Τζέην Σέημουρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οι Έξι Σύζυγοι του
Ερρίκου Η'
Catherine aragon.jpg Αικατερίνη της Αραγονίας
Anne boleyn.jpg Άννα Μπολέυν
Hans Holbein d. J. 032b.jpg Τζέην Σέημουρ
AnneCleves.jpg Άννα της Κλεβ
HowardCatherine02.jpeg Κάθριν Χάουαρντ
Catherine Parr from NPG cropped.jpg Κάθριν Παρ

Η Τζέην Σέημουρ (1508 - 24 Οκτωβρίου 1537) ήταν η τρίτη σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας. Ήταν η μόνη από τις γυναίκες του που κατάφερε να γεννήσει γιο (τον Εδουάρδο ΣΤ΄) που τόσο πολύ επιθυμούσε, γι' αυτό λέγεται ότι υπήρξε η αγαπημένη του σύζυγος.

Η Τζέην είχε δυο αδέρφια, τον Έντουαρντ Σέημουρ και τον Τόμας Σέημουρ, και ο πατέρας της λεγόταν Τζον Σέημουρ και ήταν πολύ καλός φίλος με τον βασιλιά.

Τον Ερρίκο τον γνώρισε σε μια επίσκεψη που έκανε στην οικία του πατέρα της. Η Τζέην τον παντρεύτηκε στις 30 Μαΐου 1536. Η Τζέην δεν στέφθηκε βασίλισσα όπως οι άλλες δύο σύζυγοί του, καθώς μάλλον ο Ερρίκος περίμενε να του κάνει πρώτα ένα γιο και μετά να την κάνει βασίλισσά του. Επίσης προσπάθησε να φέρει ξανά κοντά τον άντρα της με της δύο κόρες του, την Λαίδη Μαρία και την Ελισάβετ, όπως και τα κατάφερε.

Η Τζέην πέθανε δύο εβδομάδες μετά την γέννηση του γιου της από επιλόχειο πυρετό. Μετά το θάνατο της Τζέην ο βασιλιάς κλείστηκε στον εαυτό του για πολύ καιρό και άργησε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ξαναπαντρευτεί. Η Τζέην ήταν η μόνη που τάφηκε μαζί του όταν αυτός πέθανε.