Τζέιμς Πάροτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τζέιμς Πάροτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Αυγούστου 1897[1][2]
Βαλτιμόρη[1]
Θάνατος10  Μαΐου 1939[1][2]
Λος Άντζελες[1]
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΦόρεστ Λόουν Μεμόριαλ Παρκ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
κωμικός
σεναριογράφος
ηθοποιός ταινιών[3]
σκηνοθέτης[4]
Περίοδος ακμής1913
Οικογένεια
ΑδέλφιαCharley Chase
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Δεξιόστροφα από πάνω: Πάροτ, Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ, το 1930

Ο Τζέιμς Πάροτ (2 Αυγούστου 1897 – 10 Μαΐου 1939) ήταν Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης και ήταν ο μικρός αδερφός του κωμικού Τσάρλι Τσέις.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέιμς Γκίμπον Πάροτ γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ, από τους Τσάρλς και Μπλάντς Θόμπσον Πάροτ. Το 1903, ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας την οικογένεια σε κακή οικονομική κατάσταση, γεγονός που τους ανάγκασε να μετακομίσουν σε έναν συγγενή τους. Ο Τσάρλι Τζούνιορ παράτησε το σχολείο, για να πάει στη δουλειά, για να συντηρήσει τη μητέρα και τον αδερφό του. Τελικά το κάλεσμα της σκηνής τον έγνεψε και ο Τσάρλι Jr. έφυγε από το σπίτι σε ηλικία 16 ετών για να ταξιδέψει στο κίνημα των Βοτνβίλ ως τραγουδιστής και κωμικός ερμηνευτής. Όταν ο Τζέιμς έφτασε στην εφηβεία του, εγκατέλειψε το σχολείο και έμπλεξε με τις συμμορίες του δρόμου της Βαλτιμόρης.

Αργότερα, οι διασυνδέσεις του Τσάρλι στη βιομηχανία του κινηματογράφου βοήθησαν τον μικρότερο αδερφό του να καθιερωθεί στον κινηματογράφο και θα εμφανιστεί στη δεκαετία του 1920 σε μια επιτυχημένη σειρά κωμωδίας από τον παραγωγό Χαλ Ρόουτς. Τιμολογήθηκε αρχικά ως "Πολ Πάροτ", μετά "Τζίμι Πάροτ", περίπου 75 κωμωδίες παρήχθησαν από το 1921 έως το 1923, με τίτλους να συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέσω του Pathé μέχρι το 1926. Συχνοί συμπρωταγωνιστές ήταν οι Marie Mosquini, Jobyna Ralston, Eddie Baker και Sunshine Sammy.

Ο Πάροτ είναι πιθανώς περισσότερο γνωστός ως σκηνοθέτης. Ως "Τζέιμς Πάροτ", ειδικεύτηκε στις ατυχίες με δύο ταινίας μικρού μήκους της γνωστής σειράς Χοντρός και Λιγνός, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Όσκαρ "The Music Box" και "Helpmates".

Ώριμη ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, ο Πάροτ είχε αποκτήσει σοβαρά προβλήματα με το ποτό και τα ναρκωτικά (τα διαιτητικά του φάρμακα ήταν στην πραγματικότητα εθιστικές αμφεταμίνες) και παρόλο που ήταν ακόμα σε θέση να σκηνοθετήσει ποιοτικά σορτς, είχε αποκτήσει τη φήμη του αναξιόπιστου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 η δουλειά του ήταν ασήμαντη: ο Σταν Λόρελ τον χρησιμοποίησε σποραδικά για να συνεισφέρει στις ταινίες Χοντρός και Λιγνός και θα σκηνοθέτησε μια μικρού μήκους, την "Our Gang" το 1934, καθώς και αρκετές αποδεκτές συμμετοχές στη σειρά "Thelma Todd – Patsy Kelly" .

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1937, ο Πάροτ δεχόταν όλες τις δουλειές που του έρχονταν. Δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζεται σε σκηνοθεσία ή στο σενάριο, και βασιζόταν στον αδερφό του για να στηριχτεί οικονομικά. Υπήρξε ένας σύντομος γάμος με τη Ρούμπι Έλεν ΜακΚόϊ το 1937, αλλά οι διάφοροι εθισμοί του επιδεινώθηκαν και το ίδιο έκανε και η ψυχική του κατάσταση.

Ο Πάροτ πέθανε σε ηλικία 41 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο αδερφός του, ο Τσάρλι όντας συντετριμμένος πέθανε 13 μήνες αργότερα. Ενταφιάστηκε στο "Forest Lawn Memorial Park" του Γκλένλειντ, το ίδιο νεκροταφείο όπου αναπαύεται και ο αδελφός του, Τσάρλι Τσέις. Ο αδερφός του ο Τσέις είχε αρνηθεί να τον βοηθήσει οικονομικά μέχρι να καθαρίσει την πράξη του. Ο θάνατος του Πάροτ στα 41 του αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή, αλλά πρώην συνεργάτες του Χαλ Ρόουτς υποστήριξαν ότι αυτοκτόνησε. Ενοχοποιημένος για το τραγικό τέλος του αδελφού του, ο Τσέις ήπιε μέχρι θανάτου ένα χρόνο αργότερα.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

Σκηνοθέτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγγραφέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 www.bfi.org.uk/films-tv-people/4ce2b9eeb58a5.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 11561. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  4. www.acmi.net.au/creators/31946.