Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ερρίκος Η' της Αγγλίας)
Ερρίκος Η'
Περίοδος21 Απριλίου 1509 - 28 Ιανουαρίου 1547
Στέψη24 Ιουνίου 1509
ΠροκάτοχοςΕρρίκος Ζ΄ της Αγγλίας
ΔιάδοχοςΕδουάρδος ΣΤ΄ της Αγγλίας
Γέννηση28 Ιουνίου 1491
Παλάτι της Πλακεντίας, Γκρήνουιτς
Θάνατος28 Ιανουαρίου 1547 (56 ετών)
Ανάκτορο Γουάιτχολ, Λονδίνο
ΣύζυγοςΑικατερίνη της Αραγονίας
Άννα Μπολέυν
Τζέην Σέημουρ
Άννα της Κλέβης
Αικατερίνη Χάουαρντ
Αικατερίνη Παρ
ΕπίγονοιΜαρία Α΄ της Αγγλίας
Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας
Εδουάρδος ΣΤ΄ της Αγγλίας
κ.α.
ΟίκοςΟίκος των Τυδώρ
ΠατέραςΕρρίκος Ζ΄ της Αγγλίας
ΜητέραΕλισάβετ της Υόρκης
ΘρησκείαΑγγλικανός
αρχικά καθολικός
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας (Henry VIII, 28 Ιουνίου 1491 - 28 Ιανουαρίου 1547) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από τις 21 Απριλίου 1509 έως τον θάνατό του. Ανήκε στη δυναστεία των Τυδώρ, ήταν γιος του Ερρίκου Ζ΄ και ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία δεκαοκτώ ετών.

Ο Ερρίκος είχε λάβει εξαιρετικά επιμελημένη μόρφωση και αγαπούσε τόσο πολύ τη μουσική, ώστε διατηρούσε ορχήστρα στα ανάκτορά του και συνέθετε και ο ίδιος ύμνους, ένας από τους οποίους εκτελείται και σήμερα στις αγγλικανικές εκκλησίες. Μιλούσε λατινικά, γαλλικά και ισπανικά και είχε κλίση στα μαθηματικά, το μεγάλο του πάθος όμως ήταν η θεολογία. Το 1521 δημοσίευσε τη μελέτη του «Ομολογία των επτά μυστηρίων κατά του Μαρτίνου Λούθηρου», για την οποία τού απονεμήθηκε από τον Πάπα ο τίτλος «Υπερασπιστής της Πίστεως».

Ο δεκαοκτάχρονος Ερρίκος μετά τη στέψη του το 1509.

Κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του την εσωτερική πολιτική ασκούσε ο καγκελάριος Τόμας Γούλσεϋ, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, ενώ ο Ερρίκος ήταν απασχολημένος με πολέμους στην ηπειρωτική Ευρώπη, άλλοτε συμμαχώντας με τον Πάπα κατά του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας και άλλοτε συμμαχώντας με τον τελευταίο. Οι πόλεμοι αυτοί έληξαν χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, έδειξαν όμως τη δύναμη της Αγγλίας και τη θέλησή της να θεωρείται υπολογίσιμος παράγοντας.

Η Αικατερίνη της Αραγωνίας ως νεαρή χήρα, από τον αυλικό ζωγράφο του Ερρίκου Ζ΄, Μίκαελ Σίττοβ, περίπου το 1502.

Το ζήτημα που είχε κοσμογονικές συνέπειες στην πολιτική και θρησκευτική ιστορία της Αγγλίας και του δυτικού κόσμου, ήταν το πρόβλημα του διαδόχου του Βασιλιά. Ο Ερρίκος είχε παντρευτεί το 1509, σε ηλικία 18 ετών, την Αικατερίνη της Αραγονίας, χήρα του αδελφού του Αρθούρου, Πρίγκηπα της Ουαλίας, ο οποίος είχε πεθάνει το 1502. Από τον γάμο αυτό επέζησε μόνο μία κόρη, η Μαρία. Ο Ερρίκος επιθυμούσε διακαώς αρσενικό διάδοχο και αποφάσισε να διαζευχθεί την Αικατερίνη, ισχυριζόμενος ότι ο γάμος με τη χήρα του αδελφού απαγορευόταν από τη Βίβλο. Είχε άλλωστε βρει αντικαταστάτρια, την ερωμένη του Ανν Μπολέυν. Αλλά το διαζύγιο χρειαζόταν παπική έγκριση, ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ ήταν αιχμάλωτος του Καρόλου Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Αικατερίνη ήταν θεία του Αυτοκράτορα και η παπική έγκριση δεν δόθηκε.

Ο Γούλσεϋ, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος της αποτυχίας (τον βάρυναν άλλωστε και οικονομικές αποτυχίες), κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, πρόλαβε όμως και πέθανε ενώ οδηγείτο στο Λονδίνο (1530). Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του καγκελάριου ο Τόμας Μορ, ο οποίος δεν ενέκρινε το διαζύγιο. Η εκτέλεση των σχεδίων του Βασιλιά ανατέθηκε στον Τόμας Κρόμγουελ.

Τον Μάρτιο του 1532 η Βουλή των Κοινοτήτων ανακήρυξε τον Ερρίκο ως τη «μόνη κεφαλή, ανώτατο άρχοντα, προστάτη και υπερασπιστή» της Εκκλησίας. Ο Τόμας Μορ παραιτήθηκε αμέσως. Τον Ιανουάριο του 1533 έγινε ο γάμος με την Ανν Μπολέυν, τον Μάιο κηρύχθηκε άκυρος ο πρώτος γάμος του Ερρίκου και τον Σεπτέμβριο γεννήθηκε η Ελισάβετ.

Ο Πάπας για τη στάση του αυτή τον αφόρισε και ο Ερρίκος απάντησε με δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατάργηση της δεκάτης του Πάπα επί των εκκλησιαστικών εσόδων, απαγόρευση των εφέσεων στη Ρώμη και κατάργηση του δικαιώματος του Πάπα να ορίζει τους επισκόπους της Αγγλίας.

Η περίοδος της εξουσίας του Κρόμγουελ είναι συνδεδεμένη με την αιματηρή αυταρχικότητα του Ερρίκου. Ο Τόμας Μορ, που αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει ως κεφαλή της Εκκλησίας, αποκεφαλίστηκε. Άλλα πενήντα άτομα αποκεφαλίστηκαν με το αιτιολογικό της εσχάτης προδοσίας, είτε γιατί όντως συνωμοτούσαν κατά κάποιον τρόπο, είτε γιατί είχαν βασιλική καταγωγή και αποτελούσαν κίνδυνο για τη δυναστεία των Τυδώρ.

Χανς Χολμπάιν ο νεότερος: Τόμας Μορ, Νέα Υόρκη, Συλλογή Frick.

Η Ανν Μπολέυν δεν είχε δώσει στον Ερρίκο τον άρρενα διάδοχο που ποθούσε. Το 1536 αποκεφαλίστηκε κατηγορούμενη άδικα για προδοσία και μοιχεία. Μαζί της εκτελέστηκαν συγγενείς της και μέλη της Αυλής. Λίγο νωρίτερα είχε πεθάνει η Αικατερίνη της Αραγωνίας, ακλόνητη στις απόψεις της για τα δικαιώματά της ως μόνη βασίλισσα. Ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Τζέην Σύμουρ, η οποία τού έδωσε τον πολυπόθητο γιο, τον Εδουάρδο (1537), αλλά πέθανε στη γέννα. Ύστερα ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Άννα της Κλέβης, αδελφή του Δούκα της Κλέβης, για να έχει ερείσματα κατά του Γερμανού Αυτοκράτορα. Τελικά όμως δεν του άρεσε και τη χώρισε. Η αποτυχία αυτή έδωσε στους πολυάριθμους εχθρούς του Κρόμγουελ την ευκαιρία να στρέψουν τον Βασιλιά εναντίον του. Τον Ιούλιο του 1540 ο Κρόμγουελ αποκεφαλίστηκε και αμέσως ο Ερρίκος παντρεύτηκε και πάλι, αυτή τη φορά τη δεκαεπτάχρονη Κάθριν Χάουαρντ. Πολύ γρήγορα (1542) κατέληξε και αυτή στο ικρίωμα για προδοσία λόγω μοιχείας ενόσω ήταν βασίλισσα, αλλά και για την προηγούμενη έκλυτη ζωή της και αποκεφαλίστηκε στην ηλικία των 19 ετών. Τέλος, ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Κάθριν Παρ, που ήταν δύο φορές χήρα και πιστή Προτεστάντισσα. Εκείνη προσπάθησε υπογείως από τη θέση της ως βασίλισσα και αντιβασιλέας να κάνει μεταρρυθμίσεις στην καθολική Αγγλία. Παρότι για τις κινήσεις της αυτές κατηγορήθηκε στον Ερρίκο, κατόρθωσε να τον ημερέψει κάπως και να επιζήσει μάλιστα του φοβερού συζύγου της.

Ο Βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η΄ Τυδώρ (1491-1547), πορτραίτο από τον Χανς Χολμπάιν τον νεότερο.

Παρόλο που ήταν στα πρόθυρα της σωματικής κατάρρευσης, ο Ερρίκος συμμάχησε με τον Κάρολο Ε΄ κατά του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας σ'έναν καταστρεπτικό από οικονομικής άποψης πόλεμο. Η παράφορη ενεργητικότητά του ήταν τόση, που συνέχισε τον πόλεμο επί δύο χρόνια μετά την υπογραφή ειρήνης από τον Γερμανό Αυτοκράτορα και στοίχισε την απώλεια της ευκαιρίας υποταγής της Σκωτίας, λόγω ωμών χειρισμών. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1547.

Ο Ερρίκος χαρακτηρίστηκε από τους ιστορικούς ως «δεσπότης υπό τον μανδύα του νόμου», γιατί όλες του οι πράξεις ήταν σύμφωνες με το γράμμα του νόμου. Με το Κοινοβούλιο είχε άριστες σχέσεις και αυτό του οφείλει την ανάπτυξή του. Κατόρθωσε να κάνει σεβαστή την Αγγλία στο εξωτερικό και να μεγαλώσει το βασίλειό του ενώνοντας την Ουαλία με την Αγγλία και ανακηρυσσόμενος βασιλιάς της Ιρλανδίας. Το μεγάλο του κατόρθωμα ήταν η απεξάρτηση από τη Ρώμη, ενώ πίστευε πάντοτε στα βασικά δόγματα της θρησκείας με τα οποία είχε ανατραφεί.

Σύμφωνα με την επιθυμία του, τον διαδέχτηκαν στον θρόνο με τη σειρά τα τέκνα του Εδουάρδος ΣΤ΄, Μαρία Α΄ και Ελισάβετ Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε έξι φορές και απέκτησε τους εξής απογόνους:

1) Αικατερίνη της Αραγονίας:

  • κόρη (31 Ιανουαρίου 1510), θνησιγενή.
  • Ερρίκος (1 Ιανουαρίου - 22 Φεβρουαρίου 1511), Δούκας της Κορνουάλης.
  • γιος (15 Σεπτεμβρίου 1513), πέθανε λίγο μετά τη γέννα.
  • γιος (Νοέμβριος 1514), πέθανε λίγο μετά τη γέννα.
  • Μαρία Α΄ (1516 - 1558), Βασίλισσα της Αγγλίας.
  • κόρη (10 Νοεμβρίου 1518), θνησιγενής.

2) Ανν Μπολέυν:

  • Ελισάβετ (1533 - 1603), Βασίλισσα της Αγγλίας.
  • γιος (Χριστούγεννα 1534), αποβολή ή ψευδοκύηση.
  • γιος (1535), αποβολή.
  • γιος (29 Ιανουαρίου 1536), αποβολή.

3) Τζέην Σύμουρ:

  • τέκνο (25 Δεκεμβρίου 1536), αποβολή.
  • Εδουάρδος ΣΤ΄ (1537 - 1553), Βασιλιάς της Αγγλίας.

4) Άννα της Κλέβης (χωρίς απογόνους).

5) Κάθριν Χάουαρντ (χωρίς απογόνους).

6) Κάθριν Παρ (χωρίς απογόνους).


Από ερωμένες του απέκτησε:

  • Χένρυ ΦίτςΡόυ (1519 - 1536), το μόνο αναγνωρισμένο νόθο παιδί του.
  • Τόμας Στάκλεϋ (περ. 1520 - 1578).
  • Ρίτσαρντ Έντουαρντς (περ. 1523 - 1566).
  • Κάθριν Κάρεϋ (1524 - 1569).
  • Χένρυ Κάρευ (1526 - 1596).
  • Εθελρέντα Μωλτ (περ. 1527 - περ. 1559).
  • Τζον Πέρροτ (1528 - 1592).

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας
Γέννηση: 28 Ιουνίου 1491 Θάνατος: 28 Ιανουαρίου 1547
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ερρίκος Ζ΄
Βασιλιάς της Αγγλίας

1509 - 1547
Διάδοχος
Εδουάρδος ΣΤ΄
Αγγλική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Αρθούρος της Ουαλίας
Πρίγκιπας της Ουαλίας

15031509
Διάδοχος
Τίτλος κενός
Επόμενος κάτοχος : Εδουάρδος ΣΤ΄ της Αγγλίας

|}