Τζο Κολκάχουν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζο Κολκάχουν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Νοεμβρίου 1926
Χάροου
Θάνατος13  Απριλίου 1987[1][2][3]
Poole
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (έως 1927)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημιουργός κόμικς
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΒασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Τζο Κολκάχουν (Joseph William 'Joe' Colquhoun[5], 7 Νοεμβρίου 192613 Απριλίου 1987) ήταν Βρετανός συγγραφέας και καλλιτέχνης εικονογραφημένων ιστοριών (κόμικς) γνωστός περισσότερο για το έργο του με τίτλο Charley's War[6] στο εβδομαδιαίο περιοδικό Battle Picture. Ακόμη ήταν ο πρώτος εικονογράφος της ποδοσφαιρικής σειράς Roy of the Rovers.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Charley's War"

Γεννημένος στο Harrow του Middlesex, ο Κολκάχουν υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. Ακολούθως φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών "Kingston Upon Thames". Η επαγγελματική του ενασχόληση με τα κόμικς ξεκίνησε το 1951 με την εταιρεία Jungle Trails, ενώ στη συνέχεια εργάσθηκε για λογαριασμό του οίκου IPC Media σε τίτλους όπως τα περιοδικά Lion και Tiger, όπου φιλοτέχνησε την ιστορία Roy of the Rovers επί 6 έτη (1954 - 1959), παρότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για το άθλημα του ποδοσφαίρου[7]. Τον Ιούλιο του 1968 ξεκίνησε στο περιοδικό Jag της εταιρίας Fleetway, τη χιουμοριστική, ποδοσφαιρική σειρά Football Family Robinson[8] Στις αρχές της δεκαετίας του '70 συνεργάσθηκε με τα χιουμοριστικά περιοδικά Buster και Cor!!, εν συνεχεία δε με το Battle Picture Weekly. Εκεί δημιούργησε τις σειρές Soldier Sharp: the Rat of the Rifles και Johnny Red, πριν ο εκδότης Dave Hunt του αναθέσει να φιλοτεχνήσει την ιστορία του Pat Mills με τίτλο Charley's War (1978 - 1985),[9].

Ο Κολκάχουν, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του πέθανε πρόωρα, από καρδιακή ανακοπή στο Pool του Dorset, σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]