Τζον Στόουκς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Στόουκς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Stokes (Αγγλικά)
Γέννηση1943[1][2]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταpenciller

Ο Τζον Στόουκς (John Stokes, γεν. 1943) είναι Βρετανός εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες εικονογραφημένων (I.P.C., Marvel U.K. κ.α.), σχεδιάζοντας πολλές ιστορίες για τα περιοδικά που εξέδιδαν. Η πλέον αξιομνημόνευτη δουλειά του ήταν για τη σειρά Fishboy[4]. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε κυρίως από τη συνεισφορά του στις σειρές Ο Ωραίος Εξωγήινος (στο περιοδικό Μπλεκ), Καρχαρίας (Hookjaw) και Σπίνμπωλ (περιοδικό Αγόρι).

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την ηλικία των 8 ετών ο Τζον ζούσε στην Ινδία, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, ως αξιωματούχος στη Βρετανική διοίκηση της χώρας. Όταν επέστρεψε στην Αγγλία, περί το 1951, στράφηκε στην εικονογράφηση λόγω της απασχόλησης του αδελφού του Τζωρτζ, ο οποίος ήδη εργαζόταν στην I.P.C. Επηρεασμένος από το έργο των Frank Hampson και Frank Bellamy (εκ των πρωτεργατών του περιοδικού Eagle), ο Στόουκς σύντομα ανέπτυξε τη δική του τεχνοτροπία και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για ένα διάστημα 16 ετών ο Στόουκς εργάσθηκε για λογαριασμό των εκδόσεων της I.P.C.. Ειδικά για το περιοδικό Buster, σχεδίασε πολλές σειρές, με πλέον γνωστή το Fishboy, το οποίο εικονογραφούσε επί 360 επεισόδια (1968 – 1975). Άλλα έργα του κατά το χρονικό διάστημα 19641967 ήταν για την πολεμική σειρά με τίτλο Britain in Chains (στο περιοδικό Lion), η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Battle for Britain και επανεκδόθηκε με διαφορετική κατάληξη στο περιοδικό Smash! (19691971), όπως και η σειρά Maxwell Hawke (1965 – 1966) αλλά και το The Thirteenth Floor.

Δεκαετίες ’70 έως ‘90[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο περιοδικό Buster εικονογράφησε τη σειρά Marney the Fox (1974 – 1976) του Scott Goodall. Αργότερα ο Στόουκς απάντησε θετικά σε πρόταση του εκδότη Derek ‘Dez’ Skinn να μετάσχει στην ομάδα συντελεστών του Βρετανικού παραρτήματος της Marvel. Έτσι ο Στόουκς συνεισέφερε στη σειρά The House of Hammer και μετέπειτα στα Black Knight, Doctor Who. Μετά από το τέλος της δεκαετίας του ’70 απασχολήθηκε στα περιοδικά Warrior και 2000AD. Τη δεκαετία του ’90 προσχώρησε στο τιμ συνεργατών της εταιρείας D.C. Comics, γνωστός για τη δουλειά του στο έργο The Invisibles, του Grant Morrison.

Σπορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στόουκς ειδικεύτηκε εν μέρει στο σχεδιασμό ποδοσφαιρικών σειρών, όπως Project 917, The Partners, The Amazing Strollers, Cup Final κ.α.

Επιστημονική φαντασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις πλέον αξιόλογες εργασίες του ήταν η μεταφορά σε κόμικς της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek[5], από το 1969 έως το 1973.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]