Τζιοβάννι Βοργίας (το βρέφος της Ρώμης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζιοβάννι Βοργίας (το βρέφος της Ρώμης)
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΜάρτιος 1498 ή 1498[1]
Ρώμη[1]
Θάνατος16ος αιώνας[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οικογένεια
ΓονείςΠάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ και Λουκρητία Βοργία[2]
ΟικογένειαΟίκος των Βοργία

Ο Τζιοβάννι, ιταλ.: Giovanni Borgia (Μάρτιος 1498 – 1548), γνωστός ως το βρέφος της Ρώμης, ιταλ.: infans Romanus, γεννήθηκε στον Οίκο των Bοργία κρυφά και έχει ασαφή καταγωγή. Οι εικασίες για την καταγωγή του παιδιού αφορούν τη Λουκρητία Βοργία με τον υποτιθέμενο εραστή της Περότο Καλντέρον, ή τον Λαίσαρα Βοργία, ή τον πάπα Αλέξανδρο ΣΤ΄ ως πατέρα του. Ο βιογράφος του Καίσαρα Βοργία, Ραφαέλ Σαμπατίνι, λέει ότι η αλήθεια είναι αρκετά ξεκάθαρη: ο Αλέξανδρος ΣΤ΄ έγινε πατέρας του παιδιού με μία άγνωστη γυναίκα της Ρώμης.

Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ εξέδωσε δύο παπικές βούλες και οι δύο με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 1501, σε καθένα από τα οποία ανατίθεται διαφορετικός πατέρας στον Τζιοβάννι Βοργία. Η δεύτερη βούλα φαίνεται να συμπληρώνει και να διορθώνει την πρώτη. Η πρώτη από αυτές τις βούλες, που απευθύνεται στον "αγαπημένο γιό, ευγενή Τζιοβάννι ντε Βοργία, βρέφος της Ρώμης" (Dilecto Filio Nobili Joanni de Borgia, Infanti Romano), δηλώνει ότι ο Τζιοβάννι Βοργία είναι παιδί τριών ετών, νόθος γιος του Καίσαρα Βοργία, άγαμος (όπως ήταν ο Καίσαρας την εποχή του γέννηση του παιδιού), και μίας γυναίκας (ανώνυμης), επίσης ανύπανδρης. Ο δεύτερος δηλώνει ότι ο Τζιοβάνι Βοργίας είναι γιος του ίδιου του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ΄ και συνεχίζει: «Αφού αντέχετε αυτήν την ατέλεια, όχι από τον εν λόγω δούκα, αλλά από εμάς και την εν λόγω γυναίκα, που για βάσιμους λόγους δεν θέλαμε να εκφράσουμε στην προηγούμενη γραφή». Ο πάπας είχε απαγορευθεί από το κανονικό δίκαιο να αναγνωρίζει δημόσια παιδιά (έτσι έγγραψε την 1η βούλα), αλλά μετά δεν επιθυμούσε να υποφέρει ο Τζιοβάνι Μποργία στην κληρονομιά του (έτσι έγραψε τη 2η). [3]

Ο Τζιοβάννι Βοργίας εμφανίστηκε ως συνοδός της Λουκρητίας Βοργία, η οποία τον ονόμαζε ως τον μικρότερο ετεροθαλή αδερφό της. Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ με δύο βούλες του αφόρισε μέλη των οικογενειών Σαβέλλι και Κολόννα και κατάσχεσε τις περιουσίες τους, έτσι μπόρεσε να ονομάσει τον Τζιοβάννι Βοργία ως κληρονόμο του δουκάτου του Nέπι, μίας περιουσίας σημαντικής για την οικογένεια Βοργία. Ο Τζιοβάννι Βοργίας ονομάστηκε επίσης δούκας της Παλαιστρίνα στις 17 Σεπτεμβρίου 1501.

Ο Τζιοβάννι Βοργίας πέρασε από κηδεμόνα σε κηδεμόνα, καταλήγοντας τελικά στη Λουκρητία Boργία στη Φερράρα. Ο Τζιοβάννι Βοργίας κατείχε πολλούς άλλους τίτλους, συμπεριλαμβανομένου της κυριότητας της Βετράλα.

Υπηρέτησε ως ανήλικος λειτουργός στην Παπική Κουρία και στην Αυλή της Γαλλίας.

Είχε τρεις κόρες.

Λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Hella Haasse κατασκεύασε ένα ιστορικό μυθιστόρημα γύρω από τη μορφή του Τζιοβάννι Βοργία, The Scarlet City (1952).

Στο φανταστικό ιστορικό σκηνικό του Assassin's Creed, ο Τζιοβάννι Βοργία απεικονίζεται ως το παιδί από αγάπη, της ένωσης μεταξύ της Λουκρητίας Βοργία και του Περότο Καλντερόν, ενός αγγελιαφόρου που ήταν κρυφά μέλος των Ασασίνων που εργάζοντο για να ρίξουν τους Boργία. Ο Τζιοβάννι γεννιέται κακοσχηματισμένος και θεωρείται πιθανό να πεθάνει σε λίγες μέρες, αλλά θεραπεύεται από ένα ισχυρό τεχνούργημα. Μεγαλώνει στην οικογένεια Boργία, με τον Καίσαρα να υποδύεται τον πατέρα του και τη Λουκρητία ως θεία του. Για να ξεφύγει από τη ζωή για την οποία τον προορίζει ο Καίσαρας, ο Τζιοβάννι τρέχει για να ενωθεί με τον Φραντσέσκο Βετσέλιο, τον μαθητή του Καλντερόν, στο Τάγμα των Ασασίνων. Στη συνέχεια ο Τζιοβάννι χρησιμεύει ως πράκτορας για τους Ασασίνους, έχοντας μία συγγένεια με τεχνουργήματα εξουσίας. Για παράδειγμα, το 1520, ποζάρει ως χρονικογράφος στο πρώτο ταξίδι του Ερνάν Κορτές στο Μεξικό (μάρτυρας της Νύχτας της Θλίψης), όπου αποκτά ένα κρυστάλλινο κρανίο. Το 1527, συναντά τον Παράκελσο και βοηθά στη δημιουργία μιας φιλοσοφικής λίθου.

Στην τηλεοπτική σειρά The Borgias του 2011, ο Τζιοβάννι απεικονίζεται ως ο γιος της Λουκρητίας (που υποδύεται η Holliday Grainger) και ενός νεαρού γαμπρού, που ονομάζεται Πάολo, ο οποίος στη συνέχεια δολοφονείται από τον αδελφό της Χουάν, δούκα της Γανδία.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Dizionario Biografico degli Italiani». (Ιταλικά) Dizionario Biografico degli Italiani. 1971. borgia-giovanni-detto-l-infante-romano. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουνίου 2023.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Sabatini, Rafael (1912). «III.11. The Letter To Silvio Savelli». Life of Cesare Borgia. σελ. 568. ISBN 9781729338216. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014.