Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόλεμος του 1812
Χρονολογία18 Ιουνίου 1812 – 18 Φεβρουαρίου 1815
ΤόποςΑνατολική και κεντρική Βόρεια Αμερική, Ατλαντικός και Ειρηνικός ωκεανός
ΈκβασηStatus quo ante bellum Στρατιωτικό αδιέξοδο
Αντιμαχόμενοι

ΗΠΑ και σύμμαχοι

Μεγάλη Βρετανία και σύμμαχοι

Ο Πόλεμος του 1812 έγινε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1812 ως το 1814 στην ξηρά και την θάλασσα της Βόρειας Αμερικής. Περισσότερη από την μισή από την βρετανική ισχύ αποτελούνταν από Καναδούς εθελοντές επειδή οι Βρετανοί στρατιώτες πολεμούσαν τον Ναπολέοντα στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί κατατρόπωσαν τις Αμερικανικές δυνάμεις. Στην αρχή ο πόλεμος αύξησε τα επίπεδα του εθνικισμού στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικάνοι κήρυξαν πόλεμο εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας επειδή οι Βρετανοί καταλάμβαναν με την βία Αμερικανικά καράβια και εξανάγκαζαν τα Αμερικανικά πληρώματα να υπηρετήσουν τον βρετανικό στρατό στους ευρωπαϊκούς πολέμους.

Ο πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στις καναδικές επαρχίες από το 1812 έως το 1813 ωστόσο οι Βρετανοί υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά τα εδάφη τους. Το 1813 ο αμερικανικός και ο βρετανικός στόλος ήρθαν αντιμέτωποι στη Λίμνη Ήρι. Την μάχη νίκησαν οι Αμερικάνοι εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της λίμνης. Ύστερα οι Αμερικάνοι έκαψαν και λεηλάτησαν το Τορόντο που αργότερα αποκάλεσαν Γιορκ.

Το 1814 περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες έφτασαν στις ΗΠΑ. Έκαψαν την Ουάσινγκτον και επιτέθηκαν στην Βαλτιμόρη. Κατά την διάρκεια αυτή της μάχη ένας δικηγόρος, ο Φράνσις Σκοτ Κι, έγραψε ένα ποίημα. Λόγια αυτού του ποιήματος χρησιμοποιήθηκαν στην σύνθεση του Εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τελευταία μάχη έγινε τον Ιανουάριο του 1815. Οι Βρετανοί επιτέθηκαν στη Νέα Ορλεάνη και έχασαν έναντι του στρατηγού Άντριου Τζάκσον. Η μάχη αυτή διεξήχθη μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης.

Ειρήνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο χώρες υπέγραψαν την ειρήνη της Γάνδης που υποτίθεται θα έληγε τον πόλεμο στις 24 Δεκεμβρίου 1814 στο Βέλγιο. Ο πόλεμος συνεχίστηκε τον Ιανουάριο του 1815 επειδή οι αντίπαλες δυνάμεις δεν πληροφορήθηκαν για την υπογραφή της συνθήκης. Οι δύο πλευρές θεώρησαν ότι κέρδισαν τον πόλεμο αλλά στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιήθηκε καμία αλλαγή καθώς οι ΗΠΑ απέτυχαν να καταλάβουν τον Καναδά. Οι Άγγλοι σταμάτησαν να παίρνουν στρατιώτες από τις ΗΠΑ επειδή οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι έληξαν στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι Αμερικάνοι έμαθαν για τη νίκη στη μάχη της Νέας Ορλεάνης πριν μαθευτεί η υπογραφή της ειρήνης. Το ομοσπονδιακό κόμμα που ήταν αντίθετο του πολέμου προκάλεσε δυσαρέσκεια και εξαφανίστηκε.