter side. For further information about woodblock formats, please see Woodblock printing in Japan

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cavaye, Ronald; Paul Griffith; Akihiko Senda και Mansai Nomura. (2004). Ένας οδηγός για την ιαπωνική σκηνή: από την παραδοσιακή στην αιχμή. Τόκιο: Kōdansha.(ISBN 978-4-7700-2987-4)ISBN 978-4-7700-2987-4 ;OCLC 148109695
  • Παλτό, Bruce; Kyoko Kurita; Joshua S. Mostow και Allen Hockley. (2006). Chikanobu: Modernity and Nostalgia in Japanese prints . Leiden: Hotei.(ISBN 978-90-04-15490-2)ISBN 978-90-04-15490-2 ;(ISBN 978-90-74822-88-6) ;OCLC 255142506
  • Τιλ, Μπάρι. (2010). "Woodblock Prints of Meiji Japan (1868-1912): A View of History Though Art". Χονγκ Κονγκ: Τέχνες της Ασίας. Τομ. XL, αρ.4, σσ. 76–98.ISSN 0004-4083ISSN 0004-4083 ;OCLC 1514382

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]