Τζίτζι Χαντίντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζίτζι Χαντίντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gigi Hadid (Αγγλικά)
ΓέννησηΤζελένα Νούρα Χαντίντ
23 Απριλίου 1995 (1995-04-23) (29 ετών)
Λος Άντζελες, ΗΠΑ
ΚατοικίαΝέα Υόρκη
ΨευδώνυμοGigi Hadid
ΘρησκείαΙσλάμ
Ύψος180 cm Edit this on Wikidata
Βάρος54 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςMalibu High School (έως 2013)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοντέλο[1]
ΕργοδότηςIMG Models
ΑντιπρόσωποςIMG Models
Περίοδος ακμής1997
Οικογένεια
ΣύντροφοςΚόντι Σίμπσον (2013–2015)[2]
Joe Jonas (2015)[3]
Ζέιν Μάλικ (2015–2021)[4]
Λεονάρντο Ντι Κάπριο (2022–2023)[5]
Τέκνα1
ΓονείςMohamed Hadid[6] και Yolanda Hadid
ΑδέλφιαΑνουάρ Χαντίντ (νεότερος αδερφός)
Μπέλα Χαντίντ (νεότερη αδελφή)[6]
Alana Hadid (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Marielle Hadid (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
ΣυγγενείςDaher el-Omar (πρόγονος)[7][8][9]
Ιστότοπος
www.imgmodels.com/new-york/women/3358-gigi-hadid
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζελένα Νούρα Χαντίντ (Λος Άντζελες,23 Απριλίου,1995), γνωστή ως Τζίτζι Χαντίντ, είναι Αμερικανίδα μοντέλο και τηλεοπτική προσωπικότητα.[10] Τον Νοέμβριο του 2014, έκανε το ντεμπούτο της στην κατάταξη Top 50 Models του Models.com.[11] Το 2016, ανακηρύχθηκε Διεθνές Μοντέλο της Χρονιάς από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας.[12] Σε διάστημα τεσσάρων ετών, έχει κάνει 35 εμφανίσεις στα εξώφυλλα των διεθνών περιοδικών Vogue.[13]

Γεννημένη στο Λος Άντζελες, η Χαντίντ ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδικό μοντέλο για την Baby Guess. Υπέγραψε με την IMG Models το 2013 και έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης τον επόμενο χρόνο. Έχει παρουσιαστεί σε πολλές καμπάνιες ραπτικής και editorial και είναι εκπρόσωπος τύπου της Maybelline.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1995 στο Λος Άντζελες, όπου και μεγάλωσε. Είναι κόρη του κτηματομεσίτη Μοχάμεντ Χαντίντ και της πρώην μοντέλου Γιολάντα Χαντίντ (το γένος Βαν ντεν Χέρικ). Ο πατέρας της είναι Παλαιστίνιος και η μητέρα της, Ολλανδή. Έχει δύο μικρότερα βιολογικά αδέλφια, την Μπέλα και τον Ανουάρ, που είναι επίσης μοντέλα. Ακόμη, έχει και δύο μεγαλύτερες ετεροθαλείς αδελφές από τον πατέρα της, την Μαριέλ και την Αλάνα.

Το 2013, αφού ολοκλήρωσε το σχολείο στο Μαλιμπού, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να σπουδάζει εγκληματική ψυχολογία στο The New School αλλά σταμάτησε σύντομα για να ασχοληθεί με το modeling.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καριέρα της στο modeling, ξεκίνησε σε ηλικία μόλις δύο ετών αφού την ανακάλυψε ο σχεδιαστής Πολ Ματσιάνο, της συλλογής ρούχων Guess. Ξεκίνησε το modeling με την κατηγορία Baby Guess αλλά έπειτα σταμάτησε για να αφοσιωθεί στο σχολείο. Τελικά, επέστρεψε στο modeling το 2011. Συνέχισε να συνεργάζεται με τον Ματσιάνο και έγινε το πρόσωπο της καμπάνιας Guess το 2012. Έχει πραγματοποιήσει τρεις καμπάνιες με την Guess ως ενήλικη.

Αφού μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο IMG Models το 2013, έκανε το ντεμπούτο της στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του 2014 συμμετέχοντας στη πασαρέλα με την εταιρεία Desigual. Τον ίδιο μήνα έλαβε δόξα στο χώρο της μόδας με το εξώφυλλο του περιοδικού CR Fashion Book. Στις 15 Ιουλίου 2014 πρωταγωνίστησε μαζί με τον ηθοποιό και μοντέλο Πάτρικ Σβαρτζενέγκερ στην φθινοπωρινή / χειμερινή κολεξιόν για τα γυαλιά οράσεως του Tom Ford. Συμμετείχε στην εκδήλωση για τα Fashion Media Awards του Daily Front Row, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου 2014. Έχει πρωταγωνιστήσει και στις καμπάνιες για την φθινοπωρινή / χειμερινή κολεξιόν του Tom Ford το 2014, για το Tom Ford Velvet Orchard Fragrance και για το Tom Ford Beauty - και τα δυο το 2014. Ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού Galore και στο βιβλίο μόδας της Carine Roitfeld για το 2014.

Το 2015 έγινε η εκπρόσωπος της αυστραλιανής εταιρείας μαγιό Seafolly. Τον Ιανουάριο του 2015 χαρακτηρίστηκε ως Μοντέλο της Χρονιάς από την Daily Front Row και παράλληλα έγινε εκπρόσωπος της εταιρείας καλλυντικών Maybelline. Τον Μάρτιο του 2015, πρωταγωνίστησε με τον τότε σύντροφο της και τραγουδιστή, Κόντι Σίμπσον, στο project "Towel Series" του φωτογράφου Μάριο Τεστίνο. Από τον Μάιο του 2015 περπάτησε στην πασαρέλα για τους σχεδιαστές Marc Jacobs, Chanel, Michael Kors, Jean Paul Gaultier και Max Mara. Επίσης, έπαιξε στο videoclip της Τέιλορ Σουίφτ για το τραγούδι "Bad Blood". Τον Δεκέμβριο του 2015, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο σόου μόδας της Victoria's Secret.

Εμφανίστηκε επίσης σε εξώφυλλα περιοδικών όπως Vogue (ΗΠΑ, Παρίσι, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ολλανδία, Γερμανία & Κίνα), Numero, Allure, W Magazine, Teen Vogue, Elle (Καναδάς), Dazed και Harper's Bazaar (ΗΠΑ, Μαλαισία). Επιπλέον φωτογραφήθηκε για editorials των περιοδικών Elle, VMAN, Grazia, Vogue, Sports Illustrated, Vanity Fair, V Magazine και Paper Magazine. Ακόμη πρωταγωνίστησε σε καμπάνιες των Guess, Versace, Penshoppe, Balmain, Topshop, Max Mara και Stuart Weitzman.

Το 2016 περπάτησε στην πασαρέλα για τους Versace, Chanel, Elie Saab, Fendi, Marc Jacobs, Anna Sui, Miu Miu, Balmain, Diane Von Furstenberg, Tommy Hilfiger, Fenty X Puma, Isabel Marant και Giambattista Valli. Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε παγκόσμια εκπρόσωπος του Tommy Hilfiger, πρωταγωνιστώντας σε καμπάνιες εσωρούχων και αρωμάτων.

Στις 19 Ιουνίου 2016 παρουσίασε τα βραβεία iHeartRadio Much Music Video στο Τορόντο. Συνεργάστηκε με τον Tommy Hilfiger δημιουργώντας την συλλογή Gigi by Tommy Hilfiger, η οποία κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2016 στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε τη συλλογή με μπότες "Gigi Boot" με τον Stuart Weitzman και ανακοινώθηκε η συνεργασία της με την εταιρεία Reebok για την καμπάνια #PerfectNever. Στις 20 Νοεμβρίου 2016 παρουσίασε τα American Music Awards και τον Δεκέμβριο περπάτησε ξανά στο σόου μόδας της Victoria's Secret.

Φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο τεσσάρων περιοδικών Vogue τον Μάρτιο του 2017: (Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα και στην πρώτη έκδοση στην Αραβία). Εμφανίστηκε και στο εξώφυλλο για το Βιβλίο Μόδας CR (Άνοιξη / Καλοκαίρι 2017), Jolie (Απρίλιος 2017) και The Daily (Άνοιξη 2017). Τον Μάιο του 2017 φωτογραφήθηκε στα εξώφυλλα για τις ολλανδικές εκδόσεις των Vogue, Cosmopolitan και Glamour καθώς και για το Harper's Bazaar του Ιουνίου/Ιουλίου. Έκανε επίσης editorials σε περιοδικά για την αμερικανική Vogue (Απρίλιος 2017) και το περιοδικό LOVE (Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017). Κατά την διάρκεια του Μήνα Μόδας φθινόπωρο / χειμώνας 2017 σε Νέα Υόρκη, Μιλάνο και Παρίσι, άνοιξε τα σόου των Jeremy Scott, Anna Sui, Versus (Versace), Alberta Ferretti, Missoni, H&M και Balmain ενώ έκλεισε τα σόου των Isabel Marant, Moschino, Max Mara και Anna Sui. Στα τρίτα ετήσια Βραβεία Μόδας στο Λος Άντζελες τιμήθηκε με το Βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σχεδιαστή για την συλλογή της με τον Tommy Hilfiger.

Το 2018 ξεκίνησε με πολλές καμπάνιες υψηλής μόδας όπως Valentino, Moschino, Versace & Fendi. Επίσης, κυκλοφόρησαν οι δεύτερες συνεργασίες της με Vogue Eyewear και τα κοσμήματα Messika. Φωτογραφήθηκε σε πολλά εξώφυλλα του περιοδικού Vogue διεθνώς, μεταξύ των οποίων British Vogue τον Μάρτιο, Vogue Italia τον Μάιο και Vogue Brazil τον Σεπτέμβριο. Τον Μάιο του 2018 ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον φιλανθρωπικό οργανισμό UNICEF προσφέροντας βοήθεια σε παιδιά όλου του κόσμου. Στις 25 Αυγούστου πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή με την UNICEF, ταξιδεύοντας στο Μπανγκλαντές. Τον Νοέμβριο του 2018, ανακοίνωσε τη πρώτη της συνεργασία με την Reebok για το σχεδιασμό αθλητικών παπουτσιών και επέστρεψε στο σόου μόδας της Victoria's Secret για τρίτη φορά.

Μέσα στο 2019 φωτογραφήθηκε σε διάφορα εξώφυλλα της Vogue διεθνώς, όπως σε Τσεχία, Αραβία, Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Μεξικό, Γερμανία και Βραζιλία.

Το 2020, πόζαρε στα εξώφυλλα των περιοδικών Vogue (Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο), Harper's Bazaar (ΗΠΑ) ενώ παράλληλα συμμετείχε στις καμπάνιες των Versace, Chanel, Burberry & Calvin Klein.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαντίντ αποκάλυψε το 2014 ότι πάσχει από τη νόσο του Χασιμότο,[14] και το επανέλαβε το 2016.[15]

Στις 7 Νοεμβρίου 2022, η Χαντίντ διέγραψε τον λογαριασμό της στο Twitter και είπε στο Instagram: «Για πολύ καιρό, αλλά ειδικά με τη νέα σας ηγεσία, γίνεται όλο και περισσότερο ένας βόθρος μίσους και φανατισμού, και δεν είναι ένα μέρος για το οποίο θέλω να είμαι μέρος».[16]

Σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2013 μέχρι το 2015 είχε σχέση με τον τραγουδιστή Κόντι Σίμπσον και μάλιστα εμφανίστηκε στο videoclip του τραγουδιού του, "Surfboard".

Τον Νοέμβριο του 2015 ξεκίνησε τη σχέση της με τον τραγουδιστή Ζέιν Μάλικ. Τον Μάρτιο του 2018, ανακοίνωσαν το χωρισμό τους αλλά δύο μήνες αργότερα, επανασυνδέθηκαν. Χώρισαν ξανά τον Νοέμβριο του 2018 αλλά ύστερα από έναν χρόνο, επανασυνδέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Τον Απρίλιο του 2020 έγινε γνωστή η εγκυμοσύνη της, στο πρώτο τους παιδί. Τον Σεπτέμβριο του 2020 γέννησε την κόρη τους, Κάι Μάλικ. Τον Οκτώβριο του 2021, ο Μάλικ ομολόγησε την ενοχή του σε τέσσερις κατηγορίες για παρενόχληση κατά της μητέρας της Χαντίντ, Γιολάντα. Καταδικάστηκε από δικαστήριο της Πενσυλβάνια σε 360 ημέρες αναστολής και προγράμματα ενδοοικογενειακής βίας και διαχείρισης θυμού.Η Χαντίντ και ο Μάλικ τελείωσαν τη σχέση τους μετά το περιστατικό. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η Χαντίντ φημολογείται ότι βγαίνει με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, καθώς φωτογραφήθηκαν μαζί στους δρόμους του Παρισιού.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίστα τηλεοπτικών εμφανίσεων
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2012-2016 The Real Housewives of Beverly Hills Η Ίδια Πολλαπλές εμφανίσεις (κύκλοι 3-6)
2016 MasterChef Επεισόδιο: "MasterChef Celebrity Showdown"
RuPaul's Drag Race Guest κριτής (σεζόν 8)
Lip Sync Battle Επεισόδιο: "Gigi Hadid vs. Tyler Posey"
iHeartRadio Much Music Video Awards Παρουσίαση
American Music Awards Παρουσίαση
Λίστα ταινιών
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2012 Virgin Eyes Άντρεα μικρού μήκους
2015 Those Wrecked by Success Η Ίδια μικρού μήκους
2018 Ocean's 8 Cameo
Pirelli Calendar μικρού μήκους
Λίστα βίντεο-κλιπ
Έτος Τίτλος τραγουδιού Ερμηνεία
2014 Surfboard Cody Simpson
Simplethings Miguel
2015 Bad Blood Taylor Swift
Flower Cody Simpson
How Deep Is Your Love Calvin Harris, Disiples
Cake By The Ocean DNCE
2016 Pillowtalk Zayn

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία/Θεσμός Κατηγορία Αποτέλεσμα
2015 First Annual Fashion Los Angeles Awards Model Of The Year νίκησε
2016 TRL Awards Best Look
British Fashion Awards International Model Of The Year
2017 Third Annual Fashion Los Angeles Awards Best Design Debut

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. arcselac.com/gigi-hadid/.
  2. www.instyle.com/tbt-cody-simpson-gigi-hadid-relationship-6824989.
  3. www.insider.com/joe-jonas-under-scrutiny-gigi-hadid-relationship-sophie-turner-divorce-2023-9.
  4. people.com/music/a-comprehensive-timeline-of-gigi-hadid-and-zayn-maliks-relationship/.
  5. people.com/movies/leonardo-dicaprio-gigi-hadid-relationship-timeline/.
  6. 6,0 6,1 6,2 www.dailysabah.com/life/fashion/mohamed-hadid-explains-gigi-and-bellas-muslim-names-in-istanbul.
  7. archive.fortune.com/magazines/fortune/fortune_archive/1989/07/31/72291/index.htm. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22  Δεκεμβρίου 2015.
  8. digital.modernluxury.com/article/The+Radar+People/453793/0/article.html.
  9. www.instagram.com/p/BGCeKtcFKTE/.
  10. «My Beautiful Family - YOLANDA». web.archive.org. 1 Αυγούστου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  11. «Gigi Hadid and Kendall Jenner make Models Top 50 debut». Harper's BAZAAR (στα Αγγλικά). 26 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2023. 
  12. «Gigi Hadid wins international model of the year at 2016 Fashion Awards» (στα αγγλικά). BBC News. 2016-12-06. https://www.bbc.com/news/newsbeat-38218565. Ανακτήθηκε στις 2023-06-13. 
  13. «Gigi Hadid Announced Her 35th "Vogue" Cover in New York City | Teen Vogue». web.archive.org. 10 Μαΐου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  14. «https://twitter.com/GiGiHadid/status/430923461050253312». Twitter. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2023.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  15. «Gigi Hadid reveals she has a type of thyroid issue called Hashimoto's Disease» (στα αγγλικά). BBC News. 2016-12-09. https://www.bbc.com/news/newsbeat-38264753. Ανακτήθηκε στις 2023-06-13. 
  16. «Elon Musk's Twitter: All the Celebrities Who've Left – Rolling Stone». web.archive.org. 23 Νοεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]