Τζον Κούπερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Κούπερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Cooper (Αγγλικά)
Γέννηση1942
Featherstone
Θάνατος22  Φεβρουαρίου 2015
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημιουργός κόμικς
εικονογράφος

Ο Τζον Κούπερ (John Cooper, Featherstone, West Yorkshire, 26 Μαΐου 1942[2] - 22 Φεβρουαρίου 2015 [3]) ήταν Βρετανός εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Η θεματολογία του ποικίλλει μεταξύ διαφόρων πεδίων (πολεμική, αθλητική, ιστορική) ενώ η παραγωγή έργων του ήταν τεράστια[4]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Κούπερ ήταν γιος του Ernest και της Winifred Cooper, ιδιοκτητών μίας μικρής επιχείρησης (pub) στην περιοχή South Elmsall, κοντά στο Pontefract του Doncaster. Ο Τζον νυμφεύτηκε την Estelle, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1976 η οικογένειά τους μετακόμισε στο Bridlington του Ανατολικού Γιόρκσαϊρ.

Σπουδές και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον σπούδασε καλές τέχνες στα κολέγια του York, Leeds και του Wakefield και ακολούθως εργάστηκε για μία εταιρεία κατασκευής επίπλων, ενώ αργότερα προσλήφθηκε στα στούντιο Falcon. Απασχολείτο σαν ελεύθερος επαγγελματίας από τα 21 του χρόνια (1963), κάτω από την επίβλεψη ενός καλλιτεχνικού ατζέντη. Η πρώτη του εικονογράφηση ήταν η σειρά Agent 21 σε ετήσιο αλμανάκ (1968[5]) του περιοδικού TV Century 21. Από το 1966 έως το 1969 εργάσθηκε σε σταθερή, εβδομαδιαία βάση εικονογραφώντας τις σειρές Lady Penelope, Captain Scarlet, Joe 90 και Thunderbirds. Απέκτησε επαγγελματική συνεργασία με την εταιρεία D.C. Thomson, για λογαριασμό της οποίας εικονογραφούσε στα περιοδικά Bullet, Wendy, Soccer Library κ.α. τίτλους κατά τη διετία 1976-1977, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του κατά τη δεκαετία του ’70 ήταν για την εταιρεία I.P.C./Fleetway. Έργα του δημοσιεύτηκαν στις σειρές Dixie of Dollycabs (περιοδικό Mirabelle), Grange Hill, Wurzel Gumminge και Doctor at Sea (TV Comic), Flight to Fortune, Doctor in Charge, Doctor at Sea και Man from Atlantis (Look-In).

Από το 1975 ανέλαβε την περίφημη σειρά One-Eyed Jack (που έγραφε ο Τζον Βάγκνερ) στο περιοδικό Valiant και μετά στο Battle Picture Weekly. Επίσης για το Battle εικονογράφησε τις σειρές Action Force, Gaunt και Dredger (αρχικά στο περιοδικό Action), The General Dies at Dawn και μετά διαδέχτηκε τον Joe Colquhoun στην εμβληματική σειρά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Johnny Red, την οποία σχεδίασε (παράγοντας περισσότερα από 300 επεισόδιά της) από το 1978 έως το 1984 και την οποία ο ίδιος θεωρούσε ως την πιο-αξιομνημόνευτη εργασία του. Ακόμη εικονογράφησε ιστορίες της διάσημης σειράς Judge Dredd στο περιοδικό 2000AD, όντας ο πρώτος καλλιτέχνης μετά τον αρχικό δημιουργό Κάρλος Εζκουέρα. Και ακόμη σχεδίασε τη σειρά M.A.C.H. 1 όπως και μερικά σενάρια για κόμικς του συγγραφέα Alan Moore, για τη σειρά Abelard Snazz, τη σειρά Future Shocks καθώς και τη σειρά Timequake στο περιοδικό Starlord και Lawless Touch για το περιοδικό Tornado.

Τη δεκαετία του ’80 δούλεψε για το Βρετανικό τμήμα της Marvel, στις σειρές Blake’s 7, Trekker, Doctor Who και Biker Mice from Mars, από το 19811995 καθώς και στις σειρές The Fall Guy, CHiPs, Murphy’s Mob, Streethawk, Knight Rider, The A-Team και Airwolf, από το 1981 έως το 1987, του περιοδικού Look In. Η συνεισφορά του στην εταιρεία I.P.C. συνεχίστηκε με τις σειρές The Amstor Computer, Computer Warrior, Mask and Venom για το περιοδικό Eagle, τον Playmaker (στο Hot-Shot) και στα Sergeant Heavy, The Wingless Hawk (περιοδικό Warlord) και Morgyn the Mighty για το περιοδικό Victor. Επίσης συνεργάστηκε με το περιοδικό Scream! Κατά τη δεκαετία του ’90 δημιούργησε τις ποδοσφαιρικές σειρές Goalmouth και Hammersmith FC, στο περιοδικό Roy of the Rovers, Striker του Pete Nash (στην εφημερίδα The Sun) και μία σειρά – παρωδίας με τίτλο Roy of the (something topical)s για το έντυπο Private Eye. Την ίδια εποχή εργάστηκε στον τηλεοπτικό τομέα (Channel 4 News), των καρτούν της Disney, ενώ παράλληλα φρόντιζε τη μητέρα του, η οποία υπέφερε από μία χρόνια νόσο. Το 2005 εικονογράφησε ένα ιστορικού χαρακτήρα graphic novel με τίτλο Richard the Lionheart: The Life of a King and Crusader, σε σενάριο του David West και του Jackie Gaff. Επέστρεψε τότε (2006) στο περιοδικό 2000AD, σχεδιάζοντας τις σειρές Tharg’s Terror Tales και στο Judge Dredd Megazine, όπου σχεδίασε τη σειρά Armitage, από το 2008 έως το 2010.

Τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς το τέλος της ζωής του, ο Κούπερ είχε υποστεί επιβάρυνση της υγείας του από μία χρόνια ασθένεια, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να φιλοτεχνεί ζωγραφικούς πίνακες. Το 2010 ο Κούπερ μαζί με άλλους καλλιτέχνες συγκέντρωσαν χρήματα για την ενίσχυση ενός νέου, τοπικού ναυαγοσωστικού συλλόγου στο Bridlington του οποίου την ονοματοδοσία ως Windsor Spirit εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Κούπερ, κατά την τελετή των εγκαινίων. Ο Κούπερ απεβίωσε, ύστερα από σύντομη ασθένεια, σε ηλικία 72 ετών, έχοντας στο πλευρό του τα παιδιά του και τη δεύτερή του σύζυγο, Lesley Ann.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]