Τζων Άντλουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζων Άντλουμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Απριλίου 1759[1]
Γιορκ
Θάνατος14  Μαρτίου 1836[1]
Ουάσινγκτον
Τόπος ταφήςOak Hill Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζων Άντλουμ (αγγλ. John Adlum, 29 Απριλίου 175914 Μαρτίου 1836) ήταν πρωτοπόρος Αμερικανός αμπελουργός, γνωστός ως «ο πατέρας της αμερικανικής αμπελουργίας και ο πρώτος που καλλιέργησε το υβρίδιο «Κατάουμπα» (Catawba grape).

Ο Άντλουμ γεννήθηκε στην πόλη Γιορκ (Πενσυλβάνια) και ήταν ο γιος του σερίφη της Κομητείας Γιορκ και μετέπειτα βυρσοδέψης. Αν και μόλις 16 ετών όταν άρχισε η Αμερικανική Επανάσταση, ο Τζων κατατάχθηκε ως εθελοντής στις τάξεις των αγωνιστών της, αλλά συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Άγγλους μετά από λίγους μήνες. Κατόπιν έμαθε πρακτικά την τέχνη του τοπογράφου και ήταν γνωστός και από αυτή του την ιδιότητα στην εποχή του, από την οποία εξάλλου έβγαλε και αρκετά χρήματα. Πολέμησε κανονικά, με τον βαθμό του λοχαγού, στον Πόλεμο του 1812, όπου συμμετέσχε στη μάχη στο Χάβερ ντι Γκρέις του Μέριλαντ. Κοντά σε αυτή την πόλη είχε ήδη πειραματισθεί με καλλιέργειες τοπικών ειδών αμπέλου (όχι της ευρωπαϊκής Vítis vinífera). Μάλιστα είχε κατορθώσει να παρασκευάσει πολύ καλό κρασί από το υβρίδιο «Alexander»[2], από το οποίο έστειλε το 1809 λίγα μπουκάλια στον τότε Πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον, που είχε εκτεταμένη γνώση των γαλλικών κρασιών, και ο Τζέφερσον το επαίνεσε. Μετά τον πόλεμο του 1812 ο Άντλουμ μετεγκαταστάθηκε κοντά στην Ουάσινγκτον και βορείως της Τζώρτζταουν αγόρασε 180 στρέμματα γης, όπου και άρχισε τη συστηματική αμπελοκαλλιέργεια το 1819.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6np23vt. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Pinney, Thomas: A History of Wine in America: From the Beginnings to Prohibition, University of California Press, Berkeley 1989, σελ. 139

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Άντλουμ Ιωάννης» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα John Adlum στο Wikimedia Commons