ΤΟΜΠ Λεωνίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωνίδας
Λεωνίδας
Χώρα προέλευσηςΚοινοπραξία: Ελλάδας , Αυστρίας
Επιχειρησιακή ιστορία
ΧρήστεςΕλλάδα , Κύπρος , Βόρεια Μακεδονία
Παραγωγή
ΚατασκευαστήςΕΛΒΟ
Χρονολογία παραγωγής1981-1997
Ποσότητα700
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμα2+8
Μήκος5,870μ
Πλάτος2,5μ
Ύψος1,6μ
Μάζα14,800χλγ

ΘωράκισηΣυγκολλημένος χάλυβας:

26-32χιλ μπροστά

15χιλ πίσω και στις πλευρές
Πρωτεύων οπλισμός.50χιλ M2HB με 1500 σφαίρες
Δευτερεύων οπλισμός7.62χιλ MG3
ΚινητήραςSTEYR 7FA INLINE 6-κύλινδρος υδρόψυκτος κινητήρας diesel 320 ίππων ( 745ΚW ) στις 2.300RPM
Μέγιστη ταχύτητα70χλμ
Αυτονομία520χλμ

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Λεωνίδας είναι στρατιωτικό όχημα, κατασκευασμένο στην Ελλάδα από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση από τον Ελληνικό Στρατό την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και το στρατό της Βόρειας Μακεδονίας. Τα οχήματα αυτά του Ελληνικού Στρατού υπέστησαν πριν από μερικά χρόνια μικρές σε έκταση αναβαθμίσεις.

Σχεδίαση και κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Λεωνίδας» αντιπροσώπευε μια προσπάθεια της ΕΛΒΟ να κατασκευάσει ένα δικό της προηγμένο ΤΟΜΠ. Πήρε το όνομά του από τον Λεωνίδα της Σπάρτης. Η πρώτη έκδοση του «Λεωνίδας» ήταν το αυστριακό ΤΟΜΠ Saurer 4K 4FA που κατασκευάστηκε με μικρές τροποποιήσεις από την ελληνική εταιρεία (τότε γνωστή ως Steyr Hellas S.A.) από το 1981 έως το 1998. Η αρχική παραγωγή ήταν ουσιαστικά συναρμολόγηση, ωστόσο η ελληνική δράση αυξήθηκε σταδιακά.

Η ανάπτυξη της κατασκευής του «Λεωνίδας ΙΙ» περιλάμβανε εκτεταμένη τροποποίηση του προηγούμενου μοντέλου. Αυτό έγινε από την ΕΛΒΟ το 1987 με στόχο την κατασκευή ενός νέου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ). Η νέα έκδοση είχε βάρος 18,8 τόνους και χρησιμοποιούσε κινητήρα 450 ίππων με μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ/ώρα. Η κατασκευή του πυργίσκου έγινε θέμα συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν ενδιαφερόμενες εταιρείες (προτάθηκαν τρεις εκδόσεις με διαφορετικούς τύπους πυργίσκων, ενώ υπήρχαν αιτήματα να κατασκευαστεί ο πυργίσκος από την EBO), αλλά τελικά το όχημα κατασκευάστηκε χωρίς πυργίσκο. Παράχθηκαν περίπου 700, εκ των οποίων ένας αριθμός εξήχθη στην Κύπρο και την ΠΓΔΜ. Τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη του οχήματος ως «Λεωνίδας ΙΙΙ» για διαφορετικούς ρόλους εγκαταλείφθηκαν το 2002, καθώς το όχημα θεωρήθηκε ξεπερασμένο. Η ΕΛΒΟ συνέχισε τις προσπάθειες για την κατασκευή ενός ΤΟΜΑ ξεκινώντας συνεργασία το 1988 με την Steyr-Daimler-Puch της Αυστρίας για την κοινή ανάπτυξη, αλλά σύντομα αποσύρθηκε λόγω του υψηλού κόστους του οχήματος σε σύγκριση με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Στρατού όμως συνεχίστηκε η ανάπτυξη με την αυστριακή εταιρεία, έχοντας ως αποτέλεσμα το ASCOD. Τελικά η ΕΛΒΟ δούλεψε μόνη της, αναπτύσσοντας ένα εντελώς νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού το 1998, το Κένταυρος.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τωρινοί χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Τωρινοί χρήστες του Λεωνίδας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]